Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Praktikus

A sütőtök héja kincset ér, többé ki ne dobd! 5 tipp a felhasználására

Ha eddig a sütőtök héja nálatok is a kukában végezte, mostantól kétszer is meggondoljátok, mit tesztek vele, ugyanis hihetetlen, mennyi mindenre használható!

A sütőtök az ősz és a tél emblematikus zöldsége, előszeretettel készítünk belőle mindenfélét, a levestől a süteményig - és ezt igen jól tesszük, tekintve, hogy nem csak isteni finom, és változatosan felhasználható, hanem az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon: olyan értékes vitaminokat tartalmaz, mint az A, C, B és E. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, kiváló alapja a változatos étrendnek. A benne található magnézium, kálium, kalcium, cink, mangán, réz, foszfor, karotin, niacin, biotin és folsav pedig igazi superfooddá teszi.  Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csak a húsa és a magja, de a tök héja is ilyen elképesztő tulajdonságokkal bír, így kidobni egyenesen vétek!

Kevesen tudják, hogy nem csak a húsa és a magja, de a sütőtök héja is szuperegészséges
FOTÓ: SHUTTERSTOCK

Így használjuk fel a sütőtök héját

Fontos, hogy a sütőtököt felhasználás előtt mindig alaposan tisztítsuk meg, és távolítsuk el a szennyeződéseket. A legjobb, ha ellenőrzött és vegyszerektől mentes terméket vásárolunk.

  • Süssük meg!

A sütőtököt általában a héjával együtt sütjük meg, amit szintén meg lehet enni, hiszen egészen puha és papírvékonyságú lesz, emellett élelmi rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz bőséggel, nem szemétre való.

  • Ne hagyjuk ki a levesből!

A krémlevesbe is belefőzhetjük: a tökhússal együtt megsütött, majd összeturmixolt külső igazi energiabomba! Készíthetünk csak a héjból is levest, amihez hozzáadhatunk sárgarépát, burgonyát, hagymát, és alaplevet.

  • Főzzük meg teának!

A teához alapos mosás után daraboljuk fel a héjat, majd adjuk forrásban lévő vízhez, és 15 percig főzzük. Leszűrve ízesítsük mézzel, gyömbérrel, egyéb, tökhöz passzoló fűszerrel, pl.  fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, de forralhatjuk eleve ez utóbbiakkal együtt.

  • Dobjuk turmixba!

Finom és tápláló italt készíthetünk a héjak húsos felének felhasználásával, ami nemcsak laktató, de az immunrendszerünket is felturbózza. Használjunk banánt, mézet, natúr joghurtot, narancsot, gyömbért, és akár a sütőtök megpárolt, megsült húsát is a smoothie-hoz.

  • Készüljön belőle csipsz!

Nassolásként is falatozhatjuk a héjat, méghozzá csipsz formájában! Ehhez héjastul szeleteljük zöldséggyaluval vékonyra a választott tököt, majd szellősen helyezzük a darabokat a sütőpapírra, és némi olajjal, tetszés szerint fűszerekkel megbolondítva süssük ropogósra. Ha ezek nélkül pirítjuk, a házi finomság teljesen adalékmentes lesz, és hizlalni sem fog - írja a borsonline.hu.

A sütőtök magja is kincs, érdemes a házilag pirított változatot kipróbálni / Fotó: Shutterstock

Így készül a legfinomabb pirított tökmag

És akkor ejtsünk szót a töksütés másik, feltétlenül megmentendő melléktermékéről is, a magokról - íme a tuti recept a legfinomabb pirított tökmaghoz:

  1. A tököt kettévágjuk, a magokat kikanalazzuk, egy tésztaszűrőbe téve erős vízsugárral megtisztítjuk a sárga, lágy hártyáktól.
  2. Egy éjszakára sós vízbe áztatjuk, vagy sós vízben forralva 10 percig főzzük. Két csészényi vízhez kb. 1 evőkanál só kell, de csinálhatjuk sósabbra is!
  3. Ha kész, leszűrjük, és egy papírra terítjük száradni, majd egy sütőpapírral bélelt tepsiben szétterítjük, úgy, hogy a magokat egyenletesen érje a forró levegő.
  4. Előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 200 fokon - ha van, légkeveréssel - és kb. 20 percig sütjük. (A sütési idő a magok méretének függvénye.) Amikor enyhén megpirult, kivesszük a sütőből, és hagyjuk kihűlni. Ha így készítjük el, akár héjastul is fogyaszthatjuk!

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.