Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Praktikus

Így hámozzuk meg és daraboljuk fel az őszibarackot - lépésről lépésre

Őszibarack /Fotó: Shutterstock
Nem szeretjük, mert macerás, ragacsos lesz a kezünk, pedig ha ismerjük a trükköt, gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot és könnyedén eltávolíthatjuk a magot is. Mutatjuk, hogyan!

Az őszibarack héja biztonsággal fogyasztható. A lédús, friss barackot kézből enni igazi élvezet, így legtöbbször nem is bajlódunk a hámozással: elég, ha alaposan megmossuk fogyasztás előtt. Ha viszont pépesítjük, gyerekeknek adjuk vagy befőttet készítünk, jobb, ha megszabadulunk a héjától.

1. lépés: áztatás

Helyezzük az illatos, érett őszibarackot forrásban lévő vízbe 10-20 másodpercre, vagy amíg a héja fel nem hasad.

2. lépés: hűtés

Szűrőkanállal vegyük ki a barackokat, majd tegyük azonnal jeges fürdőbe, hogy az őszibarack lehűljön.

Gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot is /Fotó: Shutterstock
Gyorsan és szépen meg lehet hámozni az őszibarackot is /Fotó: Shutterstock

3. lépés: hámozás

Kis vágókéssel, vagy akár két ujjal megfogva is könnyen lejön a barack héja. Ha néhány helyen hozzátapad a húshoz, tegyük vissza a gyümölcsöt a forró vízbe néhány másodpercre.

Ez a módszer (a blansírozás) más csonthéjas gyümölcsök, például a szilva, a nektarin vagy a sárgabarack hámozását is megkönnyíti.

HOGYAN MAGOZZUK KI AZ ŐSZIBARACKOT?

1. lépés:

Vágjuk félbe az őszibarackot a bemélyedés vonalát követve!

2. lépés:

Csavarjuk el a két részét ellentétes irányba! Egy éles késsel lazítsuk meg a húst a mag körül majd egyszerűen vegyük ki.

3. lépés:

Ha nem fogyasztjuk el azonnal a barackot, locsoljuk meg citromlével, hogy elkerüljük az elszíneződést.

A cobbler könnyedén elkészítő és jól variálható sütemény. Ha még nem kóstoltad, itt az idő, hogy elkészíts egy igazi nyárbúcsúztató finomságot és kipróbáld a hámozást és a magozást.

Őszibarackos cobbler /Fotó: Shutterstock
Őszibarackos cobbler /Fotó: Shutterstock

ŐSZIBARACKOS COBBLER

Hozzávalók: (1 bögre = 2 dl)

  • 6-8 nagyobb, érett őszibarack
  • 2 és 1/2 ek kukoricakeményítő
  • 1 és 3/4 bögre cukor
  • 1 kk vaj

A tésztához:

  • 1 bögre liszt
  • 1 bögre cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 2 db tojás
  • 1/4 bögre vaj

Elkészítés:

  1. A sütőt előmelegítjük 190 fokra.
  2. Az őszibarackot meghámozzuk, cikkekre vágjuk, elkeverjük a kukoricakeményítővel és cukorral. Egy közepes sütőedényt kikenünk a vajjal és szétterítjük benne a barackot.
  3. A tésztához egy tálban habosra keverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport. Hozzákeverjük a tojások sárgáját és az olvasztott vajat. Végül óvatosan beleforgatjuk a habbá vert tojásfehérjéket.
  4. A masszát rákenjük az őszibarackra. Kb. 45 percig sütjük, amíg a teteje aranybarnára pirul. Önmagában is nagyon finom, de vaníliafagyival is tálalhatjuk.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.