Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Praktikus

Tényleg magyar az eper? Így szúrhatod ki, ha át akarnak verni az árusok!

Eper
Úton-útfélen, piacokon, parkolókban találkozhatunk már magyar eperrel - kérdés, hogy amiről ezt állítják, az valóban az-e? Mik az árulkodó jelei annak, hogy valaki külföldről érkezett, import szamócát árul? Utánajártunk.

Ellepték a magyar piacokat, parkolókat azok az árusok, akik „mézédes magyar epret” kínálnak, csakhogy gyakran import árut adnak el hazaiként. A Ripost.hu tippjeinek segítségével könnyedén felsimerheted a a valódi magyar szamócát!

  • A magyar szamóca legkorábban általában április végétől jelenik meg a piacon, ám ekkor még fűtött vagy fűtetlen fóliasátorból származik. Időjárástól függően május közepe, vége felé már a szabadföldön termett gyümölcsöt kapjuk egészen június elejéig. Tehát ha ennél korábban, vagy később találkozunk hazai szamócával a piacon, akkor annak eredete és minősége gyanús.
  • A hazai szamóca ára magasabb az importnál, ennek oka, hogy a termelési költségek hazánkban többe kerülnek, mint a mediterrán vidékeken, ahol a kedvezőbb természeti adottságok miatt magasabb a terméshozam. Az idei szezon elején akár 4000 Ft/ kg körül is lehet az ára, ami május közepére, végére azonban várhatóan fajtától és időjárástól függően 1500-2500 forint körülire mérséklődhet. Ha ennél olcsóbb "hazai" eperrel találkozunk a piacon, valószínűleg az import gyümölcsöt árulnak magyarként.
  • Ha szuper- vagy hipermarketben vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetjük a dobozon feltüntetett származási helyet. Ha tehetjük, válasszuk a magyar vagy az Európai Unión belüli országból származó terméket, így biztosak lehetünk abban, hogy a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlott.
  • Ha piacon vásárolunk, legyünk óvatosak, mivel a kereskedők gyakran trükköznek azzal, hogy magyar jelzéssel ellátott ládákba csomagolják át az olcsóbb import epret, majd magyarként kínálják azt kétszeres-háromszoros áron. Nézzünk körül a helyszínen, sokszor a pult körül tornyosodó üres spanyol, görög vagy török rekeszek árulkodnak arról, hogy import terméket árulnak.
  • Akár a közösségi csoportokban vagy a piacon vásárolunk, érdemes közvetlenül magyar termelőtől vásárolni. Mindig kérdezzük meg az eladótól, milyen fajtájú epret árul, melyik termőterületről származik. Bátran kérjük el az őstermelői igazolványát, hiszen ezáltal bizonyítható, hogy a szamóca valóban magyar földről származik.
  • A friss magyar szamócát küllemre nem könnyű megkülönböztetni az import gyümölcstől, de érdemes figyelni néhány részletre. Mivel az import gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél a mutatós áru elérése, ami több napig is bírja a szállítást, ezért ezek jellemzően nagyobbak, mutatósabbak, míg a magyar eper gyakran apróbb szemű és természetesebb megjelenésű.
  • Ha kezünkbe vesszük a szemeket, érezhetjük, hogy az import áru keményebb, míg a magyar jellemzően puhább és lédúsabb. Figyeljünk a csészelevelekre is: a frissebb, zöldebb levelek nagy valószínűséggel magyar epret rejtenek. Az importált eper gyakran még éretlen, teteje vagy alja teljesen fehér is lehet; ezeket érdemes elkerülni.
  • Az import árut koraéretten szedik le, hiszen több napos szállítási időt kell kibírnia, így az ízük savanykásabb és vízízű, ráadásul beleharapva húsa fehéres és gumiszerű. Ezzel szemben a hazai epret éretten szedik le, hiszen nem kell több ezer kilométeren át utaztatni, ezért íze édesebb, zamatosabb, színe pedig sötétpiros.

Mi a gond az import eperrel?

Dél-Európában két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, mint hazánkban, így már kora tavasszal érkeznek eprek Spanyolországból vagy Görögországból, míg a szezon végén a román és lengyel áruk is megjelennek a piacon. Az utóbbi időben Észak-Afrikából, például Marokkóból és Egyiptomból is egyre több gyümölcs érkezik, amelyek sokszor nem felelnek meg az EU élelmiszer-biztonsági szabályainak, így akár az Unióban betiltott vegyszereket is alkalmazhatnak a termesztés során.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.