Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Praktikus

Fatüzelésű kályhával fűtesz? Ne dobd ki a fahamut, igazi kincs a kertben!

A fatüzelésű kályhák használata során értékes melléktermék, fahamu keletkezik, amit sokféleképpen használhatunk fel a kertben. Sipos József növényorvos segítségével összegyűjtöttük, mire jó a fahamu.

Bár már tavasz van, pár hétig még biztosan be kell gyújtani – különösen, ha kandallóval fűtünk. A fahamut ne dobjuk ki: gyűjtsük össze és adjunk neki új életet!

A kertben igazi csodaszer a fahamu / Fotó: Shutterstock
A kertben igazi csodaszer a fahamu / Fotó: Shutterstock

Mire jó a fahamu?

Lúgos kémhatása miatt kiválóan alkalmas savanyú talajok javítására, helyettesítve a szokásos őrölt mészkövet. A legjobb, ha 5,5 pH alatti savanyú talajon alkalmazzuk a mészkedvelő növények környezetében. Ha a talaj kémhatását szeretnénk lúgosabbá tenni, akkor évente egyszer négyzetméterenként 10 dkg fahamut dolgozzunk be a földbe 15 centiméter mélységben.

Gazdag tápanyagokban

Tele van foszforral, káliummal, nyomelemekkel, ennek köszönhetően serkenti a növények természetes fejlődését.

  • Tél végén, kora tavasszal a káliumigényes zöldségfajták, például gyökérzöldségek vetése előtt forgassuk be a talajba. Kedveli a sárgarépa, fehérrépa, paszternák, cékla, zeller, retek, de például a borsó, bab, spenót, fokhagyma terméshozamát is javítja. A paradicsomnak is jót tesz, ezért a palánták kiültetésekor egy-egy teáskanál fahamut szórhatunk az ültetőgödörbe.
  • A gyümölcsösökben a növények köré kialakított talajtányérba hintsük el a száraz fahamut. Az alma, a szőlő, a piros ribizli, az egres, a körte, a málna, a szeder és az eper egyaránt meghálálja. A szilva, a sárgabarack, a cseresznye és a fekete ribizli is értékeli a rendszeres szórást, de nincs rá olyan nagy szükségük.

Az ágyások köré szórva elriasztja a csigákat, és a hangyák is elköltöznek, ha a hangyabolyra egy kupac hamut teszünk, de érdemes a pince, és/vagy a fészer sarkaiba is tenni egy-egy kupaccal, mivel elűzi a patkányokat, egereket, csótányokat.

Vékonyan a növényekre hintve elpusztítja a káposztalégy és a káposztalepke első nemzedékét  / Fotó: Shutterstock
Vékonyan a növényekre hintve elpusztítja a káposztalégy és a káposztalepke első nemzedékét / Fotó: Shutterstock

Amikor többet árt, mint használ

Olyan növények köré, mint például az áfonya, a szelídgesztenye vagy az örökzöldek, ne szórjunk hamut, mivel ezek kifejezetten a savas környezetet kedvelik. Kerüljük azokon a területeken is, ahol burgonyát szeretnénk termeszteni, mert a talaj lúgos kémhatása elősegítheti a burgonyarozsda-gomba megtelepedését.

Mire figyeljünk?

  • A hamu összegyűjtésekor figyeljünk arra, hogy csak a tiszta fából keletkezett hamut használjuk fel a kertben. A különféle szerekkel, például festékkel vagy páccal kezelt fa szennyezheti a talajt, ami gátolja a növények fejlődését. Ugyanígy a szénből származó hamu is tartalmazhat mérgező anyagokat, ezért kerüljük annak használatát.
  • Az összegyűjtött hamut száraz helyen tároljuk. Ha kint hagyjuk az esőben, a benne lévő kálium könnyen kimosódhat belőle, így elveszítheti azokat az értékes tápanyagokat, amelyek miatt érdemes lenne felhasználni. Fontos, hogy csak szélcsendes időben használjuk a kertünkben, és kerüljük a belégzését.

/Forrás: metropol.hu/

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.