Rakott zöldbab darált hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus stíriai metélt
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Finomfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Dödölle - az eredeti recept
Krémes spenótfőzelék
Kínai szezámmagos csirke
Mákos guba
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
Csupacsokis brownie
Praktikus

Így hámozzuk meg és daraboljuk fel az őszibarackot - lépésről lépésre

Őszibarack /Fotó: Shutterstock
Nem szeretjük, mert macerás, ragacsos lesz a kezünk, pedig ha ismerjük a trükköt, gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot és könnyedén eltávolíthatjuk a magot is. Mutatjuk, hogyan!

Az őszibarack héja biztonsággal fogyasztható. A lédús, friss barackot kézből enni igazi élvezet, így legtöbbször nem is bajlódunk a hámozással: elég, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt. Ha viszont pépesítjük, gyerekeknek adjuk vagy befőttet készítünk, jobb, ha megszabadulunk a héjától.

1. lépés: áztatás

Helyezzük az illatos, érett őszibarackot forrásban lévő vízbe 10-20 másodpercre, vagy amíg a héja fel nem hasad.

2. lépés: hűtés

Szűrőkanállal vegyük ki a barackokat, majd tegyük azonnal jeges fürdőbe, hogy az őszibarack lehűljön.

Gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot is /Fotó: Shutterstock
Gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot is /Fotó: Shutterstock

3. lépés: hámozás

Kis vágókéssel, vagy akár két ujjal megfogva is könnyen lejön a barack héja. Ha néhány helyen hozzátapad a húshoz, tegyük vissza a gyümölcsöt a forró vízbe néhány másodpercre.

Ez a módszer (a blansírozás) más csonthéjas gyümölcsök, például a szilva, a nektarin vagy a sárgabarack hámozását is megkönnyíti.

HOGYAN MAGOZZUK KI AZ ŐSZIBARACKOT?

1. lépés:

Vágjuk félbe az őszibarackot a bemélyedés vonalát követve!

2. lépés:

Csavarjuk el a két részét ellentétes irányba! Egy éles késsel lazítsuk meg a húst a mag körül majd egyszerűen vegyük ki.

3. lépés:

Ha nem fogyasztjuk el azonnal a barackot, locsoljuk meg citromlével, hogy elkerüljük az elszíneződést.

A cobbler könnyedén elkészítő és jól variálható sütemény. Ha még nem kóstoltad, itt az idő, hogy elkészíts egy igazi nyárbúcsúztató finomságot és kipróbáld a hámozást és a magozást.

Őszibarackos cobbler /Fotó: Shutterstock
Őszibarackos cobbler /Fotó: Shutterstock

ŐSZIBARACKOS COBBLER

Hozzávalók: (1 bögre = 2 dl)

  • 6-8 nagyobb, érett őszibarack
  • 2 és 1/2 ek kukoricakeményítő
  • 1 és 3/4 bögre cukor
  • 1 kk vaj

A tésztához:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1/4 bögre vaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, elkeverjük a kukoricakeményítővel és cukorral. Egy közepes sütőedényt kikenünk a vajjal és szétterítjük benne a barackot.
  3. A tésztához egy tálban habosra keverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és az olvasztott vajat. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
  4. A masszát rákenjük az őszibarackra. Kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Önmagában is nagyon finom, de vaníliafagyival is tálalhatjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.