Klasszikus kuglóf
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Tojásos nokedli fejes salátával
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Vadas marha
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Dubarry-csirkemell
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Káposztás tészta egyszerűen
Tárkonyos csirkeraguleves
Kijevi csirkemell rizibizivel
Kínai szezámmagos csirke
Hagymás rostélyos
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Babgulyás
Praktikus

Igazi kincs a konyhában: ezért fagyaszd le a tésztafőző vizet

Képzeld el, hogy mindig kéznél van egy titkos összetevő, ami új magasságokba emelheti az ételeidet. Hogy miről van szó? Ne gondolj semmi bonyolult, drága és nehezen beszerezhető alapanyagra. A folyékony arany nem más, mint az a víz, amiben a tészta főtt.

Hogy miért kellene lefagyasztani a főzővizet? Azért, mert nem akármilyen vízről van szó. A tésztából főzés során felszabaduló keményítővel dúsított víz természetes sűrítőanyag, így vétek lenne kidobni.

A keményítős víz remek sűrítőanyag / Fotó: Shutterstock
A keményítős víz remek sűrítőanyag / Fotó: Shutterstock

A tésztavíz lefagyasztása nemcsak azt jelenti, hogy nem pazarolsz, hanem hatalmas segítséget is jelent a főzés során: időt takaríthatsz meg és minőségileg javíthatod a kész ételed.

Hogyan fagyaszd le a főzővizet?

Ha elkészült a tészta és elhasználtad belőle az akutális ételhez szükséges mennyiséget, ne öntsd a vizet a lefolyóba, hanem töltsd egy hőálló edénybe. Hagyd lehűlni szoba-hőmérsékletűre, majd egy jégkockatartóba adagold ki, és tedd a fagyasztóba. Fagyasztás után tedd át jól záródó zacskóba, a maximális frissesség érdekében.

Ha megfagyott, tedd jól záródó zacskóba a főzővizes kockákat / Fotó: Shutterstock
Ha megfagyott, tedd jól záródó zacskóba a főzővizes kockákat / Fotó: Shutterstock

Hogyan használd fel?

Fontos, hogy a lefagyasztott főzővizet szoba-hőmérsékleten engedd fel, hogy a keményítő sértetlen maradjon. A felolvasztott főzővizet használhatod szószószok sűrítésére (pl. tejszínes vagy paradicsomos szósz), így biztosan zamatos, krémes állaga lesz a szósznak anélkül, hogy tejszínre vagy vajra lenne szükséged. Ezenkívül kiválóan helyettesítheted vele a húsleves alaplét a különféle ételekben, sőt kenyér- és pizzatésztákban is felhasználhatod. (A növényeid is hálásnak lesznek érte, szóval locsoláshoz is használhatod.)

(Borítófotó: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.