Zsemlegombóc
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
Tojásos nokedli fejes salátával
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kijevi csirkemell rizibizivel
Rakott zöldbab darált hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Dubarry-csirkemell
Klasszikus grízgaluska leves
Klasszikus stíriai metélt
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Epres blondie
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Hagymás rostélyos
Farsangi szalagos fánk
Praktikus

Így tárold a burgonyát, hogy ne csírázzon ki

Burgonyából általában nagyobb mennyiséget vásárolunk, hiszen népszerű és sokoldalúan felhasználható zöldség. Azonban ha nem megfelelően tároljuk, könnyen kicsírázik. Nézzük, mit tegyünk, hogy a krumpli ne a kukában végezze!

A kicsírázott burgonya emberi fogyasztásra nem alkalmas, de nem feltétlenül kell mindet kidobni – ahogy erről korábbi cikkünkben is írtunk. A legjobb mégis az, ha megelőzzük a csírák megjelenését.

Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock
Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock

1. óvjuk a hőtől és a fénytől

A magasabb hőmérséklet, a fény és a pára hatására a csírázás folyamata gyorsan beindul, így a legjobb, ha a krumplit száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk. Ilyen lehet a kamra, pince esetleg egy jól szellőző kamraszekrény.

2. Tehetjük akár a hűtőbe is

Korábban az volt az általános vélemény, hogy a hideg megnöveli a burgonyában az akrilamidképző cukrok, egy potenciális rákkeltő anyag mennyiségét. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, nemcsak biztonságos a hűtőszekrényben tárolni, ajánlott is, hiszen akár 3-4 hónappal meghosszabbíthatjuk így az eltarthatóságát.

3. Vegyük ki a műanyag zacskóból

Gyakran műanyag zacskóban kerül a burgonya az otthonunkba, de ez az anyag nem ideális a tárolására. Tegyük át papírzacskóba, hálóba vagy egyszerűen csak egy rekeszbe, kosárba. A műanyag zacskóban ugyanis benedvesedik, ami a penészgombák elszaporodásához és rothadáshoz vezethet.

Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock
Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock

4. Tároljuk külön

A burgonya nem kedveli a társaságot: irtózik az almától, az avokádótól, a paradicsomtól, illetve minden más olyan zöldségtől és gyümölcstől, amely etilént bocsát ki. Ez ugyanis meggyorsítja az érési folyamatot, a burgonyánál pedig beindítja a csírázást.

5. Nézzük át rendszeresen a burgonyákat

Ha nagyobb mennyiséget tárolunk, időről időre válogassuk át a szemeket. Ha csak egy romlottat vagy olyat látunk, amin már csíra van, vegyük ki a tárolóból, mert a baktériumok és a penész könnyen átterjedhet a még egészséges krumplikra is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.