A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Praktikus

Itt a lista: eddig áll el a fagyasztóban a csirkehús, a tojás vagy a kenyér

Az élelmiszerek lefagyasztása megelőzi a baktériumok szaporodását, így ez az egyik legjobb módja a friss és a főtt maradékok tartósításának. Persze, nem mindent tudunk lefagyasztani az örökkévalóságnak, és a szavatossági időn túl felengedett és újrahasznosított étel komoly élelmiszerbiztonsági kockázatot rejt. Itt a hivatalos lista, milyen élelmiszer, meddig áll el a fagyasztóban!

Az ENSZ környezeti programjának jelentése szerint globális szinten egy főre 121 kilogramm fogyasztói szintű ételpazarlás jut évente, amiből 74 kilogrammért a háztartások felelősek. Pedig a kukába kerülő ételek nagy része megmenthető lenne egy kis odafigyeléssel, tervezéssel - ebben az egyik legjobb partnerünk lehet a mélyhűtőnk. Nézzük, milyen tippeket adnak ehhez a művelethez az élelmiszerbiztosági szakemberek.

Az egyik legjhatékonyabb spórolási mód, ha tele a fagyasztó (Fotó: Shutterstock)
Az egyik legjhatékonyabb spórolási mód, ha tele a fagyasztó (Fotó: Shutterstock)
  • A legtöbb friss zöldséget és gyümölcsöt lefagyaszthatjuk. A ropogós zöldségeket, például a zöldbabot, a brokkolit vagy a karfiolt fagyasztás előtt blansírozzuk úgy, hogy 2-3 percre forrásban lévő vízbe merítjük. Ez segít megőrizni színüket és textúrájukat.
  • A bogyós gyümölcsöket és a felszeletelt banánt először tegyük egy sorban tálcára, tegyük a fagyasztóba pár órára, majd ha a szemek és a banán darabok megfagytak, tegyük dobozba vagy légmentesen zárható zacskóba. Így elkerüljük, hogy a gyümölcsök "összefagyjanak".
  • Az almát és a körtét főzzük meg, mielőtt lefagyasztanánk!
  • A maradék készételeket először adagoljuk ki, és tegyük jól zárható edénybe, amelyet előzőleg felcímkéztünk. Írjuk rá, hogy mit rejt a doboz, és a lefagyasztás dátumát.
  • Nagyon sok kenyér, pékáru kerül a kukába, pedig a száraz kenyérből finom zsemlemorzsa készíthető. A friss kenyeret le is fagyaszthatjuk, kiolvadás után semmiféle minőségromlás nem történik!

Íme a lista, hogy mit mennyi ideig tárolhatunk a fagyasztóban:

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.