Igazi gyöngyszem a kertben: illatos, szép és nem igényel extra ápolást, gondozást. Talán pont ezért meglepő, amikor elszárad, vagy a levelei besárgulnak. Mutatjuk az okokat és azt, hogyan óvhatod meg a levendulát, hogy sokáig gyönyörködhess benne.
A legvalószínűbb okok a következők lehetnek:
A levendula, különösen a cserepes, nem igényel sok vizet. Szárazságtűrő növény, így hosszú ideig öntözés nélkül is hagyható. A legjobb, ha úgy locsolod, hogy éppen csak nedves legyen a földje. A túlnedvesítés gyökérrothadást okoz, ami bizony a növény szárán és virágán is látható nyomot hagy.
A környezet és a körülmények megváltoztatása átültetéskor a levendula hervadását okozhatja. Aggodalomra semmi ok, ez normális. A növény hozzászokik az új talajhoz, páratartalomhoz és hőmérséklethez, és újra „magához tér”.
A túl termékeny talaj „stresszeli” a növényt. A levendulának egyáltalán nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra a virágzáshoz, homokos keverékben fejlődik a legjobban.
A levendulát kevés kártevő vagy betegség veszélyezteti, de hajlamos lehet a gyökérrothadásra és a lisztharmatra. Ez különösen nedves és párás környezetben fordulhat elő. A legjobb módja e problémák leküzdésének és megelőzésének az, ha nem öntözzük a növényt felülről, és biztosítjuk a növények közötti szabad légáramlást. A tojáshéjból készült trágya ideális a levendula táplálására.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.