Amikor először letették elém az asztalra a jellegzetes Kwak-poharat, még sejtésem sem volt, hogyan kell abból inni, hogy vajon mi lehetett az eredeti elképzelés, mit akart a szerző mondani, de aztán hamarosan belejöttem.
A Kwak-pohár leginkább a középiskolai fizika- és kémiaórákról ismert közlekedő edényekre emlékeztet: hosszú, magas ivópohár, amelyik a közepén egészen elkeskenyedik. De ez a belgáknak még nem volt elég... Ugyancsak jellegzetes kis faszerkezetben tálalják (s valóban: e nélkül igencsak labilis lenne, nem vagyok meggyőződve róla, hogy túl stabilan megállna a saját lábán a pohár...), amelyiknek az egyik vége a poharat tartja olyan szorosan és stabilan, hogy még lefelé fordítva sem esik ki belőle, a másik felén pedig mintegy áthidaló szerkezetet, egy kart találunk. Ezt kell megfogni, s ezzel felemelni, mintha a korsó fülét fognánk.
Mondom, első pillantásra hihetetlennek tűnik, hogy ebből a szerkezetből, vagy inkább kelepcéből meg lehet inni a sört, de nem kell hozzá sok gyakorlás, hogy belejöjjön az ember.
A Kwak másik érdekessége, hogy ha nem is málnából, de mindenképp málnával készül, speciális belga sörkülönlegesség, melynek típusát framboise-nak vagy frambozennek nevezik. Vágjunk bele!
Itt mondjuk el, hogy... Belgiumban a speciális sörök teljesen megszokottak, ezért széles választékban találhatunk szokatlan ízeket és aromákat. Ezen belül a gyümölcssörök, habár országszerte megtalálhatóak (akárcsak megszállott pálinkafőző bácsikám, nyugodjék békében, emiatt szórt átkai...:-), brüsszeli különlegességnek minősülnek. Ezek egy részét nem is sörnek, hanem krieknek nevezik.
Hagyományosan ugyan a Brüsszel egyik kerületében, Schaerbeekben termő keserű cseresznyéből készült italt nevezték krieknek, de mára már ez lett a lambic típusú gyümölcssörök neve is. Az évente leszüretelt cseresznyét a lambichoz adják, és hagyják szétázni. Ennek a későbbiekben jól kiérezhető mandulás íze a cseresznye magjából származik.
Ugyanilyen eljárással készül a Kwak is, csak ennek az esetében nem cseresznyét, hanem málnát használnak, s az ebből a gyümölcsből készült söröket nevezik framboise-nak vagy frambozennek. Ha jól értem a szakirodalmat... :-)
De talán akkor is, ha nem...
A Kwak 8 százalékos alkoholtartalma a belga sörökhöz képest is viszonylag magasnak mondható, ha a 12 százalékot nem is éri el. A Hapkinnal ellentétben, amelyikről elmondtuk, hogy a viszonylag újabb keletű italok közül való, a Kwak valódi, hagyományos belga sör. A kezdeteteit egészen 1791-ig tudják visszavezetni.
Sarnyai Ödön
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.