A sütőtök az ősz és a tél emblematikus zöldsége, előszeretettel készítünk belőle mindenfélét, a levestől a süteményig - és ezt igen jól tesszük, tekintve, hogy nem csak isteni finom, és változatosan felhasználható, hanem az egyik legegészségesebb élelmiszer a világon: olyan értékes vitaminokat tartalmaz, mint az A, C, B és E. Rosttartalma miatt segíti az emésztést, kiváló alapja a változatos étrendnek. A benne található magnézium, kálium, kalcium, cink, mangán, réz, foszfor, karotin, niacin, biotin és folsav pedig igazi superfooddá teszi. Azt azonban kevesen tudják, hogy nem csak a húsa és a magja, de a tök héja is ilyen elképesztő tulajdonságokkal bír, így kidobni egyenesen vétek!
Fontos, hogy a sütőtököt felhasználás előtt mindig alaposan tisztítsuk meg, és távolítsuk el a szennyeződéseket. A legjobb, ha ellenőrzött és vegyszerektől mentes terméket vásárolunk.
A sütőtököt általában a héjával együtt sütjük meg, amit szintén meg lehet enni, hiszen egészen puha és papírvékonyságú lesz, emellett élelmi rostokat és antioxidánsokat is tartalmaz bőséggel, nem szemétre való.
A krémlevesbe is belefőzhetjük: a tökhússal együtt megsütött, majd összeturmixolt külső igazi energiabomba! Készíthetünk csak a héjból is levest, amihez hozzáadhatunk sárgarépát, burgonyát, hagymát, és alaplevet.
A teához alapos mosás után daraboljuk fel a héjat, majd adjuk forrásban lévő vízhez, és 15 percig főzzük. Leszűrve ízesítsük mézzel, gyömbérrel, egyéb, tökhöz passzoló fűszerrel, pl. fahéjjal, szerecsendióval, szegfűszeggel, de forralhatjuk eleve ez utóbbiakkal együtt.
Finom és tápláló italt készíthetünk a héjak húsos felének felhasználásával, ami nemcsak laktató, de az immunrendszerünket is felturbózza. Használjunk banánt, mézet, natúr joghurtot, narancsot, gyömbért, és akár a sütőtök megpárolt, megsült húsát is a smoothie-hoz.
Nassolásként is falatozhatjuk a héjat, méghozzá csipsz formájában! Ehhez héjastul szeleteljük zöldséggyaluval vékonyra a választott tököt, majd szellősen helyezzük a darabokat a sütőpapírra, és némi olajjal, tetszés szerint fűszerekkel megbolondítva süssük ropogósra. Ha ezek nélkül pirítjuk, a házi finomság teljesen adalékmentes lesz, és hizlalni sem fog - írja a borsonline.hu.
És akkor ejtsünk szót a töksütés másik, feltétlenül megmentendő melléktermékéről is, a magokról - íme a tuti recept a legfinomabb pirított tökmaghoz:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.