Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Praktikus

Ettől az extra hozzávalótól napokig puha és rugalmas lesz a piskótád!

Vajas piskóta (alaprecept)
A piskóta a legtöbb sütemény és torta alapja, ám tény, hogy többnyire pár nap elteltével kiszárad és darabokra hullik. Van azonban egyetlen hozzávaló, amivel akár 4 napig is puha és rugalmas marad a tészta – mutatjuk, mi az!

Tény, hogy a világ legegyszerűbb tésztája a piskóta, ez az, amit a sütni vágyók már kisgyerekként, némi felnőtt közreműködéssel először elkészítenek – ám az is igaz, hogy a legtöbb csalódást és kiborulást ez a sütemény okozza: mert nem jön fel; ha feljött, összeesik; ha nem esett össze, akkor is 2 nap múlva fojtós, morzsálódó, szikkadt vacak lesz belőle.

Kivéve, ha úgy készíted el, ahogy a Ripost.hu javasolja!

A klasszikus recept összetevőin kívül – ami tojás, liszt és cukor – van ugyanis egy hozzávaló, amit ha beleteszel, napokig puha, szaftos és ruganyos marad a tészta: ez pedig nem más, mint a vaj. Mutatjuk, hogyan és mikor kell hozzátenni! Így készül a napokig friss és puha piskóta!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)

Elkészítés:

  1. A vajas piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a tojássárgájákat és a cukrot habosra keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk.
  2. A lisztet, a sütőport és a csipet sót a vajas krémhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-30 perc alatt aranybarnára süjük.
  4. A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.