A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Praktikus

Meghámozod a cukkinit? Eláruljuk, miért ne tedd!

Van olyan zöldség, amit megszokott módon héjastól eszünk, és van, amit meghámozunk fogyasztás előtt. De akad olyan is, amikor nem igazán tudjuk eldönteni, hogy a hámozókés után nyúljunk-e – például a cukkini esetében.

Egyes gyümölcsök és zöldségek héja nehezebben emészthető vagy egyszerűen ehetetlen, ezért a hámozásuk szükséges lépés. Más esetekben csupán a szokás dönt. Valójában rengeteg olyan zöldség és gyümölcs van, amit sokkal egészségesebb, ha héjastól fogyasztunk: egy közepes méretű alma a héjával együtt kétszer annyi rostot, több C-, K- és A-vitamint tartalmaz, mint meghámozva.

Az almán kívül természetesen még sok-sok gyümölcs és zöldség héja ehető – szerencsére a cukkini is ilyen.

Az almát jobb, ha héjastól esszük, meghámozva csak süteményekbe tegyük! / Fotó: Shutterstock
Az almát jobb, ha héjastól esszük, meghámozva csak süteményekbe tegyük! / Fotó: Shutterstock

Tápláló héj

A cukkini nagy mennyiségű antioxidánst tartalmaz, különösen bizonyos karotinoidokat, amelyek jótékony hatással lehetnek a szív, a szem és a bőr egészségére. Az említett antioxidánsok azonban nem a cukkini húsában, hanem a héjában találhatók nagyobb mennyiségben. Ha tehát meghámozod a cukkinit, a jótékony antioxidánsok nagy részét eltávolítod. Ráadásul a cukkini héja rostban gazdag: sokkal több található benne, mint a húsában.

A cukkini héjában rengeteg tápanyag van / Fotó: Shutterstock
A cukkini héjában rengeteg tápanyag van / Fotó: Shutterstock

Nyersen és hámozatlanul

Ha a legtöbbet szeretnéd kihozni a cukkiniből, ne hámozd meg, sőt: válassz olyan receptet, amelyben nyersen van rá szükség. Különösen, ha szép, egészséges példányt vásárolsz, egyszűen csak mosd meg, és már használhatod is! A héjban lévő vegyszermaradékok miatt ne aggódj: a benne rejlő tápanyagok jótékony hatása sokkal erősebb, mint a peszticidek okozta lehetséges károk.

Ajánljuk még:


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.