Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Praktikus

Elhervad a levendulád? Ezekre figyelj és sokáig gyönyörködhetsz benne

A levendula jellegzetes illatával és intenzív színével a kertek, teraszok és erkélyek kedvelt növénye. Jól tűri a szárazságot, túléli, ha picit elhanyagoljuk, de nem elpusztíthatatlan. Gyakori probléma a levelek sárgulása, a hervadás, melynek több oka is lehet.

Igazi gyöngyszem a kertben: illatos, szép és nem igényel extra ápolást, gondozást. Talán pont ezért meglepő, amikor elszárad, vagy a levelei besárgulnak. Mutatjuk az okokat és azt, hogyan óvhatod meg a levendulát, hogy sokáig gyönyörködhess benne.

A levendula gyönyörű, jól mutat a kertben és a teraszon, erkélyen is / Fotó: Shutterstock
A levendula gyönyörű, jól mutat a kertben és a teraszon, erkélyen is / Fotó: Shutterstock

Miért hervad el a levendula?

A legvalószínűbb okok a következők lehetnek:

  • Túlöntözés

A levendula, különösen a cserepes, nem igényel sok vizet. Szárazságtűrő növény, így hosszú ideig öntözés nélkül is hagyható. A legjobb, ha úgy locsolod, hogy éppen csak nedves legyen a földje. A túlnedvesítés gyökérrothadást okoz, ami bizony a növény szárán és virágán is látható nyomot hagy.

  • Átültetési sokk

A környezet és a körülmények megváltoztatása átültetéskor a levendula hervadását okozhatja. Aggodalomra semmi ok, ez normális. A növény hozzászokik az új talajhoz, páratartalomhoz és hőmérséklethez, és újra „magához tér”.

  • Nem megfelelő talaj

A túl termékeny talaj „stresszeli” a növényt. A levendulának egyáltalán nincs szüksége tápanyagban gazdag talajra a virágzáshoz, homokos keverékben fejlődik a legjobban.

Nem igényel extra gondoskodást, de a törődést meghálálja / Fotó: Shutterstock
Nem igényel extra gondoskodást, de a törődést meghálálja / Fotó: Shutterstock

Mi árthat a levendulának?

A levendulát kevés kártevő vagy betegség veszélyezteti, de hajlamos lehet a gyökérrothadásra és a lisztharmatra. Ez különösen nedves és párás környezetben fordulhat elő. A legjobb módja e problémák leküzdésének és megelőzésének az, ha nem öntözzük a növényt felülről, és biztosítjuk a növények közötti szabad légáramlást. A tojáshéjból készült trágya ideális a levendula táplálására.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.