A tradicionális karácsonyi halételekkel nincs semmi baj, feltéve, ha egészségesen készítjük el. A töltött káposzta azonban úgy finom, ha úszik a zsírban, így egyáltalán nem tartozik a kalóriaszegény ételek közé. A szárnyasok kevésbé terhelik meg a gyomrot; karácsonykor sok helyen pulykát szoktak tálalni. Az ételek elkészítésekor sajnos kevés helyen használják a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat (grillezés, alufóliában sütés, aromás párolás), a legtöbb háziasszony nem takarékoskodik a zsírral és az olajjal.
A vegyes körettel tálalt, zsírban sült, fűszeres húsfélék, bizonyos zöldségek (pl. hagyma, uborka, káposzta) nagyon megterhelik a gyomrunkat. S ha ilyen főétel után még diós és a mákos bejglit, válogatott édességeket is eszünk, alkoholt, kávét és szénsavas üdítőket iszunk, akkor nagy a valószínűsége, hogy ezek együtt puffadást, gyomorrontást okoznak.
Márpedig a legtöbb karácsonyi asztal ilyen veszélyeket kínál ünnepi öltözetben. Az egyébként sem könnyű ételek mellé fogyasztott alkohol fokozza a gyomorsavtermelést, a kávé izgatja a gyomor nyálkahártyáját, a szénsavas italok pedig szélképző hatásúak. A túl sok gyomorsav nemcsak kellemetlen érzést okoz, hanem visszaáramolhat a szájüreget a gyomorral összekötő nyelőcsőbe, gyomorégést és kellemetlen mellkasi érzést kiváltva.
A gyomorbántalmak ellen nagyon hasznosak a savellenes szerek. Sok ember ódzkodik a használatuktól, pedig a gyógyszertárakban kapható tabletták kizárólag a bélben hatnak, ezért hosszabb ideig is szedhetők.
Elsősegélyként bevehetünk szódabikarbónát – egy-két kiskanálnyit egy pohár vízzel –, ezt a gyors segítséget azonban ne alkalmazzuk rendszeresen, mert felboríthatja a szervezet sav-bázis egyensúlyát.
A legjobb, ha ünnep után minimum háromnapos böjtkúrát tartunk. Naponta legalább két liter folyadékot vegyünk magunkhoz; igyunk sok ásványvizet és gyógyteát! A hosszabb, egy–három hetes szervezettisztítást azonban csak orvos vagy természetgyógyász felügyelete mellett tegyük! A diéta ideje alatt igyunk keserűteákat (ezerjófű, ürömfű, apróbojtorján, vidrafű, pemetefű), és együnk sok kétszersültet. A keserű teafüvek rendkívül hatékonyak: erősítik gyenge gyomrunkat, és segítenek regenerálódni. A teákat mindig étkezés előtt húsz-harminc perccel kell meginni édesítés nélkül. Kamilla, édeskömény és citromfű keverékéből is készíthetünk teát, amely kisebb adagokban gyerekeknek is adható.
Olyan koplaló napot is beiktathatunk étrendünkbe, amikor csak gyógyteákat fogyasztunk. Méregtelenítésre kiváló többek között az ezerjófű, a csalánlevél, az árvácska, a lenmag, a feketebodza bogyója, a bojtorján, a boróka, a füstike, a kökény, a martilapu, a szagos müge, a keserű pacsirtafű, a gyermekláncfű, a porcika, a gyepűrózsa bogyója, a lándzsás útifű, a nagy útifű és a varjútövis. A levelekből, növényekből készítsünk forrázatot, és naponta négy–hat alkalommal fogyasszunk el egy csésze gyógyteát!
Ha valaki a drasztikusabb hashajtást választja, a következő gyógynövényekből választhat: aranyvesszőfű, szélfű, édes gyökerű páfrány, nadálytő, bodzabogyó, édeskömény, erdei mályva, papsajtmályva.
Ünnepek után a felszedett egy-két kiló leadásáért kétszer-háromszor egy héten gyümölcsnapot is tarthatunk, amikor egész nap egyfajta gyümölcsöt eszünk (például almát), de az is segít, ha pár napig reggelire korpás kekszet vagy barna kenyeret túróval, kefirrel fogyasztunk, ebédre csak grillezett húst eszünk párolt zöldségből készült körettel vagy nyers zöldségekből salátákkal, vacsorára pedig csak százszázalékos gyümölcslevet iszunk.
Emésztést aktiváló, epehajtó hatásuk van a mentolos illóolajoknak, például a borsmentának vagy a köménymagolajnak. Néhány csepptől a gyomorégéssel küszködőknek sem kell félniük: két deciliter vízbe két-három cseppet csepegtessünk, keverjünk hozzá egy kávéskanál mézet, és lassan kortyolgassuk. De vigyázat! Az aromás illóolajok töményen mérgező hatásúak!
Az is gyomorbántalmakat okozhat, ha túl feszültek vagyunk, gyorsan eszünk, nem rágjuk meg rendesen az ételt, vagy sok levegőt nyelünk. A stressz modern életvitelünk átka. A citromfű- és az orbáncfűtea oldja a vegetatív idegrendszer feszültségét, ezzel enyhíti a stressz okozta hasi panaszokat, és gyulladáscsökkentő, hámregeneráló hatása is van.
Stressz okozta gyomorfájdalmakra is alkalmazhatunk illóolajokat (borsmenta, köménymagolaj).
A nagy lakomák utáni napokban sétáljunk sokat, s mivel szerencsére hazánk hegységeiben is elég vastag hótakarót találunk, menjünk szánkózni, síelni a családdal, vagy egyszerűen a közeli parkban hógolyózzunk szeretteinkkel!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.