Egyes halfajtákat nem is kell felolvasztani sütéshez: a sovány halakat, mint például a tőkehalat és a tilápiát fagyasztottan is elkezdheted sütni-főzni, mivel a nedvességtartalmuk jóval kisebb, így nem fognak „elázni”. Ez persze nem jelenti azt, hogy a zsírosabb halakkal csak akkor tudsz dolgozni, ha jóval a felhasználás előtt kiveszed a jégről – csak figyelj az alábbi dolgokra!
A fagyasztott hal mérete nagyon fontos: maradj a kisebb daraboknál, mert ha túl nagy a halhús, fennáll annak a veszélye, hogy a közepe nyers (és akár jeges…) marad.
Mivel a fagyasztott hal sok nedvességet bocsáthat ki főzés közben, ezért például a serpenyőben történő pirítás nem javasolt. Ahelyett, hogy a hal szépen megsülne és ropogós lenne, a hő hatására felszabaduló vízben megpárolódik a hús. A fagyasztott halat ezért inkább párold, süsd roston vagy sütőben!
Ha a sütőben sütést vagy a roston sütést választod, és szeretnéd, hogy a hal tényleg megpiruljon, sütés előtt öblítsd le a halat hideg vízzel. Ez eltávolítja az esetleges jégkristályokat, amely megakadályozza, hogy barnuljon, piruljon a hal. Miután leöblítetted, alaposan töröld át papírtörlővel, így a felesleges nedvességet biztosan eltávolítod.
Mivel a fagyasztott halból a sütés során nedvesség szabadul fel, nem lesz olyan ropogós a bőre, mint ha friss halat készítenél: akárhogy próbálkozol, a bőr puha és vékony marad. Ezért aztán jobb, ha még sütés-főzés, vagy tálalás előtt eltávolítod.
Ha olyan receptet választottál, amely friss vagy kiolvasztott halat ír, de te fagyasztottal dolgozol, számíts rá, hogy néhány perccel megnő a főzési-sütési idő. Ilyenkor ugyanis a hal belseje is fagyott, így kicsit tovább tart, amíg átmelegszik és átsül. Ha például a recept szerint egy friss filét 15 percig kell sütni, akkor a fagyasztott filét legalább 20-30 perc alatt sül át.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.