A levendulát ültethetjük az erkélyre balkonládába, de a kertbe is, mindenhol díszíti a környezetünket. Bokorként is csodás, de ha leszedjük a virágokat és kiszárítjuk azokat, úgy is kiélvezhetjük a levendula jótékony hatásait.
Nemcsak nyugtató, hanem stresszoldó hatású gyógynövény is, segít leküzdeni a szorongást, a depresszió tüneteit, sőt bevethetjük álmatlanság ellen is. Mindemellett az íze is kiváló, süteményekhez, kekszekhez is felhasználhatjuk.
Ha azt szeretnéd, hogy a levendula ne csak szép, hanem extrán illatos is legyen, akkor fogadd meg ezeket a tanácsokat, és olyan szép és illatos lesz a növényed, mint még soha!
A növényeket fontos megmetszeni, ugyanis ezzel is segítjük a fejlődésüket. Nincs ez másként a levendula esetében sem, ugyanis a metszéssel garantáljuk, hogy a növény megőrizze formáját, egészségét, sőt ezzel a lépéssel az illatát is fokozhatjuk – írja az agraroldal.hu. A metszés során eltávolítjuk a növényről az elhalt virágokat, szárakat, ezzel serkentjük az új hajtások növekedését, melyek tele lesznek friss illóolajjal.
A portál cikke szerint a levendulát évente kétszer kell metszeni. Először a virágzás után, amikor a levendula virágai elhervadnak, akkor kell visszavágni a szárakat a növény magasságának egyharmadára. Ezzel segítjük, hogy a növény bokros, dús maradjon. Második alkalommal ősszel kell visszametszeni a levendulát a kétharmadáig, méghozzá a fagyok beköszönte előtt, ezzel segítjük a növényt, hogy felkészüljön a télre.
A metszésen felül vannak még olyan apróbb trükkök, melyekkel serkentjük a levendula illatozását.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.