Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Puncstorta  recept
Puncstorta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Tudtad? Ezért kell kikenni a sütőedényt, ha rakott ételt készítesz

A rakott ételek nem véletlenül népszerűek: egyszerűen elkészíthetők és a végeredmény mutatós, látványos. Ha azonban elfelejted zsiradékkal kikenni az üveg vagy porcelán sütőformát, az kisebb katasztrófához vezethet. Hogy miért? Máris eláruljuk!

Az edény „hidratálása” elengedhetetlen lépés a rakott ételek készítése során, aminek a fontosságára többnyire csak akkor döbbenünk rá, amikor eljön a tálalás ideje. Ha ugyanis elmulasztjuk kikenni a sütőedényt, akkor az étel összetapadhat, a szeletelés nehézkes lesz, a rétegek könnyen széteshetnek – és ráadásul meg is éghet az étel oldala és alja.

A rakott brokkoli szépen elválik az edény falától, nem lesz gond a szeleteléssel / Fotó: Shutterstock
A rakott brokkoli szépen elválik az edény falától, nem lesz gond a szeleteléssel / Fotó: Shutterstock

Kettős cél

A sütőedény kizsírozásának elsődleges célja, hogy gátat hozzon létre az edény felülete és az étel között: a zsírok és olajok ugyanis taszítják a vizet, így segítenek megakadályozni, hogy az étel hozzátapadjon az edényhez. Különösen ragaszkodók a magas keményítőtartalmú összetevők, mint például a tészta, a zab és rizs, és borzalmasan tud ragadni és égni a sajt is. A zsiradék, ami lehet olaj, zsír, vaj vagy akár ghí azonban nemcsak azt akadályozza meg, hogy az étel az edényhez tapadjon, hanem lehetővé teszi a szép szeletelést is.

Milyen zsiradékot használj?

Az, hogy mivel kened ki az edényt, függ attól, hogy mit készítesz, hiszen minden összetevő más-más eredményt ad. A sertés- vagy mangalicazsír jól illik a húsos ételekhez, a növényi olajok az alacsony zsírtartalmú, könnyedebb receptekhez, a vaj pedig az édeskés, vagy fehér mártásos ételekhez, hiszen az ízét átveheti az étel.

Az ételtől függ, hogy milyen zsiradékot használjunk az edény kikenéséhez / Fotó: Shutterstock
Az ételtől függ, hogy milyen zsiradékot használjunk az edény kikenéséhez / Fotó: Shutterstock

Így csináld

Ha eldöntötted, milyen zsiradékot használsz, vidd fel egy ecset vagy összegyűrt papírtörlő segítségével az edény teljes belső felületére, majd liszttel (vagy zsemlemorzsával) szórd meg. Az edény megfordításával távolítsd el a felesleget és már mehetnek is bele a finom hozzávalók.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.