Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

7 tökéletes helyettesítő, ha elfogyott otthon főzőtejszín

Egyre több recept hozzávalói között találjuk a főzőtejszínt: levesek, szószok, mártások, főzelékek dúsítására ajánlják. Kétségtelen, hogy gazdagabbá, krémesebbé teszi az ételeket, ezért jó, ha mindig van otthon egy doboznyi. Ha mégsem, akkor viszont bátran helyettesítsd azzal, ami éppen kéznél van!

Amikor főzőtejszín-helyettesítő után nézel, ne feledd: a helyettesítő anyag íze és zsírtartalma határozza meg, hogy miként fog működni az anyag az adott receptben. Például a 2,8%-os tej nem elég zsíros, így sűrítésre, krémesítésre nem alkalmas. Alapszabály, hogy minél magasabb a helyettesítő anyag zsírtartalma, annál valószínűbb, hogy a végeredmény vállalható lesz, ám az eltérő savasság és víztartalom miatt mégis nehéz a választás. Ebben segítünk!

Vaj és tej keveréke

Ha van otthon teljes tej, aminek a zsírtartalma 3,8%, nyert ügyed van: fele-fele arányban keverd el vajjal, és máris kész a tökéletes tejszín. Kevesebb zsírtartalmú tejjel az arány: 2/3 mennyiségű tej, 1/3 mennyiségű vaj. Ez helyettesítő olyan recepteknél működik, amelyeknél sűrű tejszínre van szükség.

A tej zsírtartalmától függ, milyen arányban keverjük ki a vajjal (Fotó: Shutterstock)
A tej zsírtartalmától függ, milyen arányban keverjük ki a vajjal (Fotó: Shutterstock)

Kókusztej

A kókusztej ugyanolyan krémes és dús, mint a főzőtejszín, viszont erős kókuszíze van, ezért nem minden ételhez illik – az ázsiai ételekhez viszont kifejezetten jó. Előnye, hogy laktózmentes és vegán, így azok is fogyaszthatják, akik nem esznek tejterméket.

Teljes tej

A 3,8%-os zsírtartalmú tej bizonyos esetekben nagyon jó főzőtejszín-helyettesítő: burgonyapürében, rakott krumpliban remek választás, de rántottához is adhatod. Önmagában más ételt nem sűrít és nem tesz krémessé.

Tejföl

A tejföl zsírtartalma kb. 20%, így jó helyettesítő mindaddig, amíg a savanykás íze nem zavaró. Hőkiegyenlítéssel tedd az ételbe, hogy ne csapódjon ki: keverd simára a tejfölt egy kisebb edénybe, adj hozzá a forró étel levéből egy keveset és ezzel is keverd simára. Ezt ismételd meg még egyszer, és utána öntsd az ételbe. Levesekhez, szószokhoz remekül illik.

Ha tejföllel sűrítesz, a hőkegyenlítés a kulcs a selymes állag eléréséhez (Fotó: Shutterstock)
Ha tejföllel sűrítesz, a hőkegyenlítés a kulcs a selymes állag eléréséhez (Fotó: Shutterstock)

Créme fraiche

Franciaországban hagyományosan tejszínből készítik, tejsavbaktériumok hozzáadásával. Zsírtartalma magas, 30 százalék körüli. Gazdagabb ízű, de lágyabb és kevésbé édes. Levesekhez, paprikásokhoz, mártásokhoz jól illik, kellemest ízt ad nekik.

Joghurt

A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonlóan a joghurtot is úgy készítik, hogy baktérium-kultúrákat (általában Lactobacillus bulgaricust és Streptococcus thermophilust) adnak a tejtermékekhez – de ebben az esetben tejszín helyett tej az alap. A natúr joghurt könnyű, folyós állagú és édes, ennek ellenére jól helyettesíti a főzőtejszínt. A görög joghurt, amelyből a savót (folyékony tejmaradványokat) leszűrik, sűrűbb, de savanyúbb is. Ezzel is sűríthetsz.

A görög joghurt a legjobb választás, de gézen átszürt sima joghurt is jó lehet (Fotó: Shutterstock)
A görög joghurt a legjobb választás, de gézen átszürt sima joghurt is jó lehet (Fotó: Shutterstock)

Mascarpone

A mascarpone zsírtartalma kb. 44%. A tejfölhöz és a creme fraiche-hoz hasonló módon készül, de sokkal édesebb. Levesekhez, mártásokhoz és szószokhoz is jól használható . Édes ízét vedd figyelembe!

Ezek is érdekelhetnek:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.