Se menza, se étterem, otthon ülni és mindennap friss ételt varázsolni bizony nehéz, de akár ki is használhatjuk megváltozott lehetőségeinket. A Gallicoop szakértői szerint jó közös időtöltés lehet együtt főzőcskézni a gyerekekkel, megismertetni őket egyes alapanyagokkal és konyhai fogásokkal. Akár környezetismeret órának is felfoghatjuk a konyhában való kísérletezést!
A legtöbb felvágottnál jóval egészségesebb a színtiszta húsból készült pulykamellsonka. A recept egyszerű: a kenyeret megvajazzuk, rá egy szelet sonka, és jöhet a dekoráció: retro hangulatú egy kis uborka, csepp majonéz, akár mosolygó arcot is rajzolhatunk a krémből. Jó sok energiával tölti meg a gyermeket, de nem pörgeti fel, mint a cukor. Már indulhat is a tanulás!
A klasszikus olasz fogást sertéshúsból készítik, pedig mennyivel egészségesebb darált szárnyasból megfőzni! A gyerekek imádják, a menzán is az egyik legkelendőbb fogás, tuti nem landol a kukában. Az eredeti ragu zöldségeit két órán át főzik, ez a répából, zellerből és paradicsomból álló ragu befőttesüvegben tartósítható és elég lekapni a polcról, hogy húst keverjünk hozzá és frissen kifőtt tésztával tálaljuk.
A nagyszülők most messze vannak, kénytelenek leszünk mi bevállalni a rántott húst, ami az együtt töltött vasárnapi ebédekre emlékezteti a kicsiket. Válasszunk sovány szárnyast, például Gallicoop pulykamellet, melyet könnyedén kiklopfolhatunk és a panírba tehetünk többféle magvat is. Az elkészítésbe bevonhatjuk az iskolásokat, hiszen ki ne örülne, ha kipróbálhatná a liszt-tojás-prézli trióba mártogatást? És ha sikerült, beírhatunk egy képzeletbeli ötöst a képzeletbeli naplóba.
A maradék húsok új életet nyerhetnek egy pizzán vagy egy könnyű tésztában. Az olaszok nem divatból, hanem praktikumból találták fel az egyik legnépszerűbb ételt, ami a föld minden pontján népszerű. A pizzakenyérre vagy egy tésztába mehet minden, amiből már csak egy kicsi van. Ideje kreatívan gondolkodni az ételkészítésről, és felébreszteni a bennünk rejlő praktikus és takarékos háziasszonyt.
Pulykás lasagne falatok
Hozzávalók: 1 csomag pulyka darálthús, 1 fej hagyma, 1 fej fokhagyma, 1 ek sűrített paradicsom, 1 doboz (400 g) hámozott, darabolt paradicsomkonzerv, só, bors, oregano, olívaolaj, 1 doboz lasagne tészta, 2 x 125 g mozzarella
Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, felaprítjuk. Olívaolajon megdinszteljük. Sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a húst, és kevergetve megpirítjuk. Oregánóval fűszerezzük. Hozzákeverjük a sűrített paradicsomot, majd felöntjük a paradicsomkonzervvel. Húsz percig főzzük.
Közben a lasagne lapokat öt perc alatt előfőzzük, majd széles csíkokra vágjuk. Egy muffintepsi mélyedéseit megkenünk olajjal, és kibéleljük a tésztacsíkokkal. Beletöltjük a tölteléket, egy-egy falatnyi mozzarellát teszünk a tetejére és 20 perc alatt megsütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.