Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mákos guba  recept
Mákos guba
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Praktikus

Az igazi spórolós menü: isteni fogások kenyérmaradékból!

A január általában a visszafogott főzések időszaka. Egyrészt a karácsonyi traktába minden energiánkat beleadtuk, az alapanyagok is eltértek az átlagostól, így nem csoda, ha januárban csak takarékon működik a konyhánk. De abból, hogy nem drága alapanyagokból és nem extra időigényes megoldásokkal készítjük el a család számára a vacsorát, még nem következik, hogy rossz lenne, ami az asztalra kerül. Sőt, a kenyérből, kalácsból készített felfújtaknak egyszerűen lehetetlen ellenállni.

Miből készíthetünk felfújtat?
 

A kenyérfelfújt alapját szinte bármi adhatja, jó hozzá a maradék, már kissé morzsálós, pettyet száraz kilós fehér kenyér, az önmagában már élvezhetetlen, pirítósnak való rozskenyér, a szikkadt kalács, a másnapra kopogóssá száradó vizes zsemle vagy kifli is.

Ha nincs száraz kenyérvégünk, s mégis ilyen típusú ételre vágyunk, akkor érdemes venni vagy esetleg sütni egy kis gubarudat, vagy egy fél tucat vizes zsemlét kint hagyni fél napra a konyhapulton, esetleg kockára vágva átpirítani felhasználás előtt.

Ha már megvan a kenyerünk, akkor csupán azt kell kitalálnunk, hogy milyen ízvilágú legyen a felfújt és mi legyen az az anyag, amivel meglágyítjuk ezt a már száradásnak indult klassz matériát. A kettőt érdemes együttesen megálmodni, az ízvilág sokban befolyásolhatja a folyadék mibenlétét.

kenyérSzuflé sósan...

Az ízesítés nélküli kenyér/kalács/zsemle bármilyen típusú ételnek jó alapja lehet. Ha vacsora vagy gyors ebéd gyanánt készítünk felfújtat, akkor érdemes valamilyen sós ízvilágú ételt kitalálnunk. Nyugodtan használhatjuk a hűtő felvágottkészleteit, de megmaradt sült húsokkal, különféle konzervekkel is dolgozhatunk.

A húsok mellett blansírozott, főtt vagy konzerv zöldségeket is adhatunk a fogáshoz, és friss zöld fűszerekkel, hagymával, fokhagymával illetve a fogáshoz passzoló további fűszerekkel ízesíthetjük még. A fűszereket célszerű a kenyér puhítására felhasznált folyadékhoz adni, így járhatják át az ízek legjobban az egész felfújtat.

A sós szuflékhoz jó választás lehet az alaplé, de vízzel, tejjel, tejszínnel, kókusztejjel vagy más növényi eredetű tejjel is nyugodtan dolgozhatunk.

Ha azt szeretnénk, hogy igazán gazdag és zamatos legyen a végeredmény, akkor a kenyérkockák közé egy kevés, apróra kockázott vajat is ültethetünk, amely a sütést közben elolvadva omlóssá varázsolja az ételünket.

Száraz zsömle esetében a felkockázás helyett kikaphatjuk a zsemle belét és abba tölthetjük bele a már összeállított, a zsemle vizes belével fellazított tölteléket. A töltelék tetejére akár egy tükörtojást is üthetünk.

...Vagy édesen?

Az édes változatoknál a különféle tejek közül érdemes választani, s az sem baj, ha sok tojás kerül a szufléba. A legjobb, ha a tojás sárgáját elkeverjük a tejjel, a fehérjéből pedig laza habot verünk, amit a sütés előtt a kész fogáshoz keverünk, de ezzel a habpaplannal, akár be is fedhetjük az egész ételt. Ilyenkor porcukorral együtt verjük fel, s a már nagyjából megsült fogás tetejére vigyük fel a habot, mivel a cukros tojáshab igen hamar megsül.

Az édes szufléba kerülhet friss vagy konzerv gyümölcs, kandírozott vagy aszalt mindenféle, darált csonthéjas vagy épp egy pár kanálnyi házi lekvár is. Arra ügyeljünk, hogy a végeredmény ne legyen túl tömény és édes.

Miben süthetjük?

A kenyérszuflét süthetjük tepsiben, szuflétálban, de akár személyre szabott változatokat is készíthetünk kis szufélformákban vagy papírkapszlival bélelt muffinsütőben is.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.