Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Praktikus

Nem csak a leveleket kell összeszedni – szeptemberi teendők a kertben

A kora őszi kerti munkákról mindenkinek a lehullott levelek gereblyézése jut eszébe, pedig ennél sokkal többet lehet és kell tenni. Mutatjuk máris a feladatokat, hogy semmiről se maradj le!

A szeptember a kertészkedés szempontjából fontos hónap, átmeneti időszak a nyár és az ősz között. Ilyenkor már érezni az ősz illatát a levegőben, de az időjárás általában még kellemes, meleg. Ekkor történik a kert előkészítése a hidegebb hónapokra, de a betakarítás és a növények gondozása is központi szerepet kap. Íme néhány fontos kerti munka, amit érdemes elvégezni ilyenkor!

A kora ősz még számos feladatot tartogat a kertészkedőknek / Fotó: Shutterstock
A kora ősz még számos feladatot tartogat a kertészkedőknek / Fotó: Shutterstock

1. Növényápolás

Hiába van vége a nyárnak, a gyomok még mindig kihajtanak, ezért fontos, hogy folytasd a gazolást. Az elnyílt évelőket és az elhalt növényi részeket vágd vissza, hogy a kert rendezett legyen. Szeptemberben az időjárás már változékony lehet. Ügyelj arra, hogy a növényeidet továbbra is rendszeresen öntözd, különösen, ha szárazabb az idő és megfelelő tápanyagokról is gondkoskodj számukra.

2. Betakarítás

A kert – jó esetben – még mindig tele van zöldséggel és gyümölccsel, ráadásul néhány virág szeptemberben nyílik. A paradicsom, a paprika, az uborka, a cukkini, a tök, az alma, a körte és a szőlő betakarítása ebben az időszakban zajlik. Ez az utolsó időszak, hogy leszedd és megszárítsd a fűszernövényeket, mint a rozmaring, a kakukkfű, a menta és a bazsalikom. Ilyenkor még nyílnak a begóniák, a hortenziák és a kasvirág is.

3. Fűgondozás

Ősszel a fű egy kicsit lassabban nő, így csökkentheted a fűnyírás gyakoriságát, de a gyepet továbbra is nyírni kell. Ügyelj arra, hogy ne vágd túl rövidre. A gyep szellőztetése is fontos, hogy a fű gyökerei elegendő oxigént kapjanak. Ha szükséges, szeptemberben pótolhatod a gyep kopott részeit új fűmag vetésével, hogy tavasszal szép, egyenletes pázsitod legyen.

Szeptemberben se feledkezz meg a fű gondozásáról / Fotó: Shutterstock
Szeptemberben se feledkezz meg a fű gondozásáról / Fotó: Shutterstock

4. Talaj előkészítése

A kiürített ágyásokban érdemes fellazítani a talajt: ez a folyamat segít a talaj szerkezetének javításában és az őszi ültetések előkészítésében. Az elnyílt növények, lehullott levelek, valamint a betakarítás után megmaradt növényi hulladékok kiváló alapanyagai a komposztnak. Gyűjtsd össze ezeket a zöld hulladékokat, és alakíts ki komposztálót.

5. Ültetés

Szeptember az ideális idő a hagymás növények, például a tulipán, nárcisz, jácint, és krókusz ültetésére, hogy tavasszal gyönyörű virágokkal örvendeztessenek meg. Ezenkívül a spenót, saláta, retek és rukkola is elültethető, amelyek még az ősz folyamán beérhetnek. Szeptember végén, október elején ültethetsz már gyümölcsfákat, cserjéket és bokrokat. A hűvösebb idő és a gyakoribb esők segítik a gyökérzet megerősödését a tél beállta előtt.

Tipp:

Szeptemberben érdemes az üres ágyásokba köztes kultúrnövényeket (pl. hajdinát vagy mustárt) ültetni, hogy a tél előtt zöldtrágyát hozzunk létre. Ez tápanyagokkal gazdagítja a talajt.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.