Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mákos guba  recept
Mákos guba
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Praktikus

10 hiba, amit te is elkövetsz tésztabatyuk készítésekor

Tésztabatyu
A töltött tésztafélék fogyasztásának régi hagyománya van a távol-keleti országokban. Az utóbbi években nálunk is egyre népszerűbbek az ázsiai ételek, így több magyar konyhában is készül már például töltött tésztabatyu. Ha úgy érzed, te is szívesen sütnél-főznél darált hússal, rákkal vagy zöldségekkel ízesített batyut, ezekre figyelj oda!

A tésztabatyukat megvásárolhatod készen, de ha kedved van, a tésztától a töltelékig mindent el tudsz készíteni otthon. Gőzölöd, főzöd vagy sütöd? Mindegy, a lényeg, hogy tudd, hogyan csináld jól! Összegyűjtöttük a tésztabatyuk (vagy gombócok) elkészítése során felmerülő leggyakoribb hibákat és tippeket adunk, hogyan kerülheted el ezeket a bakikat.

Nem nyomod ki az összes levegőt a töltelék becsomagolásakor

Tegyük fel, hogy vállalkozó kedvű vagy és te magad készíted el a gombócokat. A liszt, tojás, víz és só felhasználásával gyúrt tészta gyorsan megvan, a töltelék kikeverése sem okozhat gondot. Ami fontos: a levegőt teljesen szorítsd ki a gombócból! Ezt legegyszerűbben úgy tudod megtenni, hogy amikor ráhajtod a töltelékre a tésztát, akkor mindig kinyomod a felesleges levegőt a töltelék és a tészta közül. Ellenkező esetben fennáll a veszélye annak, hogy a gombóc felrobban főzés közben...

Nem használsz bambusz gőzölőt

Az igazi tésztabatyu rugalmas, mégis szilárd textúrájú. Ha párolni szeretnéd, mint a távol-keleti konyhák szakácsai, akkor szerezz be egy bambusz párolót - vagy legalábbis egy párolóbetétet. A bambuszpárolót ki kell bélelni napa káposztalevéllel vagy pergamenpapírral, hogy a gombócok ne tapadjanak bele a főzés során.

Bambusz párolóval isteni finom lesz a töltött tésztabatyu! / Fotó: Shutterstock
Bambusz párolóval isteni finom lesz a töltött tésztabatyu! / Fotó: Shutterstock

A gombóc sütésekor nem elég forró a serpenyő

Noha a serpenyőben sütés minden bizonnyal az egyik leggyorsabb gombócfőzési mód, egy kis türelem is kell hozzá. A serpenyős sütéskor általában az a probléma, hogy a gombócok odaragadnak a serpenyő aljára. Ezt elkerülheted, ha hagyod a serpenyőt felforrósodni, mielőtt a kis batyukat az olajba tennéd.

Vizet adsz a tésztához, amikor "lezárod" a csomagolást

Ha te magad gyúrod össze és nyújtod a tésztát, akkor nem kell külön megvizezni csomagoláskor, hiszen már kellően nedves. Erre csak akkor van szükség, ha készen kapható tésztát használsz, hiszen az kiszáradhat és így nem tudod légmentesen lezárni.

Megfőzöd a tölteléket, mielőtt beleteszed a tésztába

Az eredeti recept szerint a tölteléket nyersen kell a tésztába csomagolni. A gombócban lévő húsmennyiség ugyanis olyan kicsi, hogy enyhe gőzben vagy kevés olajban is tökéletesen megpuhul. Ráadásul ha nyersen teszed a gombócba, a végeredmény tömör és formásabb lesz: olyan, mint egy kis húsgombóc.

A tölteléket nyersen csomagold a tésztába! / Fotó: Shutterstock
A tölteléket nyersen csomagold a tésztába! / Fotó: Shutterstock

A házi tésztát nem megfelelő vastagságúra nyújtod

Tésztagyúrás előtt gondold át, hogy milyen módon fogod elkészíteni a gombócot: párolod, főzöd vagy sütöd? A hozzáadott víz hőmérséklete ugyanis befolyásolhatja a tészta sűrűségét, így a vastagságát vagy vékonyságát. Például ha a gombócot főzni szeretnéd, hideg vizet adj a tésztához, mert úgy vastagabb lesz a végeredmény. Ha serpenyőben sütöd a batyut vagy párolod, készítheted forró vízzel a tésztát, ebben az esetben ugyanis a tészta vékonyabb lesz.

A fagyasztott tésztabatyukat főzés előtt kiolvasztod

A fagyasztott gombócot nem kell kiolvasztani felhasználás előtt. Néhány percig persze állhat ugyan szobahőmérsékleten, de ne hagyd, hogy teljesen kiolvadjon, különben pépes, ragacsos lesz a végeredmény.

Nem zárod le rendesen a tésztabatyut

A profik gyönyörűre formálják a tésztabatyukat, ha sokat gyakorolod, neked is egyre szebbek lesznek a gombócok. Azonban ne csak az esztétikai szempontokat tartsd szem előtt, hanem arra is figyelj, hogy megfelelően zárd le a tészta végeit: legegyszerűbben a hüvelykujjad és a mutatóujjad összenyomásával tudod összezárni a gombóc széleit. Szükség esetén cukros vízbe mártott ecsettel megerősítheted a végeket.

Legegyszerűbben a hüvelykujjad és a mutatóujjad összenyomásával tudod összezárni a gombóc széleit. / Fotó: Shutterstock
Legegyszerűbben a hüvelykujjad és a mutatóujjad összenyomásával tudod összezárni a gombóc széleit. / Fotó: Shutterstock

Nem használod fel a maradék tölteléket

A tésztabatyu tölteléke nagyon finom, ízletes hús és/vagy zöldség-keverék, így ha marad, vétek lenne kidobni! Készíts belőle pogácsákat, levesbetétet vagy akár szórd salátákra – természetesen főzve vagy sütve!

Nem éled ki a kreativitásod

Fagyasztott tésztabatyuval dolgozni egyszerű módja, hogy gyorsan csillapítsd az éhséged: csak kiveszed a fagyasztóból, felhevítesz egy pici olajat és néhány perc alatt kész is az ebéd vagy vacsora. Ám a tésztabatyuk ennél sokkal több kihívást tartogatnak a háziasszonyoknak, így érdemes kísérletezni, hogy megtaláld az ízlésednek leginkább megfelelő tölteléket, és megtanuld elkészíteni a hozzá tökéletesen passzoló tésztát is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.