A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A nyár elmúlt: az itthon érő gyümölcsök többsége sajnos eltűnt a piacokról. A hűvösödő vasárnap délutánokat azonban szebbé varázsolhatod az ősz kedvenceivel, a szilvával, a szőlővel. Az évszak ajándékait fogyaszthatod nyersen vagy kompótként, de süthetsz belőlük remekbe szabott lepényeket is - csak a fantáziádat kell használnod!

Íme egy kis kedvcsináló!

Töltött alma kehelyben

Hozzávalók 4 személyre:
4 db alma
1 citrom reszelt héja és leve
2 dkg étcsokoládé
5 dkg mandulás vagy diós puszedli
vaj a sütőformához
1 tojás
2 evőkanál sárgabarackíz
4 evőkanál cukor
1 tasak vaníliás cukor
1 evőkanál étkezési keményítő
gyümölcs a díszítéshez, ízlés szerint

Előkészítés: Az almákat meghámozzuk, a magházat eltávolítjuk. Az üreget kissé megnagyobbítjuk, és az almát kívül-belül citromlével bedörzsöljük, hogy ne barnuljon meg. A csokoládét és a puszedlit apróra vágjuk, összekeverjük. Egy tűzálló tálat kivajazunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A csokoládés puszedlit a reszelt citromhéjat és a sárgabarackízt összekeverjük. Az almákat üregükkel felfelé tűzálló tálba helyezzük, megtöltjük a csokoládés keverékkel, és alufóliával lefedve 45 percig sütjük. Kivesszük, hagyjuk kihűlni. A cukrot összekeverjük a keményítővel és a tojással, a hideg tejet vékony sugárban beleöntjük, és simára keverjük. Lassú tűzön folyamatosan kevergetve főzzük, amíg besűrűsödik, majd a vaníliás cukorral ízesítjük. A krémet szétosztjuk négy kehelybe, a sült almákat óvatosan ráültetjük, és friss gyümölccsel díszítve tálaljuk.

Munka: kb. 50 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 345 kcal

Ha nincs időnk vaníliakrémet főzni, hidegen elkészíthető krémporból is kikeverhetjük. A csomagoláson szereplő tejmennyiség kétszeresével dolgozzunk, és tegyünk hozzá egy tasak vaníliás cukrot is.

Áfonyás lepények

Hozzávalók 4 személyre:
3 db tojás
1 evőkanál porcukor
1 tasak vaníliás cukor
2,5 dl főzőtejszín
10 dkg rétesliszt
1 citrom reszelt héja
25 dkg áfonya (befőtt)
1 evőkanál dkg vaj

Előkészítés: A tésztához a tojások sárgáját a cukorral és a vaníáliás cukorral kikeverjük. A tejszínnel felengedjük, majd a lisztet meg a citromhéjat beleszórva simára verjük. 20 percig pihentetjük. Az áfonyabefőttet leszűrjük, kétfelé osztjuk.

Elkészítés: A tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és a tésztamasszába forgatjuk. Egy kevés vajat palacsintasütőben vagy teflonserpenyőben megforrósítunk, és 2 evőkanálnyit tésztát öntünk bele. Ne hagyjuk nagyon elterülni, hogy kisebb, de vastagabb lepényeket kapjunk. A palacsintát lassú tűzön sütjük, és amikor már buborékokat látunk a tetején, egy kevés áfonyát szórunk rá, így sütjük teljesen át. Tálra csúsztatjuk, és melegen tartjuk. A többi tésztával ezt addig ismételjük, amíg a hozzávalókból tart, az áfonya egyik felét sütjük így a palacsintákba. A maradék áfonyát a végén a palacsintasütőben egy kevés vajon fél percig pároljuk, és a kész palacsinták tetejére szórjuk.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 50 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 308 kcal

Áfonya helyett kimagozott meggybefőttel, de ízlés szerint friss, apróra vágott almával, körtével is készíthetjük.

Bundás szilva

Hozzávalók 4 személyre:
12 db szilva
12 szem mandula
2 tojás
15 dkg liszt
1 dl fehérbor
2 evőkanál olaj + a sütéshez
1 evőkanál cukor
porcukor a szóráshoz

Előkészítés: A szilvákat megmossuk, megszárítjuk, kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk. A magok helyére mandulákat ültetünk.

Elkészítés: A lisztet a borral, 2 evőkanál olajjal, a tojások sárgájával, valamint egy csipetnyi sóval sima tésztává keverjük. A tojásfehérjékből a cukorral kemény habot verünk, majd ezt óvatosan belekeverjük a tésztába. 20 percig pihentetjük. A sütéshez annyi olajat melegítünk, amennyi a szilvákat ellepi. A szilvákat belemártjuk a tésztamasszába, és a forró olajban aranybarnára sütjük. Lyukas főzőkanál segítségével kiszedjük, lecsepegtetjük, és nedvszívó papíron alaposan leitatgatjuk. Porcukorral megszórva tálaljuk.

Munka: kb. 15 perc
Fogyasztható: kb. 30 perc múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 383 kcal

Keverjünk össze 2,5 dl tejet 5 dkg mézzel és 25 dkg durván összetört keserű csokoládéval. Forraljuk fel, hagyjuk, hogy elolvadjon a csokoládé, és lassú tűzön kb. 5 percig főzzük. Amikor langyosra hűlt, a szilvához kínáljuk.

Rumos ringló tésztával

Hozzávalók 4 személyre:
35 dkg liszt
25 dkg vaj
15 dkg porcukor
1 rúd vanília
80 dkg ringló
3 evőkanál rum
10 dkg cukor

Előkészítés: A tésztához a lisztet összemorzsoljuk a vajjal, és hozzáadjuk a porcukrot. A vaníliarudat hosszában kettévágjuk, a pépet kikaparjuk, és a tésztához keverjük, az egészet jól összegyúrjuk. A ringlót megmossuk, kimagozzuk, ráöntjük a rumot. A sütőt 180 fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A tésztát 1 cm vékony lappá kinyújtjuk, és kerek formába terítjük, a sütőben 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük. (Vékony tortalapot kapunk.) Amíg a tészta sül, a cukrot nagyobb lábosba tesszük, hozzáadunk 1 evőkanál vizet. Belekeverjük a ringlót, felforraljuk, majd félretesszük, hagyjuk kihűlni. (Nem szabad, hogy sok levet eresszen.) A tortalapot szeletekre vágjuk, mellétesszük a ringlót. Tejszínhabbal vagy fagylattal tálaljuk.

Munka: kb. 20 perc
Fogyasztható: kb. 1 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 adag: 636 kcal

Mandulás szőlőtorta

Hozzávalók 16 szelethez:
30 dkg mélyhűtött vajastészta
25 dkg piros szőlő
4 dkg vaj + a sütőformához
1 evőkanál zsemlemorzsa
4 evőkanál cukor
2 tojás
2 evőkanál étkezési keményítő
1 evőkanál liszt a tészta nyújtásához
10 dkg tisztított, darált mandula

Előkészítés: A tésztát szobahőmérsékleten felengedjük. A szőlőt leszemezzük, a szemeket 2 percre forró vízbe dobjuk. Lecsepegtetjük, a héjakból kinyomjuk a gyümölcshúst. A vajat felolvasztjuk. egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kevés olvasztott vajjal kikenünk, meghintjük zsemlemorzsával. A sütőt 180 C-fokra előmelegítjük.

Elkészítés: A szőlőhúst 3 evőkanál cukorral és a tojásokkal jól elkeverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a vajat és a keményítőt. A vajastésztát lisztezett felületen szétterítjük, kicsit kinyújtjuk, majd kétharmad részével kibéleljük a sütőformát, úgy hogy az oldalára is jusson. Meghintjük a mandulával, és beterítjük a tojásos szőlőszemekkel. A maradék tészta egyharmadát félretesszük, a többivel beborítjuk a tortát. A félretett darabokból csíkokat vágunk, egymástól egyenlő távolságra lerakva becsíkozzuk a tészta tetejét. A maradék cukorral beszórjuk, és az előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. A formában 10 percig pihenni hagyjuk, majd szeleteljük, s langyosan tálaljuk, mert úgy a legfinomabb.

Munka: kb. 30 perc
Fogyasztható: kb. 1,5 óra múlva
Nehézségi fok: könnyű
1 szelet: 480 kcal

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.