Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Praktikus

Ettől az extra hozzávalótól napokig puha és rugalmas lesz a piskótád!

Vajas piskóta (alaprecept)
A piskóta a legtöbb sütemény és torta alapja, ám tény, hogy többnyire pár nap elteltével kiszárad és darabokra hullik. Van azonban egyetlen hozzávaló, amivel akár 4 napig is puha és rugalmas marad a tészta – mutatjuk, mi az!

Tény, hogy a világ legegyszerűbb tésztája a piskóta, ez az, amit a sütni vágyók már kisgyerekként, némi felnőtt közreműködéssel először elkészítenek – ám az is igaz, hogy a legtöbb csalódást és kiborulást ez a sütemény okozza: mert nem jön fel; ha feljött, összeesik; ha nem esett össze, akkor is 2 nap múlva fojtós, morzsálódó, szikkadt vacak lesz belőle.

Kivéve, ha úgy készíted el, ahogy a Ripost.hu javasolja!

A klasszikus recept összetevőin kívül – ami tojás, liszt és cukor – van ugyanis egy hozzávaló, amit ha beleteszel, napokig puha, szaftos és ruganyos marad a tészta: ez pedig nem más, mint a vaj. Mutatjuk, hogyan és mikor kell hozzátenni! Így készül a napokig friss és puha piskóta!

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 6 db tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 csipet só
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)
Egy kocka vaj, és napokig puha és rugalmas marad a tészta (Fotó: Shutterstock)

Elkészítés:

  1. A vajas piskótához a tojásokat szétválasztjuk. A vajat, a tojássárgájákat és a cukrot habosra keverjük. A tojásfehérjéből habot verünk.
  2. A lisztet, a sütőport és a csipet sót a vajas krémhez adjuk, majd a tojáshabot is beleforgatjuk.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 20-30 perc alatt aranybarnára süjük.
  4. A kész piskótát egy ideig hagyjuk a sütőben hűlni, majd amikor már langyos, egy rácsra borítva lehúzzuk róla a sütőpapírt, és hagyjuk teljesen kihűlni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.