Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Praktikus

Ettől az extra hozzávalótól napokig puha és rugalmas lesz a piskótád!

Vajas piskóta (alaprecept)
A piskóta a legtöbb sütemény és torta alapja, ám tény, hogy többnyire pár nap elteltével kiszárad és darabokra hullik. Van azonban egyetlen hozzávaló, amivel akár 4 napig is puha és rugalmas marad a tészta – mutatjuk, mi az!

Tény, hogy a világ legegyszerűbb tésztája a piskóta, ez az, amit a sütni vágyók már kisgyerekként, némi felnőtt közreműködéssel először elkészítenek – ám az is igaz, hogy a legtöbb csalódást és kiborulást ez a sütemény okozza: mert nem jön fel; ha feljött, összeesik; ha nem esett össze, akkor is 2 nap múlva fojtós, morzsálódó, szikkadt vacak lesz belőle.

Kivéve, ha úgy készíted el, ahogy a Ripost.hu javasolja!

A klasszikus recept összetevőin kívül – ami tojás, liszt és cukor – van ugyanis egy hozzávaló, amit ha beleteszel, napokig puha, szaftos és ruganyos marad a tészta: ez pedig nem más, mint a vaj. Mutatjuk, hogyan és mikor kell hozzátenni! Így készül a napokig friss és puha piskóta!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)

Elkészítés:

  1. A vajas piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a tojássárgájákat és a cukrot habosra keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk.
  2. A lisztet, a sütőport és a csipet sót a vajas krémhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-30 perc alatt aranybarnára süjük.
  4. A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.