Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Fa vagy műanyag: melyik a jobb vágódeszka?

Melyik a jobb vágódeszka? /Fotó: Shutterstock
A közvélekedés szerint a műanyag vágólap a nyerő, ám vizsgálatok bizonyítják, hogy a fa sokkal inkább mentes a baktériumoktól. Ismerd meg mindkettő előnyeit és hátrányait, valamint helyes tisztításukat!

A konyhában támadó szalmonellától és más kórokozóktól való félelem miatt újra meg újra kritizálják a fát, sőt a vágódeszkát korábban egyenesen tiltották a vendéglátóiparban. Vizsgálatok tanúsága szerint azonban a fa higiénikusabb, mint a műanyag, ráadásul antibakteriális tulajdonságú. Tévhit, hogy a műanyag vágólapok alaposabban tisztíthatók vagy kevésbé telepednek meg rajtuk baktériumok. Ezenkívül a fa mellett szól, hogy tartós, környezetbarát és nem károsítja a késeket.

Melyiket lehet könnyebben tisztítani?

A használat során a műanyag vágólapon egyre több karcolás és vágásnyom keletkezik. Ezekben kórokozók telepszenek meg, amelyeknek meg sem kottyan egy intenzív forró vizes program a mosogatógépben. Ezzel szemben a fa vágódeszka képes önmagát fertőtleníteni a benne található csersavnak köszönhetően.

Így tisztítsd a vágódeszkát

1. Mindkét oldalát mosogasd el, mert a fa a műanyaggal ellentétben megduzzad. Ha csupán az egyik oldalát éri víz, akkor megvetemedhet.

2. A mosogatással kapcsolatban nem árt tudni, hogy a kórokozók csak min. 60 fok feletti víztől pusztulnak el. A csapból ennél langyosabb folyik, ezért forralj vizet fazékban vagy elektromos forralóban, és lassan locsold a mosogatóba helyezett deszkára.

3. Pusztán a forró víz nem távolította el a szennyeződéseket? Önts a vágódeszkára konyhasót, ecetet vagy szódabikarbónát, oszlasd el kefével, majd hagyd hatni a szert kb. 15 percig. Végül öblíts le a deszkát, és állítva szárítsd meg.

4. Környezetbarát módon fertőtlenítheted a fafelületet, ha alaposan áttörlöd egy félbevágott citrommal, majd egyenletes rétegben durva szemű sót szórsz rá. 10-15 perc múlva erőteljesen dörgöld át a fél citrom segítségével, végül végezz alapos öblítést. Ugyanígy ismételd meg a műveletet a deszka másik oldalán.

5. A kórokozókat mikróban is kipurcanthatod. A vágódeszkát és a mikrózható műanyagból gyártott vágólapot egyaránt a legmagasabb fokozaton hőkezeld egy percig.

+1 Rendszeres csiszolással megóvhatod a fafelület simaságát és ellenálló képességét. Előbb sikáld le durva rézkefével, aztán használj durva, majd finom szemcséjű csiszolópapírt. Végül vékonyan kend át étolajjal, ez ápolja a fát és meggátolja a kórokozók megtelepedését. Használhatsz fertőtlenítő tulajdonságú teafaolajat is.

A vágódeszka nem árt a késeknek

További két dolog is a vágódeszka javára billenti a mérleget. Az üveggel, a kővel, a bambusszal és egyéb kemény anyagokkal ellentétben a fa nem károsítja a drága konyhakéseket, hiszen acélpengéjük keményebb a fánál. Higiéniai szempontból szintén előnyösebb egy késbarát tölgyfadeszka.

A fa dekoratív és környezetbarát

A kellemes tapintású vágódeszka dekorációs célra is tetszetős, továbbá kellő vastagság esetén nem csúszkál a pulton és a karcosat nem kell rögtön kihajítani, mint egy összekaristolt műanyag vágólapot. A fa általában tartós, ám ha vetemedés vagy repedezés miatt le kell cserélni, akkor 100%-ban újrahasznosítható. Így nemcsak anyagilag kifizetődő a használata, hanem ökológiai szempontból is.


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.