Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Praktikus

Házi készítésű sütit a suliba? Inkább ne! – tanácsolja Nébih

Házi késztíésű süti a suliba? Inkább ne! - tanácsolja Nébih
Elkezdődött a tanév, jönnek az iskolai rendezvények, ahová sok szülő szívesen visz házi készítésű édességet. De mennyire biztonságos ez, lehet-e baj belőle? A Nébih válaszol.

Jogszabály ugyan nem tiltja a házi készítésű sütemények közintézményekbe, gyermekintézményekbe való bevitelét, azonban az oktatási-nevelési intézmény felelős döntése, hogy beengedi-e az ellenőrizetlen háztartásokból származó otthoni készítményeket, vagy sem. Erről adott ki állásfoglalást a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

Nincs jobb a  házi süteménynél, de egy iskolai vagy óvodai rendezvényen komoly kockázati tényező lehet (Fotó: Shutterstock)
Nincs jobb a házi süteménynél, de egy iskolai vagy óvodai rendezvényen komoly kockázati tényező lehet (Fotó: Shutterstock)


Magas a kockázat

Ha az intézmény megengedi a házi sütemények bevitelét, akkor a NÉBIH álláspontja szerint tájékoztatnia kell a szülőket a lehetséges kockázatokról is, hisz „ahány ház, annyi szokás”, eltérőek például a higiéniai állapotok, vagy épp az élelmiszer-biztonsági szabályokat sem feltétlenül ismerik maradéktalanul a háziasszonyok. Mindezek alapján gyermekintézményben házi, otthon készített sütemények bevitele, közös fogyasztása élelmiszer-biztonsági szempontból még alkalmilag sem támogatható, mégpedig annak ellenőrizetlensége, követhetetlensége, és mindezekből fakadó kockázatai miatt.

Jobb, ha vásároljuk a süteményt

A nevelési-oktatási intézmények gyakran élnek azzal a lehetőséggel, hogy engedélyezik élelmiszer-vállalkozótól (cukrászda, élelmiszerbolt) vásárolt sütemény/torta bevitelét az intézménybe. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az élelmiszer-vállalkozó csak az átadásig felel a termékért. A szállítás során bekövetkező esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszer-biztonsági kockázatot eredményez. A nyomonkövethetőség biztosítása és az allergéninformációk elérhetősége érdekében javasolt számlát és az allergéninformációkat tartalmazó dokumentumot kérni a szülők által vásárolt torták/sütemények mellé.

A házi süti szállítása közben egy esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszer-biztonsági kockázatot eredményez  (Fotó: Shutterstock)
A házi süti szállítása közben egy esetleges szennyeződés, vagy a hűtési lánc megszakadása élelmiszer-biztonsági kockázatot eredményez (Fotó: Shutterstock)


A legbiztosabb, ha az intézmény rendeli az édességet

A fentiek kiküszöbölése érdekében az intézmény saját maga is megrendelheti a gyermekek számára a tortát vagy süteményt (akár a választásba bevonva a gyerekeket, szülőket), ezzel megelőzve a szállításból fakadó kockázatot is. Egy kiszállított torta esetén egészen az átadásig (beleértve a szállítást is) felel az élelmiszer-vállalkozó (pl. cukrászda üzemeltetője) a termékért. A nyomonkövethetőség biztosítása és az allergéninformációk elérhetősége ebben az esetben is kiemelt jelentőségű, hogy egy esetleges megbetegedés esetén igazolni lehessen a torta/sütemény eredetét.

Iskolai rendezvényekre (pl. születésnap, farsang) – felmérve az óvodában/iskolában rendelkezésre álló hűtési lehetőséget – biztonságosabb az élelmiszer-vállalkozó által előállított, különleges tárolási körülményeket nem igénylő keksz, pogácsa, sütemény bevitele.

Fontos, hogy az óvodákba, iskolákba járó gyerekek szülei mindenképpen jelezzék a pedagógusoknak, ha gyermekük valamire allergiás, és a rendezvényekre bevitt élelmiszereknél erre fokozottan figyeljenek oda.

(Forrás: Nébih, Bors)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.