Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Így készítsünk lekvárt sütőben – tippek, ötletek a befőzéshez

Nem kell többé a forró fazék mellett állnunk, ha lekvárt szeretnénk készíteni. Sütőben is elkészíthetjük, ráadásul cukrot és tartósítószereket sem kell használnunk hozzá.

Kánikulában lekvárt főzni megerőltető: egy idő után a forróság szinte elviselhetetlen, hiszen a munka pepecselős, és így viszonylag sokáig tart. Ha azonban sütőben készítjük a finomságokat, leegyszerűsödik a feladat – és egészségesebb lesz a végeredmény. A Fanny magazin cikkéből megtudhatjuk, hogyan készül ezzel a módszerrel a lekvár.

Sütőben készíteni a lekvárt egyszerűbb és a végeredmény is egészségesebb / Fotó: Shutterstock
Sütőben készíteni a lekvárt egyszerűbb és a végeredmény is egészségesebb / Fotó: Shutterstock

Csaljuk le az idő

A nagyobb gyümölcsöket, például a sárgabarackot és a szilvát sütés előtt húsdarálón daráljuk le. A kisebb bogyósokat kézi botmixerrel darabosra vagy krémesre is dolgozhatjuk. Ezzel a módszerrel amellett, hogy sűrűbb és simább állagú lesz a lekvárunk, felgyorsíthatjuk a főzési folyamatot.

Így biztosan nem ég le

Egy mély, zománcozott fazekat öblítsünk ki ecettel, így nem fog leégni a lekvárunk. Arra vigyázzunk, hogy a gyümölcspépet ne töltsük színültig a fazékba, mert így sütés közben könnyen kifröccsenhet a massza.

Elég csak egyujjnyi

A fazekat állítsuk bele egy tepsibe, amibe öntsünk egyujjnyi vizet. Ezzel megakadályozhatjuk, hogy a sütő aljába folyjon a lekvár, valamint elősegítjük a párolgást. Sütés közben többször ellenőrizzük, és ha úgy látjuk, hogy elpárolgott alatta a víz, pótoljuk.

Cukor nélkül egészségesebb

Az érett gyümölcsöknek magas a cukortartalma, ami a sütéssel karamellizálódik, így nem szükséges cukrot hozzáadni. Ha mégis úgy érezzük, hogy savanykásabb, még a sütés előtt keverjük el benne a cukrot. Ha szeretnénk ízesíteni, akkor a fűszereket is ilyenkor célszerű beletenni.

Kevesebb cukor kell a sütőben sült lekvárhoz / Fotó: Shutterstock
Kevesebb cukor kell a sütőben sült lekvárhoz / Fotó: Shutterstock

Ezért tilos a kevergetés

A lekvárt a legalacsonyabb hőfokon kell sütni, hogy szép lassan elpárologhasson a leve. A sütési idő akár 4-5 óra is lehet, de ez függ a gyümölcs mennyiségétől. A gyümölcsöt kevergetni egyáltalán nem kell.

Megáll benne a kanál

Készítsünk kocsonyásodási próbát, hogy megállapítsuk, mikor megfelelő sűrűségű. Ha már úgy látjuk, hogy elkészült a lekvárunk, tegyünk ki egy adagot kisebb tálkába, és várjuk meg, amíg kihűl. Ha megfelelőnek tartjuk az állagát, fejezzük be a sütést.

Hagyjuk jól kihűlni

Míg sül a lekvárunk, csírátlanítsuk az üvegeket: elsőként mosogassuk el az üvegeket és a tetőket ecetes vagy mosogatószeres vízben, majd egy nagy fazékban körülbelül 15 percig főzzük forró, lobogó vízben. (A befőttesüvegek sterilizálásáról korábban már írtunk.) Ezután egy tiszta konyharuhán hagyjuk a levegőn kihűlni és megszáradni.

Állítsuk őket fejre!

Ügyeljünk arra, hogy az üvegeket ne töltsük túl, csupán a nyakáig öntsük fel a lekvárral. Közben érdemes néhányszor megrázogatni, hogy kijöjjön a felesleges levegő. Szorosan zárjuk le celofánnal vagy fémtetővel, esetleg ezek kombinációjával. Ezután a még forró, megtöltött üvegeket állítsuk fejre 5 percre.

A megtöltött üvegeket állítsuk fejre 5 percre / Fotó: Shutterstock
A megtöltött üvegeket állítsuk fejre 5 percre / Fotó: Shutterstock

Takaróba bugyolálva

Végül mehetnek a száraz dunsztba. Ehhez béleljünk ki egy ládát plédekkel, és tegyük az üvegeket egymás mellé, végül tekerjük be a tetejüket is takaróval. Legyünk türelmesek, két-három napig is eltarthat, mire kihűlnek a lekvárok.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.