A nyári főzések, sütések lebonyolítása szinte embert próbáló feladat lett az utóbbi időben, de sajnos többnyire elkerülhetetlen. Az időjárásra ugyan nem vagyunk befolyással, de egy kis trükközéssel elkerülhető, hogy mi is megsüljünk a konyhában. 10 tippet is adunk, amitől kibírhatóbbá válik a főzés a hőségben.
A legrosszabb ilyenkor talán a sütő adta hő, ha tehetjük, kerüljük a bekapcsolását. Remek alternatíva lehet helyette a forró levegős sütő, a multifunkciós főzőedény, sőt, akár a mikrohullámú sütő is.
Érdemes a főzést olyankorra időzíteni, amikor még nem tetőzik a kánikula, vagy már alacsonyabb a hőmérséklet. A reggeli, esti órák általában elviselhetőbb hőfokúak, próbáljuk meg ekkorra szervezni a főzés időpontját. Akár az otthonunk fekvését is alapul vehetjük, ha a konyhát délelőtt süti a nap, akkor délután könnyebb dolgunk lesz ott, és fordítva.
Nem a nyár a legjobb időszak a bonyolult, sok előkészületet igénylő receptek kipróbálására. Ilyenkor a gyors és egyszerűen elkészíthető ételek előnyt élveznek, annál is inkább, mert így a főzés mellett a járulékos munkán (mosogatás, elpakolás) is spórolhatunk.
Ne csak gyors és könnyű receptekben gondolkodjunk, hanem az alapanyagok megválasztásakor is törekedjünk ezen szempontok betartására. A csirkemellfilé és a halak jó választások, hiszen rövid időre alatt készre sülnek. A zöldségeknek sem kell sok idő, hogy puhára főjenek, a friss salátákat pedig főzni sem kell.
Nyáron használjuk ki az előfőzött, elősütött termékek előnyeit. A fagyasztott rántott sajt például percek alatt elkészül, a konzerves alapanyagokhoz (pl. tonhal) pedig be sem kell kapcsolni a tűzhelyet. A gyorsrizs is életmentő lehet a kánikulában.
Választhatunk olyan köretet, amelyek rövid főzési idővel vagy főzés nélkül is elkészülnek. A kuszkusz, a bulgur, a rizstészta és az üvegtészta is remek alapanyag. Ezekhez csupán forró vízre van szükség, és hogy hagyjuk állni rövid ideig. Hogy a tűzhely ne fűtse be a konyhát, a vizet forralóban vagy a mikróban is a kívánt hőmérsékletűre melegíthetjük.
Ha már be kell kapcsolni a tűzhelyet, akkor hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet. Vagyis amit csak lehet, készítsük el egy füst alatt. A hús és a zöldség együtt sütésével sok időt és energiát spórolunk, és a rövidebb ideig működtetett tűzhely kevésbé forrósítja fel a konyhát.
Főleg hétvégén, ha van rá lehetőségünk, helyezzük a konyhát a szabadba. Egy árnyékos helyen, a friss levegőn jobban esik a főzés, mint az egyébként is felmelegedett lakásban.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, különösen nyáron. A fokozott izzadás miatt elveszített vizet (és az ásványi anyagokat is) pótolni kell, és ha hidratáltak vagyunk, könnyebb elviselni a meleget, még azt a plusz hőt is, amit a főzéskor kell kibírni.
Amikor főzünk, nyissuk ki az ablakot, és ha van, állítsunk egy ventilátort is a konyhába. Ez segít keringetni a levegőt, így megakadályozza a forró hő felgyülemlését.
(Forrás)
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.