Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Praktikus

Reggeli rántotta alá maradék bacon? Eddig használhatod fel a szalonnát felbontás után

Rántotta baconnel /Fotó: Shutterstock
Felbontottál egy csomag bacont, de maradt egy kevés? Ne aggódj, a szalonnát hűtőszekrényben vagy fagyasztóban tárolhatod, így friss marad és bármikor újra felhasználhatod! De mégis meddig?

A bacon a sertés bőr nélküli, kicsontozott császárszalonna részéből készül. Gyorspácolt vagy hagyományos pácolással készült terméket vásárolhatunk, nyers vagy főtt változatban. Szeretjük, mert finom és sokoldalúan felhasználható: fogyaszthatjuk reggelire önmagában vagy tojással, dúsíthatjuk vele a salátákat, egy-egy szelettel feldobhatjuk az unalmas szendvicseket, hússal vagy zöldséggel kombinálva köretként is kiváló. Az egyszerre édes, sós és füstös íz tartalmasabbá, izgalmasabbá teszi az ételeket. Már a sült szalonna illata is elég ahhoz, hogy megéhezzünk...

Ennek ellenére sokszor előfordul, hogy egy nagyobb csomag szalonna nem fogy el egyszerre. (Egyes gyártók már visszazárható csomagolásban hozzák forgalomba a bacont, ami megkönnyíti a tárolást.) Nézzük, mit tehetünk, hogy ne kelljen kidobni a nemcsak finom, hanem sajnos elég boros árú szalonnát!

Szeretjük a bacont, mert finom és sokoldalúan felhasználható /Fotó: Shutterstock
Szeretjük a bacont, mert finom és sokoldalúan felhasználható /Fotó: Shutterstock

Hogyan tároljuk a szalonnát?

Ha előre csomagolt, nyers bacont vásárolunk, a lejártai idő szerepel a csomagoláson. A bontatlan szalonnát ajánlatos eddig a dátumig elfogyasztani. Felbontása után egy hétig áll még el a hűtőben. Amennyiben a bacont hentesnél vettük, általában 2 hétig tárolhatjuk a hűtőben, felhasználása addig biztonságos.

A megmaradt főtt szalonna 4-5 napig áll el a hűtőben. A legjobb, ha légmentesen záródó üvegedényben tároljuk, mert így a műanyag edény nem veszi át a füstös illatot. A szeletek közé rétegezzünk papírtörlő csíkokat! Ha ez a lépés kimarad, a zsír megszilárdul, amitől a szalonnaszeletek összeragadnak.

A boltban vásárolt, bontatlan főtt szalonnát a lejárati dátumig tárolhatjuk a hűtőben, felbontás után pedig 5-14 napon belül ajánlott felhasználni.

Bacont a fagyasztóba? Igen!

A bacont nyugodtan tegyük a fagyasztóba, a nyers és a főtt szalonna is lefagyasztható! Ahhoz, hogy igazán jó minőségű maradjon, mindkét fajtát 4 hónapon belül használjuk fel.

A bontatlan csomagok egyenesen mehetnek a fagyasztóba, de ne feledjük, hogy akkor az egész csomagot egyszerre kell majd felolvasztani. Praktikusabb tehát, ha a szalonnacsíkokat egyesével fagyasztjuk le: fektessük a bacondarabokat egy sütőpapírral bélelt sütőlemezre ügyelve arra, hogy a csíkok ne fedjék egymást és tegyük a fagyasztóba néhány órára. Amikor a szalonna teljesen megdermedt, tegyük át a szeleteket egy visszazárható zacskóba. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy csak egy-egy csíkot vegyünk ki a fagyasztóból.

A boltban vásárolt, bontatlan főtt szalonnát a lejárati dátumig tárolhatjuk a hűtőben /Fotó: Shutterstock
A boltban vásárolt, bontatlan főtt szalonnát a lejárati dátumig tárolhatjuk a hűtőben /Fotó: Shutterstock

Olvasztás után is tökéletes az állaga

Ha van időnk, olvasszuk ki a szalonnát a hűtőben: egy éjszaka alatt felolvad és egy hétig megőrzi a minőségét. A hűtőben felolvasztott szalonna szükség esetén újra lefagyasztható.

A szalonna felolvasztása hideg vízben vagy mikrohullámú sütőben kevesebb időt vesz igénybe (kb. 30 perc hideg vízben, 5 perc a mikrohullámú sütőben), de ekkor azonnal fel kell használni. Mivel a baktériumok gyorsabban szaporodhatnak ezen felolvasztási eljárások során, már nem lehet újra lefagyasztani.

A bacont fagyasztott állapotban is fel lehet használni (a recepttől függően, persze), de azzal számoljunk, hogy a főzési, sütési idő így kicsit meghosszabbodik.

Megromlott a szalonna? Sajnos előfordul

A friss szalonna élénk hússzínű. Ha a bacon tompa rózsaszínű, barna, esetleg szürkévé vagy zöldes árnyalatúvá válik, akkor sajnos megromlott, és már nem szabad felhasználni. A ragacsos, nyálkás, savanyú aromájú szalonnát ne fogyasszuk el!

A szalonnazsír igazi finomság

A szalonna sütésekor keletkező zsír nagyon finom, soha ne dobjuk ki! Befőttesüvegben, hűtőbe téve megszilárdul, így könnyű adagolni. Kb. 3 hónapig felhasználhatjuk, lefagyasztva pedig korlátlan ideig megőrzi a minőségét. A zsírral egyébként sincs nehéz dolgunk: avas íze árulkodik, ha már nem alkalmas fogyasztásra.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.