Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Praktikus

Igazi kincs a konyhában: ezért fagyaszd le a tésztafőző vizet

Képzeld el, hogy mindig kéznél van egy titkos összetevő, ami új magasságokba emelheti az ételeidet. Hogy miről van szó? Ne gondolj semmi bonyolult, drága és nehezen beszerezhető alapanyagra. A folyékony arany nem más, mint az a víz, amiben a tészta főtt.

Hogy miért kellene lefagyasztani a főzővizet? Azért, mert nem akármilyen vízről van szó. A tésztából főzés során felszabaduló keményítővel dúsított víz természetes sűrítőanyag, így vétek lenne kidobni.

A keményítős víz remek sűrítőanyag / Fotó: Shutterstock
A keményítős víz remek sűrítőanyag / Fotó: Shutterstock

A tésztavíz lefagyasztása nemcsak azt jelenti, hogy nem pazarolsz, hanem hatalmas segítséget is jelent a főzés során: időt takaríthatsz meg és minőségileg javíthatod a kész ételed.

Hogyan fagyaszd le a főzővizet?

Ha elkészült a tészta és elhasználtad belőle az akutális ételhez szükséges mennyiséget, ne öntsd a vizet a lefolyóba, hanem töltsd egy hőálló edénybe. Hagyd lehűlni szoba-hőmérsékletűre, majd egy jégkockatartóba adagold ki, és tedd a fagyasztóba. Fagyasztás után tedd át jól záródó zacskóba, a maximális frissesség érdekében.

Ha megfagyott, tedd jól záródó zacskóba a főzővizes kockákat / Fotó: Shutterstock
Ha megfagyott, tedd jól záródó zacskóba a főzővizes kockákat / Fotó: Shutterstock

Hogyan használd fel?

Fontos, hogy a lefagyasztott főzővizet szoba-hőmérsékleten engedd fel, hogy a keményítő sértetlen maradjon. A felolvasztott főzővizet használhatod szószószok sűrítésére (pl. tejszínes vagy paradicsomos szósz), így biztosan zamatos, krémes állaga lesz a szósznak anélkül, hogy tejszínre vagy vajra lenne szükséged. Ezenkívül kiválóan helyettesítheted vele a húsleves alaplét a különféle ételekben, sőt kenyér- és pizzatésztákban is felhasználhatod. (A növényeid is hálásnak lesznek érte, szóval locsoláshoz is használhatod.)

(Borítófotó: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.