Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

13+1 tipp, amellyel csökkenthetjük a vízfelhasználást a konyhában 

Így lesz takarékos a víz felhasználása a háztartásban/ Fotó: Shutterstock
Bár a konyhában lényegesen kevesebb vizet használunk el, mint a fürdőszobában, az élhetőbb jövőnk és a költségeink csökkentése miatt érdemes víztakarékos megoldásokra törekedni a főzés és a mosogatás során is.

Amíg nem voltak vízvezetékek otthonainkban, a gondos vízfelhasználás a mindennapi élet része volt. A vízvédelemre gondolni kellett, hiszen minden csepp számított: nem volt mindegy, hogy milyen távolságról kellett a házakba vinni az éltető nedűt. Most gondolkodás nélkül nyitjuk a csapot, ha mosogatni akarunk, főzni vagy éppen felmosni. A vízkészleteinket azonban óvni kell, ezért a víztakarékosság most legalább olyan fontos, mint a régmúlt időkben. Tippjeink jó kiindulópontot jelenthetnek, hogy minimális erőfeszítéssel jelentősen csökkentsük a vízfelhasználást otthonunkban.

1. A víz felhasználása akkor hatékony, ha nem folyatjuk a vizet! A zöldségeket és gyümölcsöket soha nem mossuk folyó víz alatt: öntsünk egy tálba vizet, és abban tisztítsunk meg lehetőleg nagyobb mennyiséget. Ha például a salátából egyszerre csak néhány levél kell, akkor is mossuk meg az egészet. A levelekről itassuk fel a vizet, csavarjuk papírtörlőbe és tegyük a hűtőszekrénybe. Nemcsak vizet, de időt is megtakarítunk, ha előre gondolkodunk. A mosóvízzel pedig meglocsolhatjuk a virágokat.

A zöldségeket és gyümölcsöket soha nem mossuk folyó víz alatt, mindig tegyük egy edénybe, és ott mossuk meg, így jóval kevesebb  vizet pazarlunk/ Fotó: Shutterstock
A zöldségeket és gyümölcsöket soha nem mossuk folyó víz alatt, mindig tegyük egy edénybe, és ott mossuk meg, így jóval kevesebb vizet pazarlunk/ Fotó: Shutterstock



2. Ha kézzel mosogatunk, zárjuk el a csapot, amíg dörzsöljük, csutakoljuk az edényeket. A legjobb, ha vízzel félig feltöltött mosogatóba mosogatunk, és az öblítést egy másik, tiszta vízzel teli edényben intézzük.

3. Kézi mosogatásnál csak kis mennyiségű, hígított mosogatószert használjunk, így öblíteni is kevesebb vízben kell az edényeket.

4. Csak akkor kapcsoljuk be mosogatógépet, ha az megtelt. A félig üres mosogatógép vizet pazarol, hiszen a vízfogyasztása nem lesz kevesebb attól, hogy kevesebb edényt pakoltunk bele. Így akár 5-10 liter vizet is megtakaríthatunk mosásonként. (Egy víztakarékos mosogatógép egyébként kb. 50%-kal kevesebb vizet használ, mint amikor kézzel mosogatunk.) Mosogatógép vásárlásakor lehetőség szerint válasszunk olyan eszközt, amely víz- és energiatakarékos fél-programmal is rendelkezik.

A félig üres mosogatógép vizet pazarol, soha ne indítsuk el feleslegesen/ Fotó: Shutterstock
A félig üres mosogatógép vizet pazarol, soha ne indítsuk el feleslegesen/ Fotó: Shutterstock



5. Mindannyian tudjuk, hogy az odaégett, beszáradt ételmaradékokat nehéz eltávolítani az edényekről, tányérokról. Ekkor jó szolgálatot tehet a konyhában az előző mosogatásról megmaradt öblítővíz: beleönthetjük az áztatást igénylő koszos edényekbe. A vízfelhasználást tovább csökkenhetjük, ha az edényeket a lehető leghamarabb elmossuk vagy eltöröljük, így a maradék nem keményedik meg és kevesebb vízre lesz szükség a tisztításhoz.

6. Jó hír, hogy ha a konyhában mosogatógép van, nincs szükség előmosásra. Ha eddig kiöblítettük az edényeket, mielőtt a gépbe tettük volna, ideje, hogy újragondoljuk a konyhai vízspórolást!

7. Változtassunk főzési szokásaikon! Főzés helyett pároljuk ételeinket: nemcsak kevesebb vizet használunk el, az ételben is jobban megmaradnak az értékes tápanyagok és vitaminok. Főzéskor csak annyi vizet használjunk, amennyi feltétlenül szükséges.

8. Ma már szinte minden konyhában található vízforraló. A vízspórolás jegyében csak annyi vizet tegyünk bele, amennyit el is használunk! A készülék alján maradt vizet használjuk fel főzés során, vagy öntsük a szobanövényeinkre, tegyük a felmosóvízhez.

 A vízforraló alján maradt vizet ne öntsük ki, inkább használjuk fel főzés során, vagy öntsük a virágokra/ Fotó: Shutterstock
A vízforraló alján maradt vizet ne öntsük ki, inkább használjuk fel főzés során, vagy öntsük a virágokra/ Fotó: Shutterstock



9. Ne használjuk a folyó vizet fagyasztott ételek felolvasztására, ez ugyanis komoly pazarlás és felesleges is. Szobahőmérsékleten kicsit tovább tart a jégtelenítés, de lényegesen gazdaságosabb megoldás.

10. A zöldségeket legegyszerűbben úgy tudjuk elkészíteni, ha a forralóban melegített vízzel felöntjük a zöldségeket, lefedjük és így tesszük a tűzhelyre. Vizet és energiát is megtakaríthatunk.

11. A konyhában is szereltessünk fel víztakarékos csaptelepet. A régebbi csapok is könnyedén átalakíthatók: a modern perlátorok segítségével a vízfelhasználás csökken, miközben a víznyomás ugyanolyan marad.

12. A konyhai vízfelhasználás csökkenthető, ha a padlót csak hetente egyszer mossuk fel. Rendszeres söprés mellett, illetve ha a kiömlő folyadékot, elcsöppenő ételdarabokat azonnal feltöröljük, megőrizhetjük a tisztaságot minimális vízhasználattal is.

Csökkenthetjük a vízfelhasználást, ha hetente csak egyszer mosunk fel/ Fotó: Shutterstock
Csökkenthetjük a vízfelhasználást, ha hetente csak egyszer mosunk fel/ Fotó: Shutterstock



13. A ivóvizet palackban vagy kancsóban tároljuk és tartsuk a hűtőben. Így egy forró napon akár 10 liter vizet is megspórolhatunk – kb. ennyi vizet folyatunk el ugyanis míg frissítő, hűs vízhez jutunk a csapból.

+ 1 Konyhában mosogatáshoz ideális az átfolyós vízmelegítő. Egy ilyen készülék pillanatok alatt akár 60 fokra is felmelegíti a vizet.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.