Mielőtt beszereznél egy új főzőlapot, fontos átgondolni, hogy milyen sűrűn fogsz sütni-főzni és mennyi időt töltesz a konyhában. Amennyiben gyakran használod a készüléket és több személynek főzöl, érdemes alacsony energiafelhasználású típust vásárolni.
A kerámia főzőlapoknál az edzett üveg alatt fémkerámia található. A főzési területek külön zónákra vannak bontva, amelyek felmelegítéséről elektromos fűtőtekercsek gondoskodnak. A megfelelő hőmérséklet elérését a fűtési zóna piros színe mutatja. Használat közben az edény alja átveszi a hőt.
Az indukciós főzőlapok esetében nem a kerámiánál használt fűtött tekercseket alkalmazzák. Helyettük nagyfrekvenciás elektromágnesek találhatók bennük, amelyek mágneses mezőt hoznak létre. Ennek segítségével a serpenyő felmelegszik, a főzőlap felszíne azonban nem. Emellett érdemes tudni, hogy a kerámia főzőlapok felmelegedése több időt vesz igénybe, mint az indukciós technológiával történő főzés, így a gyorsaság tekintetében lemaradnak!
A kerámia főzőlapoknál szinte bármilyen edényt használhatsz. Érdemes azonban lapos fenekűvel sütni-főzni, mivel így rövidebb lesz a felmelegedési idő. Az indukciós főzőlaphoz hasonlóan használhatsz különböző méretű edényeket, nem kell a főzőzóna méretéhez igazodni.
A kerámia főzőlapok felülete az indukcióshoz hasonlóan teljesen sík, így nem kell attól tartanod, hogy az élelmiszer maradékok beesnek a résekbe. A takarításuk egyszerű, általában elég, ha áttörölgeted őket. Azt azonban érdemes figyelembe venni a választásnál, hogy a kerámia főzőlapok felforrósodása miatt a kiömlött étel könnyen ráéghet, ezért azt minél előbb távolítsd el. Ezt semmiképp se éles eszközzel tedd!
A Ripost cikkéből további praktikus tanácsokat tudhatsz meg a főzőlapok tulajdonságairól.
Borítókép: Shutterstock
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.