Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Praktikus

Olajkisokos: mi a füstpont és miért fontos figyelembe venni sütéskor?

Az elmúlt években jelentősen megnőtt a növényi olajok kínálata, és ezzel együtt új kifejezések is megjelentek a köztudatban. Az egyik ilyen az olajok füstpontja. Mutatjuk, mit érdemes erről tudni!

Némelyik zsiradék tökéletes sütéshez, főzéshez, míg másokat célszerű inkább hőkezelés nélkül felhasználni. Ahhoz, hogy eldöntsd, az általad használni kívánt konyhatechnológiai eljáráshoz melyik a legalkalmasabb, ismerned kell az olajok füstpontját.

A füstpont az olaj égéspontja vagy lobbanáspontja / Fotó: Shutterstock
A füstpont az olaj égéspontja vagy lobbanáspontja / Fotó: Shutterstock

Biztosan veled is előfordult már, hogy a tűzhelyen hagyott olaj füstölni kezdett. Ez nem csak a kellemetlen szag miatt probléma: ekkor az olaj kémiai szerkezete is megváltozik. A füstpont fölé melegedve a zsír ugyanis bomlani kezd, és káros szabad gyökök, valamint egy akrolein nevű anyag szabadul fel – utóbbi adja az égett ételek fanyar ízét és aromáját.

néhány szó az olajokról

Hagyományosan az olajokat diófélékből és magvakból, mechanikus aprítással és préseléssel állítják elő. Ha közvetlenül ezután kerülnek palackba, hidegen sajtolt vagy szűz olajról beszélünk, amely megőrzi a természetes ízét és színét. A finomítatlan olajok tele vannak értékes ásványi anyagokkal, valamint olyan enzimekkel, vegyületekkel, amelyek nem bírják a magas hőmérsékletet és könnyen avasodnak. Ezek az olajok tökéletesek öntetekhez, salátákhoz és alacsony hőmérsékleten történő főzéshez, sütéshez.

A magas füstpontú olaj előállításához a gyártók ipari szintű finomítási eljárásokat alkalmaznak, például fehérítést, szűrést és magas hőmérsékletre hevítést, hogy kivonják ezeket az érzékeny vegyületeket. A folyamat végén egy semleges ízű olaj marad, amely cserébe hosszabb ideig eltartható, és amelynek magasabb a füstpontja. A tisztított vaj (ghí) ugyanezt tudja: a zsírból a hőérzékenyebb komponenseket, jelen esetben a tej szilárdanyagát vonják ki a füstpont emelése érdekében.

Tippek az olajok tároláshoz

A legtöbb olaj könnyen megavasodik direkt napfény, oxigén és hő hatására, ezért mindig tárold hűvös, sötét helyen. A legtöbb olajfajtát néhány hónapon vagy maximum 1 éven belül biztosan fel kell használni.

A direkt napfény nem tesz jót az olajoknak / Fotó: Shutterstock
A direkt napfény nem tesz jót az olajoknak / Fotó: Shutterstock

Néhány olajfajta főbb jellemzője és füstpontja

  • Napraforgóolaj

Hazánkban talán a legnépszerűbb olajfajta, magas E-vitamin-tartalmú. Füstpontja magas, 232 °C, így tökéletes sütéshez, grillezéshez, főzéshez. A finomított változatok hosszú távon hozzájárulhatnak a szervezetben lezajló gyulladásos folyamatok elősegítéséhez.

  • Olívaolaj

Az egyik legegészségesebb és legsokoldalúbb olajféle. Az olívaolaj füstpontja magas, kb. 210 fok körül van, ezért használhatod főzéshez és sütéshez is.

Az olívaolaj nyersen az igazi! / Fotó: Shutterstock
Az olívaolaj nyersen az igazi! / Fotó: Shutterstock
  • Extraszűz olívaolaj

Füstpontja 185–210 °C közé tehető, tovább azonban semmiképpen nem érdemes hevíteni. Ennél magasabb hőmérsékleten ugyanis az olajban található értékes anyagok nagy része elpusztul, sőt az íze is megváltozik. Lehet vele főzni, de tény, hogy rendkívül magas tápanyagtartalma nyersen hasznosítható igazán.

  • Kókuszolaj

Kifejezetten magas füstpontja van, kiválóan alkalmas sütésre, főzésre. Szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, mivel 90%-ban telített zsírsavakból áll, és gazdag közepes szénláncú trigliceridekben is. Egyes kutatások szerint a magas telítettzsírsav-tartalma miatt fogyasztása növelheti a rossz (LDL) koleszterinszintet és a trigliceridszintet.

  • Pálmaolaj

A pálmaolaj negatív hatásairól elég sokat tudunk: a fenntartható életmódba nehezen illeszthető be, hiszen az olajpálma csak trópusi éghajlaton él meg, ám termesztésükhöz újabb és újabb esőerdők felégetésére van szükség. Ami viszont tény: alkalmas a bő zsiradékban való sütésre is, mivel füstpontja igen magas: 232 °C.

Pusztulnak az őserdők... / Fotó: Shutterstock
Pusztulnak az őserdők... / Fotó: Shutterstock
  • Földimogyoró-olaj

Különféle típusú földimogyoró-olajak léteznek, melyeket eltérő technikával készítenek. Ízük az enyhe édeskéstől az erős diósig terjed. A földimogyoró-olaj egyszeresen telítetlen zsírokból áll. Az ázsiai ételekhez használt földimogyoró-olajnak magasabb a füstpontja, ezért jó választás húsok pácolásához, grillezéshez, zöldségek pirításához, sütéshez.

  • Dióolaj

A dió kiváló növényi ómega-3 (ALA) zsírforrás. Főleg finomítatlan formában kerül forgalomba, így a hevítés nem tesz jót neki. A legjobb, ha salátákra, tésztaételekre, krémlevesekre csurgatod. Az íze és a tápanyagtartalma megőrzése érdekében tárold hűtőszekrényben.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.