Az ázsiai konyha fontos alapanyaga a rizs. Könnyen hozzáférhető, megfizethető és jól variálható köret, de akár főétel alapja is lehet. A szusi elképzelhetetlen rizs nélkül, de a pirított, zöldséges rizs sem létezne így, hogy a magyar konyha finom ételeiről, például a rizses húsról ne is beszéljünk. Legyen szó a rizs köretként vagy rakott ételben való felhasználásáról, fontos hogy a párolt vagy főtt rizs tökéletes, azaz pergős legyen. Ez azt jelenti, hogy belül picit még kemény, de kívül már puha, van tartása, mégsem mállik szét vagy ropog a fogunk alatt.
A rizsfőzés mesterei az ázsiai szakácsok, akik már pontosan kitapasztalták, hogyan is lesz tökéletes a főtt rizs. A Mindmegette Maestrója, Heni Nguyen mutat egy ősi praktikát, amivel bármelyik rizsből finom köret készíthető. Nem kell hozzá sem olaj, sem só, le sem kell pirítani, összesen csak két dologra kell odafigyelni és mesteri lesz a végeredmény!
Sokan lepirítják a rizst egy kevés olajon, majd felöntik forró vízzel, sózzák, megkeverik és gyorsan lefedve 20-25 perc alatt puhára párolják. Heni ezzel szemben nem pirít, viszont többször is átmossa a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz. Mint mondja, az átmosás során kiázik a rizsből a keményítő, amit ők csak kosznak hívnak. Ezután mehet az átmosott rizs a rizsfőzőbe, majd annyi vizet kell ráönteni, hogy ép csak egy ujjnyi vastagon lepje el a rizst. Ez a mérce az ősi ázsiai trükk, tehát nem kell bögrével sem méricskélni a mennyiséget, ugyanis bármekkora adag esetében alkalmazható.
Ezután nincs más hátra, mint bekapcsolni a gépet, só sem kell hozzá.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.