A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Praktikus

Így tárold a burgonyát, hogy ne csírázzon ki

Burgonyából általában nagyobb mennyiséget vásárolunk, hiszen népszerű és sokoldalúan felhasználható zöldség. Azonban ha nem megfelelően tároljuk, könnyen kicsírázik. Nézzük, mit tegyünk, hogy a krumpli ne a kukában végezze!

A kicsírázott burgonya emberi fogyasztásra nem alkalmas, de nem feltétlenül kell mindet kidobni – ahogy erről korábbi cikkünkben is írtunk. A legjobb mégis az, ha megelőzzük a csírák megjelenését.

Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock
Ha kicsírázott, jobb, ha nem esszük meg / Fotó: Shutterstock

1. óvjuk a hőtől és a fénytől

A magasabb hőmérséklet, a fény és a pára hatására a csírázás folyamata gyorsan beindul, így a legjobb, ha a krumplit száraz, hűvös és sötét helyen tároljuk. Ilyen lehet a kamra, pince esetleg egy jól szellőző kamraszekrény.

2. Tehetjük akár a hűtőbe is

Korábban az volt az általános vélemény, hogy a hideg megnöveli a burgonyában az akrilamidképző cukrok, egy potenciális rákkeltő anyag mennyiségét. Ma már tudjuk, hogy ez nem igaz, nemcsak biztonságos a hűtőszekrényben tárolni, ajánlott is, hiszen akár 3-4 hónappal meghosszabbíthatjuk így az eltarthatóságát.

3. Vegyük ki a műanyag zacskóból

Gyakran műanyag zacskóban kerül a burgonya az otthonunkba, de ez az anyag nem ideális a tárolására. Tegyük át papírzacskóba, hálóba vagy egyszerűen csak egy rekeszbe, kosárba. A műanyag zacskóban ugyanis benedvesedik, ami a penészgombák elszaporodásához és rothadáshoz vezethet.

Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock
Ebben a zsákban sokáig friss marad a krumpli / Fotó: Shutterstock

4. Tároljuk külön

A burgonya nem kedveli a társaságot: irtózik az almától, az avokádótól, a paradicsomtól, illetve minden más olyan zöldségtől és gyümölcstől, amely etilént bocsát ki. Ez ugyanis meggyorsítja az érési folyamatot, a burgonyánál pedig beindítja a csírázást.

5. Nézzük át rendszeresen a burgonyákat

Ha nagyobb mennyiséget tárolunk, időről időre válogassuk át a szemeket. Ha csak egy romlottat vagy olyat látunk, amin már csíra van, vegyük ki a tárolóból, mert a baktériumok és a penész könnyen átterjedhet a még egészséges krumplikra is.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:



Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.