Az elmúlt egy évtizedben nagyon sokat fejlődött a hazai gasztrokultúra: kiléptünk a magyar, esetleg olasz, szláv, illetve görög ételek keretei közül. Elterjedtek az ázsiai ételek, rengetegen esznek szusit és pho levest, egyre népszerűbb az indiai konyha és már nem idegenkedünk a libanoni és mexikói ételektől sem. Éppen ezért itt az ideje, hogy a mindennapi főzőrutinunkba is beépítsünk néhány szokatlan alapanyagot, ami feldobja a megszokott menkünket. Nézzünk most néhányat!
A tamarind végtelen felhasználási lehetőséggel bír: van, aki dísznövényként tartja, van, aki gyógynövényként használja, és számtalan receptben is alkalmazzák. Telis-tele van ásványi anyagokkal és antioxidánsokkal, A- és C-vitaminnal, kiemelkedően magas a vas- és mangéziumtartalma. Az indiai konyhában szószt készítenek belőle, amit lekvároktól kezdve desszerteken át a levesekig bármire fel tudnak használni. Nagyon jól illik a lencseételekhez is, amit ez a konyha egyébként is kifejezetten kedvel. Ízét és állagát általában a szilvalekvárhoz hasonlítják.
A zatar vagy za’atar egy közel-keleti fűszerkeverék, amit zöldfűszerek különböző kombinációjából állítanak össze. Lehet benne kakukkfű és oregánó, a jellegzetes ízét viszont a pirított szezámmag adja. Emellett gyakorta tartalmaz szömörceféléket is. A friss, diós ízvilág remekül illik húsokhoz és vegetáriánus ételekhez, például zöldségfasírtokhoz is, de még rágcsálnivalók – például popcorn, kréker – ízesítésére is használhatjuk.
A kókusztejszín a vegán konyha egyik fő alapanyaga, az indiai konyhában számos recepthez - például currykhez – használják. A különlegessége, hogy ugyanolyan krémes, mint egy magas zsírtartalmú, állati eredetű főzőtejszín, de teljes mértékben növényi alapanyagokból készítik. Márkától függően vannak erősebben és kevésbé kókuszos ízűket, attól függően, hogy mit készítünk és mennyire szeretnénk hangsúlyozni az ételünkben ezt a trópusi ízt.
A csicseriborsó a humusznak köszönhetően már itthon is elterjedt, de a liszt változatát kevesen használják. Pedig rengeteg ásványi anyag és vitamin található benne, ráadásul a fehérjetartalma is magas, ami miatt egy vegetáriánus vagy vegán diétában is jól hasznosítható. Készíthető belőle kenyér, csak úgy, mint a „sima” lisztből, de kekszekhez és sűrítéshez is használhatjuk.
Az ázsiai konyha egyik legkedveltebb szósza a szója és a halszósz mellett nem más, mint a hoisin. Régiók szerint többféle változata lehet, de általában szójababot, édesköményt, csilit és fokhagymát tartalmaz. Ezekből egy sötét, sűrű, jellegzetes illatú szósz készül, amit húsokhoz mázként és mártogatósként is fogyaszthatunk.
Ha már unjuk a reggeli turmixunkat, és vágyunk valami különlegesre, akkor érdemes feldobnunk egy kis CBD olajjal. Ennek az összetevőnek számos pozitív hatása van a közérzetre és a mentális jóllétre is, csökkentheti a stresszhatásokat, de még a bőrünknek is jót tesz. Fontos, hogy a CBD olajat ne melegítsük: csak friss ételekhez, például salátákhoz használjuk, hogy megmaradjanak a jótékony hatásai!
A reggeli kávénkat egészen új szintre emelhetjük, ha egy kis kardamommal ízesítjük. Ez a fűszernövény jót tesz a szívizmok működésének, a fogaknak, de még az emésztést is segíti. Jól harmonizál a csokis desszertekkel, így bátran ezekbe is tehetünk belőle!
Az elmúlt évek egyik legtrendibb felfedezése kétségtelenül a matcha. Sokan kedvelik, mert nemcsak szuper színe van, de még az élettani hatásai is kedvezőek. A matchapor tulajdonképpen ledarált tealevelekből készül, és igen gazdag az „umami” ízben – kissé édeskés, friss és zöldes aromája van. A leggyakrabban lattét készítenek belőle, de kuglóf formában is találkozhatunk vele, a matcha tonik pedig kifejezetten divatos ital manapság.
A szentjánosfa termése, a karob, már hosszú ideje úgy ismert mint a csokoládé helyettesítője. Kakaópor helyett italokba és süteményekbe is beleszórhatjuk. Ez a hozzávaló nemcsak finom, de még hasznos is: szuper aminosav, tele van vitaminokkal és kalciummal. Ráadásul még a kollagéntermeléssel is összefüggésbe hozható, így a vegánoknak kifejezetten jó opció.
Nem kell, hogy azonnal felforgassuk a konyhát és a kamrát, hogy helyet csináljunk a tamaridnak, a kardamomnak és a CBD olajnak. Viszont érdemes időről-időre egy-egy új alapanyaggal gazdagítani az étrendünket, ami aztán könnyen beépül majd, és a mindennapjaink részévé válik.
(X)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.