Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

10 tipp, hogy kibírd a főzést az elviselhetetlen melegben

Az idei nyár különösen forró napokat hozott, és a kánikula sokak szervezetét megviseli. Az időszakosan előforduló hőhullámok alatt az utolsó, amire vágyunk, hogy még jobban befűtsük a konyhát. Enni viszont ilyenkor is kell, úgyhogy nem árt, ha van néhány praktika a tarsolyunkban.

A nyári főzések, sütések lebonyolítása szinte embert próbáló feladat lett az utóbbi időben, de sajnos többnyire elkerülhetetlen. Az időjárásra ugyan nem vagyunk befolyással, de egy kis trükközéssel elkerülhető, hogy mi is megsüljünk a konyhában. 10 tippet is adunk, amitől kibírhatóbbá válik a főzés a hőségben.

A nyári kánikulában a főzés különösen megterhelő lehet /Fotó: Shutterstock
A nyári kánikulában a főzés különösen megterhelő lehet /Fotó: Shutterstock

1. Alternatív eszközök

A legrosszabb ilyenkor talán a sütő adta hő, ha tehetjük, kerüljük a bekapcsolását. Remek alternatíva lehet helyette a forró levegős sütő, a multifunkciós főzőedény, sőt, akár a mikrohullámú sütő is.

2. Hűvösebb napszak

Érdemes a főzést olyankorra időzíteni, amikor még nem tetőzik a kánikula, vagy már alacsonyabb a hőmérséklet. A reggeli, esti órák általában elviselhetőbb hőfokúak, próbáljuk meg ekkorra szervezni a főzés időpontját. Akár az otthonunk fekvését is alapul vehetjük, ha a konyhát délelőtt süti a nap, akkor délután könnyebb dolgunk lesz ott, és fordítva.

3. Gyors receptek

Nem a nyár a legjobb időszak a bonyolult, sok előkészületet igénylő receptek kipróbálására. Ilyenkor a gyors és egyszerűen elkészíthető ételek előnyt élveznek, annál is inkább, mert így a főzés mellett a járulékos munkán (mosogatás, elpakolás) is spórolhatunk.

A forró levegős sütő mellett a gyorsfőző edény is hasznos lehet nyáron /Fotó: Shutterstock
A forró levegős sütő mellett a gyorsfőző edény is hasznos lehet nyáron /Fotó: Shutterstock

4. Okos alapanyag-választás

Ne csak gyors és könnyű receptekben gondolkodjunk, hanem az alapanyagok megválasztásakor is törekedjünk ezen szempontok betartására. A csirkemellfilé és a halak jó választások, hiszen rövid időre alatt készre sülnek. A zöldségeknek sem kell sok idő, hogy puhára főjenek, a friss salátákat pedig főzni sem kell.

5. Spórolás az időn

Nyáron használjuk ki az előfőzött, elősütött termékek előnyeit. A fagyasztott rántott sajt például percek alatt elkészül, a konzerves alapanyagokhoz (pl. tonhal) pedig be sem kell kapcsolni a tűzhelyet. A gyorsrizs is életmentő lehet a kánikulában.

6. Gyors köretek

Választhatunk olyan köretet, amelyek rövid főzési idővel vagy főzés nélkül is elkészülnek. A kuszkusz, a bulgur, a rizstészta és az üvegtészta is remek alapanyag. Ezekhez csupán forró vízre van szükség, és hogy hagyjuk állni rövid ideig. Hogy a tűzhely ne fűtse be a konyhát, a vizet forralóban vagy a mikróban is a kívánt hőmérsékletűre melegíthetjük.

7. Két legyet egy csapásra

Ha már be kell kapcsolni a tűzhelyet, akkor hozzuk ki belőle a lehető legtöbbet. Vagyis amit csak lehet, készítsük el egy füst alatt. A hús és a zöldség együtt sütésével sok időt és energiát spórolunk, és a rövidebb ideig működtetett tűzhely kevésbé forrósítja fel a konyhát.

A friss levegőn jobban esik a sütés-főzés /Fotó: Shutterstock
A friss levegőn jobban esik a sütés-főzés /Fotó: Shutterstock

8. Kint a szabadban

Főleg hétvégén, ha van rá lehetőségünk, helyezzük a konyhát a szabadba. Egy árnyékos helyen, a friss levegőn jobban esik a főzés, mint az egyébként is felmelegedett lakásban.

9. Könnyebb elviselni

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy milyen fontos a megfelelő folyadékbevitel, különösen nyáron. A fokozott izzadás miatt elveszített vizet (és az ásványi anyagokat is) pótolni kell, és ha hidratáltak vagyunk, könnyebb elviselni a meleget, még azt a plusz hőt is, amit a főzéskor kell kibírni.

10. Jól szellőzzön

Amikor főzünk, nyissuk ki az ablakot, és ha van, állítsunk egy ventilátort is a konyhába. Ez segít keringetni a levegőt, így megakadályozza a forró hő felgyülemlését.

(Forrás)

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.