Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

Így tárold a burgonyát, hogy ne csírázzon ki

Burgonyából általában nagyobb mennyiséget vásárolunk, hiszen népszerű és sokoldalúan felhasználható zöldség. Azonban ha nem megfelelően tároljuk, könnyen kicsírázik. Nézzük, mit tegyünk, hogy a krumpli ne a kukában végezze!

A kicsírázott burgonya emberi fogyasztásra nem alkalmas, de nem feltétlenül kell mindet kidobni – ahogy erről korábbi cikkünkben is írtunk. A legjobb mégis az, ha megelőzzük a csírák megjelenését.

Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock
Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock

1. óvjuk a hőtől és a fénytől

A magasabb hőmérséklet, a fény és a pára hatására a csírázás folyamata gyorsan beindul, így a legjobb, ha a krumplit száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk. Ilyen lehet a kamra, pince esetleg egy jól szellőző kamraszekrény.

2. Tehetjük akár a hűtőbe is

Korábban az volt az általános vélemény, hogy a hideg megnöveli a burgonyában az akrilamidképző cukrok, egy potenciális rákkeltő anyag mennyiségét. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, nemcsak biztonságos a hűtőszekrényben tárolni, ajánlott is, hiszen akár 3-4 hónappal meghosszabbíthatjuk így az eltarthatóságát.

3. Vegyük ki a műanyag zacskóból

Gyakran műanyag zacskóban kerül a burgonya az otthonunkba, de ez az anyag nem ideális a tárolására. Tegyük át papírzacskóba, hálóba vagy egyszerűen csak egy rekeszbe, kosárba. A műanyag zacskóban ugyanis benedvesedik, ami a penészgombák elszaporodásához és rothadáshoz vezethet.

Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock
Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock

4. Tároljuk külön

A burgonya nem kedveli a társaságot: irtózik az almától, az avokádótól, a paradicsomtól, illetve minden más olyan zöldségtől és gyümölcstől, amely etilént bocsát ki. Ez ugyanis meggyorsítja az érési folyamatot, a burgonyánál pedig beindítja a csírázást.

5. Nézzük át rendszeresen a burgonyákat

Ha nagyobb mennyiséget tárolunk, időről időre válogassuk át a szemeket. Ha csak egy romlottat vagy olyat látunk, amin már csíra van, vegyük ki a tárolóból, mert a baktériumok és a penész könnyen átterjedhet a még egészséges krumplikra is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.