Csörögefánk recept
Csörögefánk
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Minestrone recept
Minestrone
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Alapételek

Üvegbe zárt nyár: így készül tartósítószer nélkül az édes eperbefőtt

Mivel javában érik az eper, ezért a szörpök és a lekvárok mellett néhány üveg befőttet is eltehetünk az őszi–téli hónapokra. Piros, édes, álomfinom és amitől még izgalmasabb: a befőtt levét frissítőként is fogyaszthatjuk!

A befőttek nagyon népszerűek kis hazánkban: nemcsak önmagukban, desszertként vagy sütemények ízesítésére használjuk, hanem köretként is gyakran kerülnek az asztalra tésztaételek, húsok mellé. Az eper befőzésétől sokan tartanak, mondván, a szemek túlságosan megpuhulnak és a végeredmény textúrája nem lesz igazán étvágygerjesztő. A titok az eper kiválasztásában rejlik: soha ne a korai eperből készítsünk befőttet, és válasszunk nagyobb, ép, feszes húsú szemeket. Arra is ügyeljünk, hogy az eper nem tartható el sokáig, ezért a leszedés után minél hamarabb el kell kezdeni a befőzést.

Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock
Befőtt készítéséhez válasszunk ép, egészséges szemeket! / Fotó: Shutterstock

Az eperbefőtt hozzávalói:

  • 3 kg nagyobb szemű, egészséges eper
  • 2 liter víz
  • 70 dkg cukor
  • 1 db citrom leve

Elkészítése:

  1. Az epret megmossuk, a szárakat, leveleket eltávolítjuk. Szűrőn hagyjuk lecsepegni.
  2. Közben a vizet felforraljuk a cukorral és hozzáadjuk a citromlevet.
  3. A szemeket eloszlatjuk az előzőleg sterilizált befőttesüvegekbe: vigyázzunk arra, hogy ne tömörödjenek a szemek!
  4. A szirupot rákanalazzuk az üvegekben lévő eperre, lezárjuk az üvegeket, majd 5-10 percre fejre állítjuk, utána pedig 1-2 napra száraz dunsztba tesszük.
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock
Az eperbefőtt a nyár ízét hozza el a téli hónapokban / Fotó: Shutterstock

Az eperszemek valóban kicsit összemennek, puhábbak lesznek a cukros lében, de a befőtt íze a nyarat idézi, és ugyanúgy fogyaszthatjuk önmagában, vagy felhasználhatjuk süteményekhez, mint kora nyáron – a leve pedig szörpként fogyasztható.

(Borítókép: Shutterstock)

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.