A sütőtöknek – időjárásól és fajtától függően – legalább 3-4, de az is előfordulhat, hogy 5 hónapra van szüksége ahhoz, hogy teljesen beérjen, és finom, mézédes íze legyen. Éppen ezért ebben az időszakban még kifoghatunk egy-egy éretlen változatot. De hogyan kerülhetjük ezt el?
Érdemes tudni, hogy vannak olyan tökfajták, amelyek érett állapotban is zöldek maradnak, de olyanok is akadnak, amik hiába narancssárga színűek, még éretlenek lehetnek – írja az Agrofórum.
Szerencsére a sütőtöknél is működik az a jól bevált módszer, mint a görögdinnyénél: ha megkopogtatjuk, és kongó hangot hallunk, akkor érett, ha viszont tompa a hangja, akkor inkább tegyük vissza a polcra.
Ha a körmünk hegyét a sütőtök héjába nyomjuk, és már nem tudjuk átszúrni, csak behorpad az érintett rész, akkor nyert ügyünk van, ugyanis érett terméssel van dolgunk.
Amennyiben azt látjuk, hogy a sütőtök szára barna és kemény, akkor biztosak lehetünk benne, hogy megérett, ugyanis azért kezd elszíneződni az inda, mert kevesebb tápanyagot juttat a terméshez.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.