Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Minestrone recept
Minestrone
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Praktikus

Így lesz tökéletes a házi savanyúság - mutatjuk a nagyi összes praktikáját!

3 házi savanyúság, amit gyerekjáték elkészíteni!
A házi, nagyi készítette savanyúságoknál egyszerűen nincs jobb! Aki belevágna, de nem tudja hogyan álljon neki a zöldségek befőzésének, annak összeszedtnk néha nagyi-féle, garanciális praktikát!

Ha szeretnénk megőrizni a nyár ízeit, érdemes nem csak a gyümölcsöket, hanem a zöldségeket is befőzni, és eltenni télire. A Borsonline összegyűjtötte a legfontosabb szabályokat, hogy gyerekjáték legyen a savanyítás!

Fontos, hogy mossuk meg a zöldségeket, és gondosan távolítsuk el róluk a sérült részeket, mert egy hibás darab az egész munkánkat tönkreteheti (Fotó: Shutterstock)
Fontos, hogy mossuk meg a zöldségeket, és gondosan távolítsuk el róluk a sérült részeket, mert egy hibás darab az egész munkánkat tönkreteheti (Fotó: Shutterstock)


Savanyítás lépésről lépésre

Előkszületek:

  • A savanyításhoz kiváló alapanyag a kovászolni való uborka, karfiol, vöröshagyma, répa és fejes káposzta. Fontos, hogy mossuk meg a zöldségeket, és gondosan távolítsuk el róluk a sérült részeket. Egy egész fazék zöldséget is tönkretehetünk, ha a jól megérett, egészséges szemek közé bekerül néhány szem hibás vagy túlérett darab.
  • Savanyítás előtt minden eszközt sterilizáljunk: elsőként mosogassuk el az üvegeket a tetőkkel együtt ecetes vagy mosogatószeres vízben, majd egy nagy fazékban körülbelül 15 percig főzzük forró, lobogó vízben. Ezután tegyük egy tiszta konyharuhára lefordítva, így hagyjuk a levegőn megszáradni.
  • A savanyítás leggyakrabban használt alapanyaga az ecet, melyhez használhatunk hagyományos ételecetet, de megfelelő választás lehet a fehérbor- vagy az almaecet is. Arra figyeljünk, hogy az ideális savtartalom 5-7 százalék között legyen. Ha ennél alacsonyabb, nem lesz elég erős a hatékony savanyításhoz.

Pácolás, porciózás, dunsztolás

  1. Forraljuk fel a páclét, hogy a só és a fűszerek teljesen feloldódjanak benne. Ezután öntsük a sterilizált üvegben elrendezett zöldségekre. Arra figyeljünk, hogy az üveg tartalmát teljesen ellepje a felöntőlé. Ehhez használhatunk leszorító súlyt is, hogy biztosítsuk az oxigénmentes környezetet.
  2. Miután elkészültünk, szorosan zárjuk le az üveget kupakkal, majd fordítsuk fejjel lefelé 5-15 percre. Ez a folyamat légmentes zárat eredményez, ami megakadályozza a levegő bejutását és a baktériumok, penészgombák elszaporodását..
  3. Ha az üvegeket száraz dunsztban hagyjuk kihűlni, béleljünk ki egy ládát, vagy lavórt plédekkel, és tegyük az üvegeket egymás mellé, végül tekerjük be a tetejüket is takaróval. Legyünk türelmesek, két-három napig is eltarthat, mire kihűlnek a savanyúságok.
  4. A nyers savanyúság készítésekor sokan vizes dunsztot alkalmaznak. Az üvegeket újságpapírba csomagolva tegyük egy nagyobb edénybe, hogy ne érintkezzenek a lábas aljával. Ezután annyi vízzel öntsük fel, amennyi éppen ellepi. Forralás után tíz percig főzzük, majd óvatosan üvegfogóval kiemeljük és hagyjuk kihűlni.
  5. Az elkészült savanyúságokat tegyük napfénytől védett, hűvös helyre, például egy kamrába vagy pincébe. A savanyított zöldség érési ideje körülbelül 1-2 hét, de időnként csavarjuk le a kupakot, hogy a savanyítás során keletkező felesleges gázok távozhassanak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.