Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Puncstorta  recept
Puncstorta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Praktikus

Tényleg magyar az eper? Így szúrhatod ki, ha át akarnak verni az árusok!

Eper
Úton-útfélen, piacokon, parkolókban találkozhatunk már magyar eperrel - kérdés, hogy amiről ezt állítják, az valóban az-e? Mik az árulkodó jelei annak, hogy valaki külföldről érkezett, import szamócát árul? Utánajártunk.

Ellepték a magyar piacokat, parkolókat azok az árusok, akik „mézédes magyar epret” kínálnak, csakhogy gyakran import árut adnak el hazaiként. A Ripost.hu tippjeinek segítségével könnyedén felsimerheted a a valódi magyar szamócát!

  • A magyar szamóca legkorábban általában április végétől jelenik meg a piacon, ám ekkor még fűtött vagy fűtetlen fóliasátorból származik. Időjárástól függően május közepe, vége felé már a szabadföldön termett gyümölcsöt kapjuk egészen június elejéig. Tehát ha ennél korábban, vagy később találkozunk hazai szamócával a piacon, akkor annak eredete és minősége gyanús.
  • A hazai szamóca ára magasabb az importnál, ennek oka, hogy a termelési költségek hazánkban többe kerülnek, mint a mediterrán vidékeken, ahol a kedvezőbb természeti adottságok miatt magasabb a terméshozam. Az idei szezon elején akár 4000 Ft/ kg körül is lehet az ára, ami május közepére, végére azonban várhatóan fajtától és időjárástól függően 1500-2500 forint körülire mérséklődhet. Ha ennél olcsóbb "hazai" eperrel találkozunk a piacon, valószínűleg az import gyümölcsöt árulnak magyarként.
  • Ha szuper- vagy hipermarketben vásárolunk, könnyedén ellenőrizhetjük a dobozon feltüntetett származási helyet. Ha tehetjük, válasszuk a magyar vagy az Európai Unión belüli országból származó terméket, így biztosak lehetünk abban, hogy a termelés és a feldolgozás ellenőrzött körülmények között zajlott.
  • Ha piacon vásárolunk, legyünk óvatosak, mivel a kereskedők gyakran trükköznek azzal, hogy magyar jelzéssel ellátott ládákba csomagolják át az olcsóbb import epret, majd magyarként kínálják azt kétszeres-háromszoros áron. Nézzünk körül a helyszínen, sokszor a pult körül tornyosodó üres spanyol, görög vagy török rekeszek árulkodnak arról, hogy import terméket árulnak.
  • Akár a közösségi csoportokban vagy a piacon vásárolunk, érdemes közvetlenül magyar termelőtől vásárolni. Mindig kérdezzük meg az eladótól, milyen fajtájú epret árul, melyik termőterületről származik. Bátran kérjük el az őstermelői igazolványát, hiszen ezáltal bizonyítható, hogy a szamóca valóban magyar földről származik.
  • A friss magyar szamócát küllemre nem könnyű megkülönböztetni az import gyümölcstől, de érdemes figyelni néhány részletre. Mivel az import gyümölcs nemesítése során a legfőbb cél a mutatós áru elérése, ami több napig is bírja a szállítást, ezért ezek jellemzően nagyobbak, mutatósabbak, míg a magyar eper gyakran apróbb szemű és természetesebb megjelenésű.
  • Ha kezünkbe vesszük a szemeket, érezhetjük, hogy az import áru keményebb, míg a magyar jellemzően puhább és lédúsabb. Figyeljünk a csészelevelekre is: a frissebb, zöldebb levelek nagy valószínűséggel magyar epret rejtenek. Az importált eper gyakran még éretlen, teteje vagy alja teljesen fehér is lehet; ezeket érdemes elkerülni.
  • Az import árut koraéretten szedik le, hiszen több napos szállítási időt kell kibírnia, így az ízük savanykásabb és vízízű, ráadásul beleharapva húsa fehéres és gumiszerű. Ezzel szemben a hazai epret éretten szedik le, hiszen nem kell több ezer kilométeren át utaztatni, ezért íze édesebb, zamatosabb, színe pedig sötétpiros.

Mi a gond az import eperrel?

Dél-Európában két hónappal hamarabb kezdődik a szezon, mint hazánkban, így már kora tavasszal érkeznek eprek Spanyolországból vagy Görögországból, míg a szezon végén a román és lengyel áruk is megjelennek a piacon. Az utóbbi időben Észak-Afrikából, például Marokkóból és Egyiptomból is egyre több gyümölcs érkezik, amelyek sokszor nem felelnek meg az EU élelmiszer-biztonsági szabályainak, így akár az Unióban betiltott vegyszereket is alkalmazhatnak a termesztés során.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.