Elkészítése: A lisztet a tejföllel, a felolvasztott margarinnal, a tojásokkal, a cukorral és kevés sóval jól összedolgozzuk, cipó alakura formáljuk, tányérra tesszük, konyharuhával letakarjuk, s harminc-negyven percig hűvös helyen állni hagyjuk. Ezután a tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, s pohárral kerek lapokat vágunk belőle. A pirozski készítéséhez mirelit levelestésztát is felhasználhatunk, azt felengedés után ugyancsak fél cm vastagságura nyújtjuk. A pohárral kivágott kerek lapokat kevés vízzel meglocsoljuk, a tölteléket a lap közepére halmozzuk, a szélét kis pohárral megnyomkodjuk, hogy a pirozski jól összezáródjon, a szélét felhajtogatjuk, s kifli, vagy húsostáska alakúra sodorjuk. Egymástól egy-két cm távolságra, kikent tűzálló edénybe tesszük, felvert tojással megkenjük, s előmelegített sütőben tíz-tizenöt percig sütjük. Forrón tálaljuk.
Néhány változat a töltelékre:
Darált húsos
Hozzávalók:
40 dkg darált marhahús (vagy vegyesen marha- és sertéshús),
1-2 evőkanál margarin,
1 fej hagyma,
2 főtt tojás,
kevés só,
bors,
petrezselyem
A darált húst margarinnal jól összedolgozva serpenyőben kissé megpirítjuk, s még egyszer átfuttatjuk a darálón. Az apróra vágott hagymát másik edényben margarinban megpároljuk, az ugyancsak apróra vágott kemény tojással és petrezselyemmel, majd összegyúrjuk a hússal, s a masszát megsózzuk-borsozzuk.
Töltelék halból-rizsből
Hozzávalók:
20 dkg szálkátlanított édesvízi hal,
1 evőkanál margarin,
10 dkg rizs,
kevés petrezselyem,
só,
bors
A feldarabolt halszeleteket fél evőkanál margarinban megsütjük, a megfőzött és lecsurgatott rizzsel, finomra vágott petrezselyemmel, a maradék margarinnal, kevés sóval, borssal jól összedolgozzuk. A masszához tetszés szerint finomra vágott hagymát is adhatunk.
Gombás töltelék
Hozzávalók:
0,5 kg sampinyongomba,
1,5 evőkanál margarin,
2 evőkanál tejföl,
fél fej hagyma,
kevés só,
petrezselyem
A megtisztított és megmosott gombát vékony szeletekre vágjuk, s nyolc-tíz percig egy evőkanál margarinban megpirítjuk. Hozzáadjuk a tejfölt, a finomra vágott s másik edényben a megmaradt margarinban megpirított hagymát, megsózzuk, s lefedve tíz percig pároljuk. Megszórjuk finomra vágott petrezselyemmel, lehűtjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.