Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rakott zöldbab darált hússal
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Körömpörkölt csülökkel
Klasszikus grízgaluska leves
Kínai szezámmagos csirke
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Finomfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Praktikus

Így marad sokáig friss a pörkölt kávé

/Fotó: Shutterstock
Az igazi kávérajongók szemes kávét vásárolnak és nagy gondot fordítanak a megfelelő tárolásra. Talán már te is hallottad, hogy a pörkölt kávé egyesek szerint a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét, míg mások nem értenek ezzel egyet. Utánajártunk, hogy mi az igazság.

Ahány ház, annyi kávézási szokás és annyi kávétárolási mód. Ahhoz, hogy igazán élvezhesd a fekete nedűt, fontos, hogy betarts néhány alapszabályt a tárolással kapcsolatban. Így például ne tedd a kávét olyan helyre, ahol nagy és gyakori a hőmérséklet-ingadozás vagy ahol napfény éri. A legjobb, ha sötét üveg- vagy fémedénybe zárva, a szekrénybe tárolod, messze a tűzhelytől.

A fagyasztó is jó ötletnek tűnik, de néhány dologgal számolni kell, ha ezt a módszert választod, különben a kávébab néhány nap alatt tönkremegy:

  • Amire sokan nem gondolnak, de hűtőben tárolásnál nem lehet figyelmen kívül hagyni az a kávé erős vízmegkötő képessége. Ez azt jelenti, hogy ha a kávét nem zárod le alaposan fagyasztás előtt, akkor felszívja a mélyhűtőben a nedvességet – ez pedig az ízét és az állagát is megváltoztatja.
  • A mélyhűtőben gyakran erős szagok terjengenek (ha más nem, a klasszikus „hűtőszag”), amelyeket a kávébab simán magába szív.
Tényleg a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét a pörkölt kávé? /Fotó: Shutterstock
Tényleg a fagyasztóban őrzi meg leginkább frissességét a pörkölt kávé? /Fotó: Shutterstock

Ezeket kiküszöbölheted, ha a kávét az eredeti csomagolásában hagyod, és úgy fóliázod körbe legalább kétszer.

Ha mégis a fagyasztás mellett döntesz, és nem egyszerre használod fel a kávét, akkor a lehető legrövidebb időn belül tett vissza a mélyhűtőbe a maradékot, hogy a vízmegkötő hatás ne tudjon érvényesülni.

Felhasználás előtt hagyd a kávébabot 1-2 órát nyitott csomagolásban állni, hogy a nedvesség elpárologjon a szemekről. (Ezzel egyébként a kávégépet is véded!)

Egyébként a kávét darálva is fagyaszthatod: őröld meg a szemeket, oszd szét kisebb adagokra, majd légmentesen záródó zacskóba tedd a hűtőbe.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.