Kapros tökfőzelék virslivel
Tárkonyos csirkeraguleves
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Babgulyás
Dödölle - az eredeti recept
Dubarry-csirkemell
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Klasszikus kuglóf
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Klasszikus grízgaluska leves
Tojásos nokedli fejes salátával
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Farsangi szalagos fánk
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell
Csupacsokis brownie
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Praktikus

Így lesz tökéletes a pirított napraforgómag

A frissen pirított napraforgómag íze és illata mindent visz: mennyei nass, feldobja a legunalmasabb salátát, péksüteményt, és a reggeli granolából is kihagyhatatlan. Mutatjuk, hogyan pirítsd meg, hogy még finomabb legyen!

A pörkölt napraforgómag teltebb, diósabb ízű, mint a nyers. Akár sütőben, akár tűzhelyen sütöd meg, mindössze néhány percet vesz igénybe, és a végeredmény klasszisokkal finomabb lesz – különösen, ha az általunk javasolt módon készíted el.

A pirított napraforgómag finom csemege / Fotó: Shutterstock
A pirított napraforgómag finom csemege / Fotó: Shutterstock

Héjastól vagy hámozva?

Bármennyire is szórakoztató a napraforgómagot feltörni a fogaid között, és kiköpni a héját, sokkal praktikusabb és kényelmesebb, ha héj nélkül sütöd meg a magokat. Első lépésként tehát jöjjön a hámozás! Hogyan?

  1. Egy bögrényi napraforgómagot (ezzel a mennyiséggel könnyű dolgozni) tegyél egy strapabíró műanyag zacskóba. Fektesd le a zacskót, hogy a magok szétterüljenek egy rétegben.
  2. Zárd le a zacskót és egy sodrófával óvatosan görgess rá a magokra. Ettől az egyszerű lépéstől megrepednek a héjak.
  3. Öntsd a magokat egy tál vízbe. A héjak a víz tetejére emelkednek, a magok pedig az aljára süllyednek.
  4. Szedd le a héjakat a víz felszínéről, a szemeket pedig csepegtesd le, és szárítsd meg.

Sütőben sütni vagy tűzhelyen pirítani?

Mindkét módszerrel mennyei finom lesz a végeredmény. Hozzáadott zsiradékra nincs szükség, mivel a természetes olajtartalma a napraforgónak igen magas. Pörköléskor a természetes olajok egy része felszabadul, ezért finom illatúak és fényesek lesznek a magok. 200 fokra melegítsd elő a sütőt, terítsd a magokat a tepsibe egy rétegbe és kb. 10 perc alatt süsd készre. Időnként rázd meg a serpenyőt, hogy a magok egyenletesen barnuljanak.

Serpenyőben is ilyen szép aranybarnára piríthatod a napraforgómagot / Fotó: Shutterstock
Serpenyőben is ilyen szép aranybarnára piríthatod a napraforgómagot / Fotó: Shutterstock

Ha tűzhelyen pirítod, egy serpenyőt hevíts fel, tedd bele a magokat, és közepes hőmérsékleten, gyakran megkevergetve, kb. 5-10 perc alatt süsd készre.

Így tárold a napraforgómagot

A nyers és pirított napraforgómag is 2-3 hónapig eláll a kamrában, 1 évig a fagyasztóban.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.