Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Praktikus

Ősi ázsiai trükkel lesz tökéletes a főtt rizs, ha ezt ismered, te sem fogsz hibázni

A rizsfőzés amilyen egyszerűnek tűnik, olyan nehéz is lehet. A tökéletes, pergős rizs elkészítése nemcsak abból áll, hogy feltesszük a rizst, felöntjük vízzel és megfőzzük, hanem alkalmazni kell néhány fontos praktikát, hogy valóban perfekt legyen a végeredmény.

Az ázsiai konyha fontos alapanyaga a rizs. Könnyen hozzáférhető, megfizethető és jól variálható köret, de akár főétel alapja is lehet. A szusi elképzelhetetlen rizs nélkül, de a pirított, zöldséges rizs sem létezne így, hogy a magyar konyha finom ételeiről, például a rizses húsról ne is beszéljünk. Legyen szó a rizs köretként vagy rakott ételben való felhasználásáról, fontos hogy a párolt vagy főtt rizs tökéletes, azaz pergős legyen. Ez azt jelenti, hogy belül picit még kemény, de kívül már puha, van tartása, mégsem mállik szét vagy ropog a fogunk alatt.

Tökéletes főtt rizs
Tökéletes főtt rizs
FOTÓ: MÓRICZ ISTVÁN / MINDMEGETTE

A rizsfőzés mesterei az ázsiai szakácsok, akik már pontosan kitapasztalták, hogyan is lesz tökéletes a főtt rizs. A Mindmegette Maestrója, Heni Nguyen mutat egy ősi praktikát, amivel bármelyik rizsből finom köret készíthető. Nem kell hozzá sem olaj, sem só, le sem kell pirítani, összesen csak két dologra kell odafigyelni és mesteri lesz a végeredmény!

Így lesz tökéletes a főtt rizs, használd te is ezt az ázsiai praktikát

Sokan lepirítják a rizst egy kevés olajon, majd felöntik forró vízzel, sózzák, megkeverik és gyorsan lefedve 20-25 perc alatt puhára párolják. Heni ezzel szemben nem pirít, viszont többször is átmossa a rizst, amíg a víz tiszta nem lesz. Mint mondja, az átmosás során kiázik a rizsből a keményítő, amit ők csak kosznak hívnak. Ezután mehet az átmosott rizs a rizsfőzőbe, majd annyi vizet kell ráönteni, hogy ép csak egy ujjnyi vastagon lepje el a rizst. Ez a mérce az ősi ázsiai trükk, tehát nem kell bögrével sem méricskélni a mennyiséget, ugyanis bármekkora adag esetében alkalmazható.

Ezután nincs más hátra, mint bekapcsolni a gépet, só sem kell hozzá.

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.