Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Praktikus

Borsos ára miatt megéri gyűjteni ezt az ízletes gombát - Így találhatsz rá!

Sárga rókagomba / Fotó: Shutterstock
Bár a sárga rókagomba a piacon is beszerezhető, borsos ára miatt – 250 gramm gomba 3 ezer forintba kerül – jobban járunk, ha mi magunk gyűjtjük össze az erdőben, ugyanis elkezdődött a szezonja.

A sárga rókagomba – népies nevén sárgagomba, csirkegomba, nyúlgomba vagy nyulica – az egyik legjellegzetesebb őshonos hazai gombaféle, amely a lomberdőkben, a tűlevelű erdőkben és a kevert erdőkben egyaránt előfordul, azonban leginkább a sűrű, sötétebb bükkerdőket és a tölgyeseket kedveli. Érdemes tudni, hogy a sárga rókagomba remekül érzi magát a sűrű bokrok alatt és a mohával borított, nyirkos hegyoldalakon.

Jellegzetes színéről és alakjáról jól fel lehet ismerni a sárga rókagombát / Fotó: Shutterstock
Jellegzetes színéről és alakjáról jól fel lehet ismerni a sárga rókagombát / Fotó: Shutterstock

Honnan lehet felismerni?

Bár a gombaszedéshez nem árt némi szakismeret, de ahogyan azt mi is megírtuk, a sárga rókagomba azon kevés gombafaj egyike, amelyet könnyű felismerni. Tölcsér alakú, már-már kalappá fejlődő felső része fodros szélekkel rendelkezik, a nagyobb példányoknál pedig a kalap többnyire lapos, néha kis tölcsérre emlékeztet. Leggyakrabban jellegzetes, élénksárga színben pompáznak, bár vannak világosabb, okkersárgás, sőt kissé szürkébe hajló árnyalatú gombák is.
A sárga rókagomba illata kajszibarackra emlékeztet, nyersen is fogyasztható, enyhén csípős, borsos aromái miatt akár salátagombaként is felhasználhatjuk.

Csak óvatosan!

A rókagomba gyűjtése során legyünk óvatosak, semmi esetre se „fosszuk ki” a lelőhelyüket: a 3 cm-nél kisebb gombákat ne szedjük le, illetve a nagytestű gombák közül is hagyjunk meg néhányat.
Gyűjtés közben lépkedjünk óvatosan: ne tapossuk össze a termőhelyet! A rókagombát emeljük ki a helyéről, vagy vágjuk le egy éles késsel a tövénél, és tegyük kosárba. Felhasználásig tároljuk jól szellőző, hűvös helyen vagy hűtőben.

Fontos!

Ne feledjük, ha nem vagyunk biztosak egy gomba fajtájában, akkor semmi esetre se szedjük le azt, és soha ne tegyük az elfogyasztásra szánt gombák közé!

(Forrás: Hello Vidék)

Borítókép: Shutterstock

ITT TALÁLHATOD A LEGFINOMABB RÓKAGOMBÁS FOGÁSOKAT >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.