Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Puncstorta  recept
Puncstorta
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Praktikus

Nyári pitetorták sósan és édesen

Sokan félnek a tésztagyúrástól, pedig nem nagy kunszt. Sőt! A pitetészta pár perc alatt elkészíthető, és mindig van hozzá alapanyag. A töltelék pedig ezer féle lehet, akár sós, akár édes finomságok kerüljenek a tésztára.

Nagyon egyszerű dolog a pite, flancosabban tarte vagy tart névre is keresztelhetjük, ha rusztikusabbra készítjük, lepény is lehet. A quiche is egyfajta pite, ebbe a gazdag, sós pitébe tojásos-tejszínes krémet öntünk, ami összetartja a belevalókat.

Sós pitéket készíthetünk bármilyen zöldséggel, gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, gombával - a variációk száma végtelen :)
Sós pitéket készíthetünk bármilyen zöldséggel, gazdagíthatjuk sajttal, sonkával, gombával - a variációk száma végtelen :)

Ha sós pitét sütünk, friss zöldségekből készült salátával tökéletes nyári ebéd vagy vacsora lehet, ha édesen, akkor desszertként, uzsonnára, vendégvárónak is nagyszerű.

Ahogy a feltét vagy töltelék, úgy a tészta is jól variálható, ha egyszer ráérzünk a megfelelő állagra, onnantól kedvünk szerint ízesíthetjük, gazdagíthatjuk, cifrázhatjuk fűszerekkel, magokkal, mákkal, mandulával, kókusszal, szezámmal… Mindenesetre a jó tészta az alap, érdemes tudni az alapokat, és akkor csalódás senkit sem érhet.

Ha nyár, akkor gyümölcs! Barack - de szinte bármilyen gyümölcs - kerülhet az édes pitékre
Ha nyár, akkor gyümölcs! Barack - de szinte bármilyen gyümölcs - kerülhet az édes pitékre

A jó pitetészta titka

1. Tegyük a lisztet, a vajat és az összes szárazanyagot (sót, cukrot, mandulát, kókuszreszeléket) egy tálba, és robotgéppel magas fordulaton keverjük addig, amíg morzsás keveréket kapunk.

2. Ezután adjuk hozzá a folyékony alapanyagokat, vagyis a tojást, a vizet, a tejet, vagy ami szerepel a receptben, és keverjük tovább robotgéppel, amíg elválik a tészta a tál falától, és gombóccá összeáll. Ha túl száraz lenne, adjunk még hozzá a nedves alapanyagokból, ha ragacsos, akkor liszttel segítsünk elérni a megfelelő állagot.

A pitetésztával gyorsan dolgozzunk, a zsiradék nem olvadjun meg a kezünk melegétől, mert nem lesz omlós a piténk
A pitetésztával gyorsan dolgozzunk, a zsiradék nem olvadjun meg a kezünk melegétől, mert nem lesz omlós a piténk

3. Finoman lisztezzük a tésztagombócot, és lefedve tegyük hűtőbe legalább fél órára, de ha tehetjük, 3 óra pihenés még jobb a tésztának.

4. A pihentetett tésztát lisztezett felületen nyújtsuk ki a piteforma vagy a tepsi méretére, ha rácsozzuk majd a tetejét, ehhez tegyünk félre, esetleg használjuk a lehulló darabokat.

5. Ha a recept szerint elősütést igényel a tészta, akkor a piteformába vagy tepsibe helyezett tésztára fektessünk sütőpapírt, majd szórjunk a tetejére lencsét, babot, rizst, vagyis valamilyen nehezéket, és így süssük a tésztát. Ezt a kelléket többször, sokszor használhatjuk.

A pihentetés nagyon fontos a pitetésztánál, sokkal finomabb lesz, ha hagyunk neki időt a hűtőben
A pihentetés nagyon fontos a pitetésztánál, sokkal finomabb lesz, ha hagyunk neki időt a hűtőben

Pite-tippek

- A pitetésztához mindig hideg vajat használjunk, és gyorsan dolgozzuk össze az alapanyagot, akár géppel, akár kézzel készítjük a tésztát.

- A sós piték tésztáját fűszerezhetjük köménnyel, curryvel, szárított rozmaringgal, oregánóval, kakukkfűvel, de egy maréknyi pirított egész mák is nagyon finom a tésztában.

- Az édes tésztákba tehetünk egy kevés fahéjat, szárított és őrölt gyömbért, reszelt citrom- vagy narancshéjat, akár kakaót is.

Ha vannak egyszemélyes sütőtálkáink, ebben is készíthetjük a pitét: mutatós, és akár többféle tölteléket is tehetünk bele
Ha vannak egyszemélyes sütőtálkáink, ebben is készíthetjük a pitét: mutatós, és akár többféle tölteléket is tehetünk bele

- Ha lédús töltelék kerül majd a tésztára, mindenképpen hintsük meg a tésztát valamilyen nedvszívó alapanyaggal, ami illik a töltelékünkhöz is. Ez lehet kekszmorzsa, darált mandula vagy dió, fűszerrel elkevert zsemlemorzsa, vagy elősütés előtt megkenhetjük tojásfehérjével is.

- A sütés után 5-10 percig hagyjuk a pitéket pihenni, majd vegyük ki, és sütőrácson hagyjuk kihűlni, a sütőpapír nélkül, hogy a megfelelő nedvesség távozhasson, így nem lesz szalonnás a tészta.

A pitetésztát érdemes megszurkálni villával sütés előtt
A pitetésztát érdemes megszurkálni villával sütés előtt

Variációk sós pitetésztára

Alaptészta: 25 dkg liszt, 15 dkg vaj, 2 csipet só, 6 evőkanál hideg víz

Tojásos alaptészta: 25 dkg liszt, 1 tojás, 15 dkg vaj, 2 csipet só, 1 kávéskanál cukor, 3 evőkanál hideg tej

Alaptészta teljes kiőrlésű liszttel: 25 dkg teljes kiőrlésű liszt, 18 dkg vaj, 1 tojás, 2 csipet só, 1 kávéskanál cukor, 6 evőkanál hideg tej

Balzsamecetes pitetészta: 17 dkg liszt, 8 dkg kukoricakeményítő, 2 csipet só, 1 tojássárga, 1 kávéskanál cukor, 4 evőkanál víz, 1 evőkanál balzsamecet

Pitetészta olívaolajjal: 50 dkg liszt, 1 tojás, 1 dl olívaolaj, 8 dkg vaj, 1 kávéskanál só, 1 kávéskanál sütőpor

Cukkinis pite olívakrémmel

Az olívakrém helyett bazsalikomos vagy paradicsomos pestót is tehetünk a cukkinik alá
Az olívakrém helyett bazsalikomos vagy paradicsomos pestót is tehetünk a cukkinik alá

Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg teljes kiőrlésű liszt
18 dkg vaj
1 tojás
2 csipet só
1 kávéskanál cukor
6 evőkanál hideg tej
Valamint:
2 zsenge cukkini
2 fej zsenge hagyma

frissen őrölt bors
csipetnyi pirospaprika
olívaolaj
Az olívakrémhez (tapenade):
15 dkg magozott olívabogyó
5 dkg reszelt parmezán
2 ringli (elhagyható)
15-20 szem kapribogyó
fél dl olívaolaj

Elkészítés: A tészta alapanyagait dolgozzuk össze.
A cukkinit mossuk meg, majd zöldséghámozóval vágjuk vékony szeletekre.
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tapenade-hoz (olívakrémhez) a hozzávalókat tegyük tálkába, és mixerrel pépesítsük.
A tésztát nyújtsuk ki, fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, majd kenjük meg egyenletesen az olívakrémmel. Fektessük rá a cukkiniszeleteket és a felkarikázott zsenge hagymát. Hintsük meg sóval, frissen őrölt borssal, pici pirospaprikával, locsoljuk meg olajjal.
Az előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt süssük meg.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>

Gombás-spenótos-ricottás pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:
25 dkg liszt
15 dkg vaj
2 csipet só
6 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
50 dkg gomba (bármilyen gomba lehet, de erdei gombával keverve még finomabb)
2 evőkanál olívaolaj
2 dkg vaj
1 evőkanál tejföl
1 nagy marék zsenge spenótlevél
12,5 dkg ricotta
frissen őrölt bors

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A gombát megtisztítjuk, négybe vágjuk, majd az olaj és a vaj keverékén megpirítjuk. Az utolsó 2-3 percre hozzádobjuk a spenótot is, hogy a hő hatására kissé megfonnyadjon. Hagyjuk hűlni, míg a tésztával dolgozunk.
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, a tésztát megfelezzük, mindkettőt kinyújtjuk. Az egyik lapot sütőpapírral fedett sütőlapra helyezzük.
A pirított gombához és spenóthoz keverjük a tejfölt, a ricottát, sót és borsot, összeforgatjuk, majd a tésztán elegyengetjük. Ráfektetjük a másik tésztalapot, közepébe keresztet vágunk, és a tésztát kihajtjuk.
Betoljuk az előmelegített sütőbe, és 45 percig sütjük. Melegen vagy langyosan tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>

Quiche-nek is elkészíthetjük ezt a sós pitetortát, ha a teljes tésztamennyiséggel kibéleljük a formát, majd 2 dl tej és 3 felvert tojás elegyét (sóval, borssal fűszerezve) a töltelékre locsolva sütjük meg
Quiche-nek is elkészíthetjük ezt a sós pitetortát, ha a teljes tésztamennyiséggel kibéleljük a formát, majd 2 dl tej és 3 felvert tojás elegyét (sóval, borssal fűszerezve) a töltelékre locsolva sütjük meg


Lilahagymás lepény tárkonnyal

Hozzávalók:
A tésztához:
17 dkg liszt
8 dkg kukoricakeményítő
15 dkg vaj
2 csipet só
1 tojássárgája
1 kávéskanál cukor
1/2 csomag sütőpor
6 evőkanál víz
1 evőkanál balzsamecet
Valamint:
6-8 fej lilahagyma
6 evőkanál olívaolaj
4 evőkanál balzsamecet
5 dkg parmezán
1 csokor friss tárkony
diónyi vaj
pici liszt
frissen őrölt bors

Elkészítés: A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd kicsit pihentetjük.
A lilahagymákat megtisztítjuk, szálasra vágjuk, és az olívaolajon - takarékon - 15 percig pároljuk. Hozzáadjuk a balzsamecetet és pici vizet, sót és borsot, és további 15 percig pároljuk.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, a sütőtálat kivajazzuk (vagy sütőpapírral kibéleljük).
A tésztát kinyújtjuk, majd a tepsibe tesszük, villával megszurkáljuk, meghintjük liszttel. Készíthetünk egyszemélyes lepénykéket is, ebben az esetben a tésztát daraboljuk, és kézzel kilapogatjuk. A párolt hagymát egyenletesen elosztjuk rajta, frissen őrölt borssal és a felaprított tárkonnyal megszórjuk, és betoljuk a sütőbe, megsütjük.
A sütőből kivéve reszelt parmezánnal meghintjük, és szeletelve azonnal tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>

Újhagymával vagy zsenge főzőhagymával is készíthetjük, ebben az esetben csak fele annyi ideig pároljuk a hagymát
Újhagymával vagy zsenge főzőhagymával is készíthetjük, ebben az esetben csak fele annyi ideig pároljuk a hagymát

További sós piték:
Ricottás-cukkinis pite rozslisztből >>>
Cukkinis-kéksajtos quiche fenyőmaggal >>>
Spárgás-baconös pite >>>

Variációk édes pitetésztára

Édes alaptészta: 22 dkg liszt, 14 dkg vaj, 2 csipet só, 6 dkg cukor, 2 tojássárga, 5 evőkanál hideg víz

Édes pitetészta tojás nélkül: 25 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 12,5 dkg cukor, 2 evőkanál rum, 1 citrom reszelt héja és leve

Mandulás pitetészta: 22 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 8 dkg porcukor, 1 tojás, 4 dkg őrölt mandula

Kókuszos pitetészta: 22 dkg liszt, 12,5 dkg vaj, 2 csipet só, 8 dkg porcukor, 4 dkg kókuszreszelék, 1 citrom reszelt héja és leve


Zöldcitromos pitetorta

Hozzávalók:
A tésztához:
22 dkg liszt
14 dkg vaj
2 csipet só
6 dkg cukor
2 tojássárgája
5 evőkanál hideg víz
Valamint:
6 zöldcitrom (lime)
15 dkg cukor
6 tojás
7 evőkanál tejszín
1 evőkanál liszt
diónyi vaj

Elkészítés: A tészta alapanyagait összedolgozzuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A piteformát kivajazzuk, majd a tésztát lisztezett felületen kinyújtjuk akkorára, hogy a tál peremére is jusson. A piteformába helyezzük, megszurkáljuk villával, és 15 percig elősütjük.
Közben a citromokat alaposan megmossuk, a héjukat lereszeljük, levüket kifacsarjuk, kb. 2 dl-t kell kapnunk. A tojásokat a cukorral habverővel felverjük, hozzáadjuk a tejszínt és a lisztet, majd a citromok héját és levét.
Az elősütött tésztára öntjük a citromos tojáskrémet, és kb. 30 percig sütjük.
Rácson hagyjuk kihűlni, majd cikkekre vágva tálaljuk.
A receptet elmetheted saját recepttáradba >>>

Kisebb pitetálakban, egyszemélyes tortácskákat is süthetünk, ekkor a sütési idő rövidebb
Kisebb pitetálakban, egyszemélyes tortácskákat is süthetünk, ekkor a sütési idő rövidebb

Málnás-mascarponés pitetortácskák

Málna helyett szederrel, áfonyával, eperrel is elkészíthetjük ezt a finomságot
Málna helyett szederrel, áfonyával, eperrel is elkészíthetjük ezt a finomságot

Hozzávalók:
A tésztához:

22 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 csipet só
8 dkg porcukor
1 tojás
4 dkg őrölt mandula
A töltelékhez:
30 dkg málna
25 dkg mascarpone
1 evőkanál cukor
1 csomag vaníliás cukor
2 dkg aprított pisztácia
5 dkg porcukor

Elkészítés: 15 dkg málnát 1 evőkanál cukorral és pici vízzel felforralunk, majd szűrőbe tesszük, a levét is felfogjuk.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztát lisztezett munkafelületen kinyújtjuk, egy bögrével, a tésztával a muffinformát kibéleljük. Villával megszurkáljuk, majd 15-20 perc alatt megsütjük. A kosárkákat rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A mascarponét a vaníliás cukorral és a porcukorral habosra keverjük.
A tésztakosárkák aljába 1-1 kanál málnapépet teszünk, erre vaníliás mascarponét kanalazunk. A tetejükre málnát teszünk, majd az aprított pisztáciával meghintjük. A tetejét meglocsolhatjuk a málna levével.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>

Mini pite gyömbéres creme brulée krémmel

2 in 1 - pite és creme brulée egyben
2 in 1 - pite és creme brulée egyben

Hozzávalók:
A tésztához:

25 dkg liszt
12,5 dkg vaj
2 csipet só
12,5 dkg cukor
2 evőkanál rum
1 citrom reszelt héja és leve
A töltelékhez:
5 dkg friss gyömbér
1 dl tejszín
6 tojássárgája
12 dkg cukor
5 dkg barnacukor

Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A tészta alapanyagait összedolgozzuk, majd a tésztát a pitetálkákba nyomkodjuk. Villával megszurkáljuk, majd 10-15 perc alatt elősütjük.
A tojássárgákat a tejszínnel és a cukorral összekeverjük, majd hozzáadjuk a finomra reszelt gyömbért is.
Az elősütött tésztát hagyjuk langyosra hűlni, majd egyenletesen elosztjuk bennük a tojásos-tejszínes krémet, és kb. 40 percig sütjük 110-120 fokon.
A sütőből kivéve hagyjuk kihűlni, majd legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
Tálalás előtt megszórjuk barnacukorral, és forró grill alatt vagy karamellizálló pisztollyal megpirítjuk a tetején a cukrot.
A receptet elmetheted saját recepttáradba itt >>>

Mindenféle pite-receptek >>>

Pite, a megunhatatlan >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.