Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

7 tökéletes helyettesítő, ha elfogyott otthon főzőtejszín

Egyre több recept hozzávalói között találjuk a főzőtejszínt: levesek, szószok, mártások, főzelékek dúsítására ajánlják. Kétségtelen, hogy gazdagabbá, krémesebbé teszi az ételeket, ezért jó, ha mindig van otthon egy doboznyi. Ha mégsem, akkor viszont bátran helyettesítsd azzal, ami éppen kéznél van!

Amikor főzőtejszín-helyettesítő után nézel, ne feledd: a helyettesítő anyag íze és zsírtartalma határozza meg, hogy miként fog működni az anyag az adott receptben. Például a 2,8%-os tej nem elég zsíros, így sűrítésre, krémesítésre nem alkalmas. Alapszabály, hogy minél magasabb a helyettesítő anyag zsírtartalma, annál valószínűbb, hogy a végeredmény vállalható lesz, ám az eltérő savasság és víztartalom miatt mégis nehéz a választás. Ebben segítünk!

Vaj és tej keveréke

Ha van otthon teljes tej, aminek a zsírtartalma 3,8%, nyert ügyed van: fele-fele arányban keverd el vajjal, és máris kész a tökéletes tejszín. Kevesebb zsírtartalmú tejjel az arány: 2/3 mennyiségű tej, 1/3 mennyiségű vaj. Ez helyettesítő olyan recepteknél működik, amelyeknél sűrű tejszínre van szükség.

A tej zsírtartalmától függ, milyen arányban keverjük ki a vajjal (Fotó: Shutterstock)
A tej zsírtartalmától függ, milyen arányban keverjük ki a vajjal (Fotó: Shutterstock)

Kókusztej

A kókusztej ugyanolyan krémes és dús, mint a főzőtejszín, viszont erős kókuszíze van, ezért nem minden ételhez illik – az ázsiai ételekhez viszont kifejezetten jó. Előnye, hogy laktózmentes és vegán, így azok is fogyaszthatják, akik nem esznek tejterméket.

Teljes tej

A 3,8%-os zsírtartalmú tej bizonyos esetekben nagyon jó főzőtejszín-helyettesítő: burgonyapürében, rakott krumpliban remek választás, de rántottához is adhatod. Önmagában más ételt nem sűrít és nem tesz krémessé.

Tejföl

A tejföl zsírtartalma kb. 20%, így jó helyettesítő mindaddig, amíg a savanykás íze nem zavaró. Hőkiegyenlítéssel tedd az ételbe, hogy ne csapódjon ki: keverd simára a tejfölt egy kisebb edénybe, adj hozzá a forró étel levéből egy keveset és ezzel is keverd simára. Ezt ismételd meg még egyszer, és utána öntsd az ételbe. Levesekhez, szószokhoz remekül illik.

Ha tejföllel sűrítesz, a hőkegyenlítés a kulcs a selymes állag eléréséhez (Fotó: Shutterstock)
Ha tejföllel sűrítesz, a hőkegyenlítés a kulcs a selymes állag eléréséhez (Fotó: Shutterstock)

Créme fraiche

Franciaországban hagyományosan tejszínből készítik, tejsavbaktériumok hozzáadásával. Zsírtartalma magas, 30 százalék körüli. Gazdagabb ízű, de lágyabb és kevésbé édes. Levesekhez, paprikásokhoz, mártásokhoz jól illik, kellemest ízt ad nekik.

Joghurt

A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonlóan a joghurtot is úgy készítik, hogy baktérium-kultúrákat (általában Lactobacillus bulgaricust és Streptococcus thermophilust) adnak a tejtermékekhez – de ebben az esetben tejszín helyett tej az alap. A natúr joghurt könnyű, folyós állagú és édes, ennek ellenére jól helyettesíti a főzőtejszínt. A görög joghurt, amelyből a savót (folyékony tejmaradványokat) leszűrik, sűrűbb, de savanyúbb is. Ezzel is sűríthetsz.

A görög joghurt a legjobb választás, de gézen átszürt sima joghurt is jó lehet (Fotó: Shutterstock)
A görög joghurt a legjobb választás, de gézen átszürt sima joghurt is jó lehet (Fotó: Shutterstock)

Mascarpone

A mascarpone zsírtartalma kb. 44%. A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonló módon készül, de sokkal édesebb. Levesekhez, mártásokhoz és szószokhoz is jól használható . Édes ízét vedd figyelembe!

Ezek is érdekelhetnek:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.