Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Praktikus

Borsos ára miatt megéri gyűjteni ezt az ízletes gombát - Így találhatsz rá!

Sárga rókagomba / Fotó: Shutterstock
Bár a sárga rókagomba a piacon is beszerezhető, borsos ára miatt – 250 gramm gomba 3 ezer forintba kerül – jobban járunk, ha mi magunk gyűjtjük össze az erdőben, ugyanis elkezdődött a szezonja.

A sárga rókagomba – népies nevén sárgagomba, csirkegomba, nyúlgomba vagy nyulica – az egyik legjellegzetesebb őshonos hazai gombaféle, amely a lomberdőkben, a tűlevelű erdőkben és a kevert erdőkben egyaránt előfordul, azonban leginkább a sűrű, sötétebb bükkerdőket és a tölgyeseket kedveli. Érdemes tudni, hogy a sárga rókagomba remekül érzi magát a sűrű bokrok alatt és a mohával borított, nyirkos hegyoldalakon.

Jellegzetes színéről és alakjáról jól fel lehet ismerni a sárga rókagombát / Fotó: Shutterstock
Jellegzetes színéről és alakjáról jól fel lehet ismerni a sárga rókagombát / Fotó: Shutterstock

Honnan lehet felismerni?

Bár a gombaszedéshez nem árt némi szakismeret, de ahogyan azt mi is megírtuk, a sárga rókagomba azon kevés gombafaj egyike, amelyet könnyű felismerni. Tölcsér alakú, már-már kalappá fejlődő felső része fodros szélekkel rendelkezik, a nagyobb példányoknál pedig a kalap többnyire lapos, néha kis tölcsérre emlékeztet. Leggyakrabban jellegzetes, élénksárga színben pompáznak, bár vannak világosabb, okkersárgás, sőt kissé szürkébe hajló árnyalatú gombák is.
A sárga rókagomba illata kajszibarackra emlékeztet, nyersen is fogyasztható, enyhén csípős, borsos aromái miatt akár salátagombaként is felhasználhatjuk.

Csak óvatosan!

A rókagomba gyűjtése során legyünk óvatosak, semmi esetre se „fosszuk ki” a lelőhelyüket: a 3 cm-nél kisebb gombákat ne szedjük le, illetve a nagytestű gombák közül is hagyjunk meg néhányat.
Gyűjtés közben lépkedjünk óvatosan: ne tapossuk össze a termőhelyet! A rókagombát emeljük ki a helyéről, vagy vágjuk le egy éles késsel a tövénél, és tegyük kosárba. Felhasználásig tároljuk jól szellőző, hűvös helyen vagy hűtőben.

Fontos!

Ne feledjük, ha nem vagyunk biztosak egy gomba fajtájában, akkor semmi esetre se szedjük le azt, és soha ne tegyük az elfogyasztásra szánt gombák közé!

(Forrás: Hello Vidék)

Borítókép: Shutterstock

ITT TALÁLHATOD A LEGFINOMABB RÓKAGOMBÁS FOGÁSOKAT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.