Káposztás tészta egyszerűen
Tojásos nokedli fejes salátával
Kijevi csirkemell rizibizivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Kapros tökfőzelék virslivel
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Farsangi szalagos fánk
Mákos guba
Rakott zöldbab darált hússal
Vadas marha
Hagymás rostélyos
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-csirkemell
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Klasszikus kuglóf
Praktikus

Így lesz tökéletes a leveles tésztából készült sütemény

Leveles tészta /Fotó: Shutterstock
Nem gond egy gyors édes vagy sós batyut, lepényt az asztalra varázsolni, ha van a fagyasztóban konyhakész leveles tészta. Az igazán finom és látványos ételek elkészítéséhez azonban elengedhetetlen a tészta megfelelő tárolása. Ehhez és a sütéshez is adunk tippeket.

A fagyasztott leveles tésztát otthon tedd a mélyhűtőbe, és a dobozon feltüntetett lejárati idő előtt használd fel. Ha saját magad készítetted a tésztát, és nem használtad fel azonnal, szorosan műanyag fóliába csomagolva hűtőszekrényben 3 napig, fagyasztóban akár 1 hónapig is tárolhatod. A megsült leveles tészta légmentesen záródó edényben akár egy hétig is eltartható, ám biztosan te is tudod, hogy a legjobb azonnal, frissen elfogyasztani, hiszen ilyenkor a legfinomabb.

Tippek a sütéshez:

Ha készen állsz a sütésre, vedd ki a tésztát a fagyasztóból, és hagyd 20 percig szobahőmérsékleten, mielőtt dolgozni kezdenél vele. Kiolvadás után a lehető legkevesebbet nyúlj a tésztához, hogy ne melegedjen át!

Mindig jó, ha van a fagyasztóban konyhakész leveles tészta /Fotó: Shutterstock
Mindig jó, ha van a fagyasztóban konyhakész leveles tészta /Fotó: Shutterstock

A tészta maradjon hideg egészen a sütőbe kerülés pillanatáig. Ha ugyanis a tészta meleg, a vaj sütés közben „kifolyik”. A legjobb eredmény érdekében gyorsan kell dolgozni, határozott mozdulatokkal!

Ahhoz, hogy a tészta szép magasra emelkedjen, a sütőnek forrónak kell lennie. Melegítsd elő a sütőt 200 fokra és csak akkor tedd be az ételt, amikor eléri a megfelelő hőmérsékletet.

Még a legjobb receptből készült leveles tészta sem lesz szellős és magas, ha túl vastag. Ügyeljünk arra, hogy tartsuk be a receptben ajánlott méreteket!

Légy óvatos, amikor a tészta tetejét tojással kened. Ha ugyanis a tojás lecsöpög, a tészta egy része összetapadhat és ott nem fog szépen felemelkedni. Az ilyen sütési baleset elkerülhető, ha hagysz egy kis szabad területet (margót) a tészta szélén, ahová már nem kensz tojást.

A leveles tészta vágásakor soha ne használj fogazott kést, az ugyanis „megrágja” a szélét, és megnehezíti a tészta kelését.

Próbáld egyenletes szurkálni villával a tésztát – ha ugyanis nem így teszel, a tészta egyes részei túlságosan felpuffadhatnak, míg más részei laposak maradhatnak.

A leveles tésztát óvatosan süsd: ha tudod, hogy vannak forróbb helyek a sütődben, mindig forgasd a tepsit. Így elkerülheted, hogy megégjen a tészta.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.