Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Ha nem figyeltél a kalóriákra, a többnapos ünnepi lakomázás után bizony kilenghet a mérleg mutatója. A nagy családi ebédeken mindannyian hajlamosak vagyunk többet enni a kelleténél, a túlzásba vitt evés-ivás azonban gyomorpanaszokat is okozhat. Nem marad más hátra, mint egy kis diéta és mozgás.

A tradicionális karácsonyi halételekkel nincs semmi baj, feltéve, ha egészségesen készítjük el. A töltött káposzta azonban úgy finom, ha úszik a zsírban, így egyáltalán nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. A szárnyasok kevésbé terhelik meg a gyomrot; karácsonykor sok helyen pulykát szoktak tálalni. Az ételek elkészítésekor sajnos kevés helyen használják a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat (grillezés, alufóliában sütés, aromás párolás), a legtöbb háziasszony nem takarékoskodik a zsírral és az olajjal.

A fűszeres és zsíros ételek, valamint az alkohol megterhelhetik a gyomrot
A fűszeres és zsíros ételek, valamint az alkohol megterhelhetik a gyomrot

Megterhelve

A vegyes körettel tálalt, zsírban sült, fűszeres húsfélék, bizonyos zöldségek (pl. hagyma, uborka, káposzta) nagyon megterhelik a gyomrunkat. S ha ilyen főétel után még diós és a mákos bejglit, válogatott édességeket is eszünk, alkoholt, kávét és szénsavas üdítőket iszunk, akkor nagy a valószínűsége, hogy ezek együtt puffadást, gyomorrontást okoznak.

Márpedig a legtöbb karácsonyi asztal ilyen veszélyeket kínál ünnepi öltözetben. Az egyébként sem könnyű ételek mellé fogyasztott alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a szénsavas italok pedig szélképző hatásúak. A túl sok gyomorsav nemcsak kellemetlen érzést okoz, hanem visszaáramolhat a szájüreget a gyomorral összekötő nyelőcsőbe, gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést kiváltva.

A gyomorbántalmak ellen nagyon hasznosak a savellenes szerek. Sok ember ódzkodik a használatuktól, pedig a gyógyszertárakban kapható tabletták kizárólag a bélben hatnak, ezért hosszabb ideig is szedhetők.

Elsősegélyként bevehetünk szódabikarbónát – egy-két kiskanálnyit egy pohár vízzel –, ezt a gyors segítséget azonban ne alkalmazzuk rendszeresen, mert felboríthatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.

Teákkal

A legjobb, ha ünnep után minimum háromnapos böjtkúrát tartunk. Naponta legalább két liter folyadékot vegyünk magunkhoz; igyunk sok ásványvizet és gyógyteát! A hosszabb, egy–három hetes szervezettisztítást azonban csak orvos vagy természetgyógyász felügyelete mellett tegyük! A diéta ideje alatt igyunk keserűteákat (ezerjófű, ürömfű, apróbojtorján, vidrafű, pemetefű), és együnk sok kétszersültet. A keserű teafüvek rendkívül hatékonyak: erősítik gyenge gyomrunkat, és segítenek regenerálódni. A teákat mindig étkezés előtt húsz-harminc perccel kell meginni édesítés nélkül. Kamilla, édeskömény és citromfű keverékéből is készíthetünk teát, amely kisebb adagokban gyerekeknek is adható.

A kamillát belsőleg és külsőleg egyaránt használhatjuk. Belsőleg főleg a tápcsatorna gyulladásos betegségeire használják. Illóolaja a gyomornedv-elválasztást és az ürítést is szabályozza. Javítja az epe képződését, serkenti az emésztést, csökkenti a teltségérzetet, a puffadást. Jó görcsoldó, gyomor- és nyombélfekély, epegörcs esetén különösen javasolt.

Igyunk alkalikus vizeket, Salvust, Parádi vizet – étkezés előtt két órával naponta háromszor 2,5 decit négy-hat hétig – vagy emésztésjavító borsmenta- és ánizsteát. Ezek nagyon jó görcsoldók és baktériumölők. Enyhíti a bélgörcsöt, ha a fájdalmas területre törülközőbe csavart meleg vizes (nem túl forró) palackot helyezünk minimum fél óráig, amíg a görcsök enyhülnek.

Olyan koplaló napot is beiktathatunk étrendünkbe, amikor csak gyógyteákat fogyasztunk. Méregtelenítésre kiváló többek között az ezerjófű, a csalánlevél, az árvácska, a lenmag, a feketebodza bogyója, a bojtorján, a boróka, a füstike, a kökény, a martilapu, a szagos müge, a keserű pacsirtafű, a gyermekláncfű, a porcika, a gyepűrózsa bogyója, a lándzsás útifű, a nagy útifű és a varjútövis. A levelekből, növényekből készítsünk forrázatot, és naponta négy–hat alkalommal fogyasszunk el egy csésze gyógyteát!

Ha valaki a drasztikusabb hashajtást választja, a következő gyógynövényekből választhat: aranyvesszőfű, szélfű, édes gyökerű páfrány, nadálytő, bodzabogyó, édeskömény, erdei mályva, papsajtmályva.

Ünnepek után a felszedett egy-két kiló leadásáért kétszer-háromszor egy héten gyümölcsnapot is tarthatunk, amikor egész nap egyfajta gyümölcsöt eszünk (például almát), de az is segít, ha pár napig reggelire korpás kekszet vagy barna kenyeret túróval, kefirrel fogyasztunk, ebédre csak grillezett húst eszünk párolt zöldségből készült körettel vagy nyers zöldségekből salátákkal, vacsorára pedig csak százszázalékos gyümölcslevet iszunk.

Illóolajokkal

Emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk van a mentolos illóolajoknak, például a borsmentának vagy a köménymagolajnak. Néhány csepptől a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félniük: két deciliter vízbe két-három cseppet csepegtessünk, keverjünk hozzá egy kávéskanál mézet, és lassan kortyolgassuk. De vigyázat! Az aromás illóolajok töményen mérgező hatásúak!

Nehéz ellenállni a sok finom ételnek...
Nehéz ellenállni a sok finom ételnek...

Az is gyomorbántalmakat okozhat, ha túl feszültek vagyunk, gyorsan eszünk, nem rágjuk meg rendesen az ételt, vagy sok levegőt nyelünk. A stressz modern életvitelünk átka. A citromfű- és az orbáncfűtea oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat, és gyulladáscsökkentő, hámregeneráló hatása is van.

Stressz okozta gyomorfájdalmakra is alkalmazhatunk illóolajokat (borsmenta, köménymagolaj).

A nagy lakomák utáni napokban sétáljunk sokat, s mivel szerencsére hazánk hegységeiben is elég vastag hótakarót találunk, menjünk szánkózni, síelni a családdal, vagy egyszerűen a közeli parkban hógolyózzunk szeretteinkkel!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.