Mégpedig azért nem, mert az ételek, amelyeknek alapanyaga a rizs, igen változatosak lehetnek. Levesbetétként használhatjuk, tölthetünk vele szárnyast, belegyúrhatjuk a köretbe, idényzöldségekkel összekeverve salátaként is megállja a helyét és desszertként is hívogató.
A rizsnek mostanában már több fajtáját árusítják az élelmiszerüzletek. A hagyományos fehér mellett ott a barna rizs, amelynek nagyobb a tápértéke, viszont lassabban fő, és keményebb marad. Az opál rizs ízes, tápdús, míg a hántolt és fényezett rizsek fehérek, ízük kevésbé jellegzetes. A hosszú szemű fajták pergősek, a rövidek puhára főnek és összetapadnak. Utóbbiakat ezért könnyebb pálcikával enni. Ázsiai recepteket olvasgatva találkozhatunk az Indiában, illetve Pakisztánban termelt fehér és hosszú szemű basmati rizzsel, valamint a hasonló küllemű, Thaiföldről vagy Kínából származó jázmin rizzsel. Érdekes a vörös rizs is. Utóbbi három fajta közös jellemzője az intenzíven aromás íz.
És most lássuk a rizses finomságokat!
Hozzávalók 4 személyre: fél póréhagyma, 2 szárzeller, 3 szál bazsalikom, 3 evőkanál olívaolaj, 4 dl zöldségleves (kockából), 6 dl paradicsom ivólé, 10 dkg rizs
A paprikagombóchoz: 3 színes húsú paprika (piros, sárga, zöld), 1 evőkanál olívaolaj, 20 dkg tehéntúró, 1 tojás, 5 dkg búzadara
Előkészítés:
A póréhagymát megtisztítjuk, megmossuk, karikákra vágjuk. A zellert, a bazsalikomot leöblítjük, felaprítjuk. A körethez a paprikákat megmossuk, héját vékonyan, éles késsel eltávolítjuk, húsukat nagyon apró kockákra vágjuk.
Elkészítés:
1. Paprikagombóc
Serpenyőben felforrósítjuk az olajat, a paprikákat megfonnyasztjuk benne, majd félretesszük. A túrót áttörjük, összekeverjük a tojással, a búzadarával, a paprikakockákkal, sóval ízesítjük, és 20-30 percen át a hűtőben pihentetjük. majd a masszából sós, forró vízbe kis gombócokat szaggatunk, és kíméletesen, 5-6 percen át főzzük. Amikor kész, levesszük a tűzről, és tálalásig vízben hagyjuk.
2. A leveshez mélyebb lábosban az olaj felét felforrósítjuk, megpirítjuk benne a pórét és a zellert, majd beleöntjük a zöldséglevest és a paradicsomlevet. A bazsalikommal és sóval, borssal ízesítjük.
3. Amikor forr, beleszórjuk a rizst, és nagyon kíméletesen főzzük. Amikor már puha a rizs, az egészet összeturmixoljuk, és átszűrjük. A levesbe öntjük a maradék olívaolajat, és ismét összeforraljuk, majd tálaljuk. A túrós paprikagombócokkal tálaljuk.
Hozzávalók: 3 evőkanál olaj, 3 kisebb vöröshagyma, 2 teáskanál curry, 1 doboz (240g) hámozott konzervparadicsom, 8 tojás, kb. 200 g konzerv mexikói zöldségkeverék (zöldborsó, kukorica, pritamin), 5-6 evőkanál natúr joghurt, főtt rizs a tálaláshoz
Elkészítés:
1. Megtiszítjuk, és vékony szeletekre vágjuk a hagymákat, majd egy serpenyőbe olajat teszünk, megforrósítjuk, és 10 perc alatt aranyszínűre sütjük rajta a hagymát.
2. Hozzákeverjük a curryt, és még két percig pirítjuk. Ezután belekeverjük a felszeletelt paradicsomot, 2 dl vizet öntünk rá, megsózzuk, és takaréklángon 20 percig főzzük. (Ha nagyon elpárolog a leve, adhatunk hozzá még egy kis vizet.)
3. Ezalatt főzzük meg, pucoljuk meg, és vágjuk félbe a tojásokat.
4. Ha letelt a 20 perc, a hagymához adjuk hozzá a lecsepegtetett mexikói zöldségkeveréket és a joghurtot, és lassan főzzük még 2-3 percig.
5. Végül óvatosan adjuk hozzá a tojásokat, és jól forgassuk az egészet át. 6. Rizzsel (vagy főtt tésztával) tálaljuk.
Hozzávalók 4 személyre: 2 tasakos barna rizs, 4 kisebb csirkemellfilé, 1 dl olívaolaj, 10 dkg kígyóuborka, 2 kaliforniai paprika, 1 csomag retek, 1 szál póréhagyma, 2 evőkanál fűszerecet, 1 evőkanál gorombára vágott petrezselyem, 1/2 fej fejes saláta, 1/2 fej lollo rosso saláta
Előkészítés:
A barna rizst a csomagoláson olvasható előírás szerinti idő alatt sós forró vízben megfőzzük, majd leszűrjük. A csirkehúst lemossuk, konyhai papírtörlővel leszárítjuk, sózzuk, borsozzuk. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. Néhány salátalevelet félreteszünk a tálaláshoz.
Elkészítés:
1.A zöldségeket vékony csíkokra vágjuk, megsózzuk, összekeverjük, és 10-15 percre félretesszük, állni hagyjuk.
2. A húst kevés olajjal kikent bevonatos serpenyőben pirosra sütjük (figyeljünk, ne száradjon ki!).
3. Amikor a zöldségek kissé megpuhultak, meglocsoljuk az olaj, az ecet és kevésvíz keverékével.
4. Ha a rizs kihűlt, összekeverjük a zöldségekkel, hozzáadjuk a petrezselymet, őrölt fehér borssal megszórjuk, ha kell, még sózzuk, és 1 órára hűtőbe tesszük.
5. Pihentetés után a félretett salátalevelekkel kibélelt tányérokon a csirkehússal kínáljuk. (A húst bele is vághatjuk a salátába.)
Hozzávalók 6 személyre: A rizshez: 20 dkg rizs, 6 dl tej, 5 dkg cukor, 1 tasak vaníliás cukor
A karamellhez: 5 dkg cukor, 2 dl tejszín
A krémhez: 3 banán, 2 dl tejszín, 25 dkg mascarpone, 3 evőkanál cukor
A díszítéshez: 1 evőkanál kakaópor, tetszőleges gyümölcsök
Előkészítés: A rizst megmossuk, lecsepegtetjük. Felforralunk 3 dl vizet egy csipet sóval, beleszórjuk a rizst, és lefedve addig főzzük, amíg a vizet beissza.
Elkészítés: A tejet felforraljuk cukorral, a vaníliás cukorral. Amikor a rizs beitta a vizet, ráöntjük a tejet, és letakarva, nagyon óvatosan főzzük, párszor megkeverjük. Amikor már majdnem beitta a tejet, félrehúzzuk a tűzről, és állni hagyjuk, de a fedőt nem vesszük le 20-30 percig. Közben elkészítjük a karamellt. A cukrot nagyon óvatosan karamellizáljuk, amikor már szép a színe, ráöntjük a tejszínt, és felolvasztjuk benne a karamellt. Amikor elolvadt, a puha tejberizshez keverjük. Előveszünk egy kisebb tálat. A rizs felét beletesszük, vékonyan rászeleteljük a banánokat, majd betakarjuk a rizs másik felével, és kanállal lenyomkodva tömörítjük. Félretesszük, hogy jól kihűljön. Ha teljesen kihűlt a rizs, kemény habbá verjük a tejszínt. Kikeverjük a mascarponét kevés cukorral, végül a tejszínhabbal. A karamelles rizst megkenjük a krém felével, és megszórjuk kakaóporral. A maradék krémet habzsákba szedjük, és megdíszítjük a rizs tetejét. Tálalásnál tehetünk rá szeletelt gyümölcsöket, öntetet.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.