Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A tökéletes flódni recept
A tökéletes flódni
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Praktikus

Ettől az egyszerű hozzávalótó lesz szaftos a fasírt

A fasírt a hagyományos magyar konyha egyik kedvelt alapétele, amit elsősorban főzelékhez feltétként fogyasztunk, de friss salátával, esetleg kenyérrel is gyakran kerül az asztalra. Minden háztartásban megvan a jól bevált recept, de néha érdemes megnézni, mások hogyan készítik – különösen, ha valami gond van a tuti receptünkkel.

Az igazán finom fasírt kívülről aranyló, roppanós, belül pedig szaftos. De mi van, ha mégsem ilyen? 

A minőségi alapanyagon kívül még a forma és a sütési mód is közrejátszik abban, hogy milyen a fasírt / Fotó: Shutterstock

Mitől lesz finom a fasírt?

Elsősorban a jó minőségű hústól, amit érdemes hentestől beszerezi; a finom fűszerektől, mint a hagyma, a fokhagyma, a bors, a pirospaprika, a majoránna, a kömény; és persze a tejbe (vagy vízbe) áztatott zsemlétől vagy kenyértől. 

  • A fasírt eredetileg sertéshúsból készült, leginkább darált lapockából vagy combból (hiszen ezek a kicsit zsírosabb részei az állatoknak), de nagyon finom, ha kétfajta hús keverékéből – sertés és marha fele-fele arányban – készítjük.
  • Hogy könnyebben összeálljon és lazább, puhább legyen az állaga, vízben vagy tejben áztatott kenyér vagy zsemle kerül bele. Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, de a pékárunak is jó minőségűnek kell lenni, hiszen a „felfújt” kenyerek csak rontanak a fasírt állagán. 
  • A tojás kötőanyag, de ahhoz, hogy a fasírt omlós maradjon, nem szabad túlzásokba esni: 500 gramm húshoz elég 1 nagyobb tojás.

Biztosan nem lesz száraz a fasírt, ha 2 evőkanál mustárt keverünk a húshoz, ráadásul az íze is pikánsabb lesz.

  • Sokan egy darabka vajat tesznek a fasírtgolyók közepébe, ettől zamatosabb és szaftosabb lesz a végeredmény.
A mustártól a fasírt finom szaftos lesz / Fotó: Shutterstock

Így formázzuk a fasírtot

Nagyjából azonos méretű golyókat készítsünk, hogy a sütési idejük azonos legyen. Ha nem ragaszkodunk a golyó formához, érdemes picit kilapogatni a golyókat, így hamarabb átsülnek és biztosan nem száradnak ki.

Erre figyeljünk sütésnél

Az, hogy milyen lesz a fasírt állaga, a sütéstől is függ. Forró olajba rakjuk a fasírtokat, és fedő alatt süssük meg az egyik oldalukat, hogy a hús megőrizze a nedvességtartalmát. Ezután vegyük lejjebb a hőfokot és fordítsuk a fasírtokat a másik oldalukra. Szedjük törlőpapírral kibélelt edénybe és tálalásig fedjük le.

(Kiemelt kép: Mindmegette)
 

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.