Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Praktikus

Fa vagy műanyag: melyik a jobb vágódeszka?

Melyik a jobb vágódeszka? /Fotó: Shutterstock
A közvélekedés szerint a műanyag vágólap a nyerő, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a fa sokkal inkább mentes a baktériumoktól. Ismerd meg mindkettő előnyeit és hátrányait, valamint helyes tisztításukat!

A konyhában támadó szalmonellától és más kórokozóktól való félelem miatt újra meg újra kritizálják a fát, sőt a vágódeszkát korábban egyenesen tiltották a vendéglátóiparban. Vizsgálatok tanúsága szerint azonban a fa higiénikusabb, mint a műanyag, ráadásul antibakteriális tulajdonságú. Tévhit, hogy a műanyag vágólapok alaposabban tisztíthatók vagy kevésbé telepednek meg rajtuk baktériumok. Ezenkívül a fa mellett szól, hogy tartós, környezetbarát és nem károsítja a késeket.

Melyiket lehet könnyebben tisztítani?

A használat során a műanyag vágólapon egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően.

Így tisztítsd a vágódeszkát

1. Mindkét oldalát mosogasd el, mert a fa a műanyaggal ellentétben megduzzad. Ha csupán az egyik oldalát éri víz, akkor megvetemedhet.

2. A mosogatással kapcsolatban nem árt tudni, hogy a kórokozók csak min. 60 fok feletti víztől pusztulnak el. A csapból ennél langyosabb folyik, ezért forralj vizet fazékban vagy elektromos forralóban, és lassan locsold a mosogatóba helyezett deszkára.

3. Pusztán a forró víz nem távolította el a szennyeződéseket? Önts a vágódeszkára konyhasót, ecetet vagy szódabikarbónát, oszlasd el kefével, majd hagyd hatni a szert kb. 15 percig. Végül öblíts le a deszkát, és állítva szárítsd meg.

4. Környezetbarát módon fertőtlenítheted a fafelületet, ha alaposan áttörlöd egy félbevágott citrommal, majd egyenletes rétegben durva szemű sót szórsz rá. 10-15 perc múlva erőteljesen dörgöld át a fél citrom segítségével, végül végezz alapos öblítést. Ugyanígy ismételd meg a műveletet a deszka másik oldalán.

5. A kórokozókat mikróban is kipurcanthatod. A vágódeszkát és a mikrózható műanyagból gyártott vágólapot egyaránt a legmagasabb fokozaton hőkezeld egy percig.

+1 Rendszeres csiszolással megóvhatod a fafelület simaságát és ellenálló képességét. Előbb sikáld le durva rézkefével, aztán használj durva, majd finom szemcséjű csiszolópapírt. Végül vékonyan kend át étolajjal, ez ápolja a fát és meggátolja a kórokozók megtelepedését. Használhatsz fertőtlenítő tulajdonságú teafaolajat is.

A vágódeszka nem árt a késeknek

További két dolog is a vágódeszka javára billenti a mérleget. Az üveggel, a kővel, a bambusszal és egyéb kemény anyagokkal ellentétben a fa nem károsítja a drága konyhakéseket, hiszen acélpengéjük keményebb a fánál. Higiéniai szempontból szintén előnyösebb egy késbarát tölgyfadeszka.

A fa dekoratív és környezetbarát

A kellemes tapintású vágódeszka dekorációs célra is tetszetős, továbbá kellő vastagság esetén nem csúszkál a pulton és a karcosat nem kell rögtön kihajítani, mint egy összekaristolt műanyag vágólapot. A fa általában tartós, ám ha vetemedés vagy repedezés miatt le kell cserélni, akkor 100%-ban újrahasznosítható. Így nemcsak anyagilag kifizetődő a használata, hanem ökológiai szempontból is.


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.