Hogy miért kellene lefagyasztani a főzővizet? Azért, mert nem akármilyen vízről van szó. A tésztából főzés során felszabaduló keményítővel dúsított víz természetes sűrítőanyag, így vétek lenne kidobni.
A tésztavíz lefagyasztása nemcsak azt jelenti, hogy nem pazarolsz, hanem hatalmas segítséget is jelent a főzés során: időt takaríthatsz meg és minőségileg javíthatod a kész ételed.
Ha elkészült a tészta és elhasználtad belőle az akutális ételhez szükséges mennyiséget, ne öntsd a vizet a lefolyóba, hanem töltsd egy hőálló edénybe. Hagyd lehűlni szoba-hőmérsékletűre, majd egy jégkockatartóba adagold ki, és tedd a fagyasztóba. Fagyasztás után tedd át jól záródó zacskóba, a maximális frissesség érdekében.
Fontos, hogy a lefagyasztott főzővizet szoba-hőmérsékleten engedd fel, hogy a keményítő sértetlen maradjon. A felolvasztott főzővizet használhatod szószószok sűrítésére (pl. tejszínes vagy paradicsomos szósz), így biztosan zamatos, krémes állaga lesz a szósznak anélkül, hogy tejszínre vagy vajra lenne szükséged. Ezenkívül kiválóan helyettesítheted vele a húsleves alaplét a különféle ételekben, sőt kenyér- és pizzatésztákban is felhasználhatod. (A növényeid is hálásnak lesznek érte, szóval locsoláshoz is használhatod.)
(Borítófotó: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.