Birsalmabefőtt recept
Birsalmabefőtt
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Promóció

Gin, a kezdetektől napjainkig

Mire van szükségünk egy igazán jó koktélhoz, gin tonikhoz? Csak a neves ginekből lehet igazán jó italokat készíteni, vagy a nagyközönség számára kevésbé ismert kishírű ginekből is? Erre ad választ a cikk, de ne szaladjunk ennyire előre, kezdjünk egy kis történelemórával.

Menjünk vissza egészen az 1400-1500-as évekig, amikor is felfedezték a gin elődjét, a genevert. A genever egy malátaszeszben és semleges szeszben áztatott fűszerek újradesztillálásával létrejött párlat keveréke. A 18. századi Angliában engedélyezett volt az otthoni párlatok lefőzése, így a szegényebb háztartásokban borókabogyó helyett terpentint használtak, és ennek következtében a gint okolták a magas halálozási arányért akkoriban. Ennek hatására 1736-ban bevezették az első gintörvényt, miszerint komoly adókat szabtak ki rá és korlátozták a lefőzését, ezt később csökkentették, majd 6 évvel később el is törölték. 1751-ben meghozták a második gintörvényt, miszerint 3 angliai nagyvárosban szabadott gint főzni: Londonban, Bristolban és Plymouthban.

Gin, a kezdetektől napjainkig /Fotó: pixabay.com
Gin, a kezdetektől napjainkig /Fotó: pixabay.com

A desztillált ginek széles skáláján sokfajta gin megtalálható, mégis az olvasók többsége elsősorban a london dry ginre asszociál. A gin manapság egy nagyon elterjedt ital, legfőképp gin tonik formájában, de különböző ízletes koktélokat is készíthetünk belőle. Drágább és olcsóbb ginek terén széles a paletta, nézzük meg, hogy ár-érték arányban ez hogy is néz ki. Vannak, akik a drágább, minőségibb ginekre esküsznek, de vajon az olcsóbb ginek körében is van lehetőségünk finomat kóstolni? A válasz igen. Ott van például a mindenki számára ismert Bombay vagy Beefeater. Például a Lidl saját márkás italai széles palettán mozognak, és nemcsak london dry gint forgalmaznak, hanem pink gint is, ami egy rendkívül finom és gyümölcsös ízvilágot biztosít, nem beszélve arról, hogy a nők körében nagy népszerűségnek is örvend. Nézzük csak meg a Lidl online szórólapot, hátha éppen ezen az akciós héten juthatunk hozzá az alapanyagokhoz jó áron. Na de lássuk is, hogy milyen finom ginalapú koktélokat ismerhetünk meg.

Space gin smash

A melegebb napokra kiváló frissítő lehet a space gin smash koktél. Nincs szükségünk másra, mint pár mentalevélre, cukorszirupra, szőlőre, citromra, almára, na meg persze a ginről se feledkezzünk meg. A hozzávalók összeshakelésével egy remek italt kapunk, amit tökéletes lehet akár a medence partján iszogatni.

Hozzávalók:

  • 40 ml gin
  • 6 db mentalevél
  • 1/4 db citrom
  • 2 db magtalan fehér szőlő
  • zöld alma
  • 10 ml cukorszirup

French 75

A villásreggelik egyik alappillére a mimosa, de most ismerkedjünk meg egy igazán francia napindítóval, amit gin, citromlé és cukorszirup összerázásával kapunk, utólag felöntve pezsgővel.

Hozzávalók:

  • 30 ml gin
  • 15 ml cukorszirup
  • 15 ml citromlé
  • 90 ml pezsgő

Jam-tonik

Most egy többek számára megosztó koktélt ismerhetünk meg, amihez szükséges benyúlni a spájzba, ugyanis szükségünk van narancslekvárra, és a konyhában is gyakran használatos fűszerre, a bazsalikomra.

Hozzávalók:

  • 120 ml tonik
  • 50 ml gin
  • 4-5 db bazsalikomlevél
  • 2 mk narancslekvár
  • 1 db narancs héja
  • 1/4 db lime leve

Egy igazán jó gin tonikhoz nemcsak kiváló minőségű ginre van szükségünk, hanem finom tonikra is. Egy visszafogottabb, kevésbé karakteres ginhez domináns tonik illik, például a mediterrán tonik, de a gin tonikot nemcsak egy izgalmasabb ízvilágú tonikkal lehet feldobni, hanem különböző zöldségekkel vagy fűszerekkel. Ha netán a Lidlben járnánk, keressük a náluk található ginfűszerkeveréket, ami többek között tartalmaz rózsaborsot és kardamont is.

Manapság már egyre több fiatalos koktélbárban megtalálhatóak ezek a koktélvariációk a ginkedvelők nagy örömére.

(x)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.