Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mintegy 400 eredettvédett olasz sajt létezik, ebből választottunk ki a hatot. Elsőként a Gorgonzola, a Parmigiano és a Mascarpone jöjjön, majd a második részben a Mozzarella, a Pecorino és a Ricotta következik.

A Gorgonzola

Észak-Olaszországban járunk, a helyszín Piemont és Lombardia (Milánó és Torino a fővárosuk). A gorgonzolát ezer éve készítik, eredetileg Gorgonzola faluból származik, mely mára egybeolvadt Milánóval.

Kétféle legenda szól a Gorgonzola születéséről. Az egyik egy fiatal sajtkészítőt idéz, aki addig udvarolt, míg az esti tej megsavanyodott, a másik pedig egy vendéglőst, aki egy megpenészedett sajtot adott a vendégeknek, akik meglepetésére imádták azt.

Belsőpenészes sajt, tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55%. 6-12 kilós korongokban készítik, érlelési ideje 2-4 hónap. Kétféle Gorgonzola ismert, az egyik a „dolce”, kicsit édeskésebb, ezt salátákhoz, előételnek fogyasztjuk, a másik a karakteresebb „picante”, mely inkább a főtelekbe kerül. Fogyasztjuk rizottóban, pizzán és természetesen tésztával is, de ilyenkor inkább a rövid tésztákat részesítsük előnyben (penne, rigatoni).

 

Gorgonzola
Gorgonzola

 

A Parmigiano

A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. A hasonló sajtokat Európán kívül „parmesan”gyűjtőnéven is forgalmazzák, általában reszelve, de ez nem az eredeti változat. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno).

Eredeti formában készítik a 13. század óta. Már Boccaccio is említi a Decameronban.

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24-40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva. Nem mindegy, hogy mit esznek a tehenek, a tejet fejés után két órával fel kell dolgozni, csak természetes alapanyag kerülhet a sajtba. Érlelési ideje minimum 12 hónap. Külső héja sötét, nem ehető. Hónapokig eláll, jól tűri a mélyhűtést is.

Tésztákkal, rizottóval, zöldségekkel kitűnő, de a Minestronéból is kihagyhatatlan. A hajszálvékonyra szeletelt Parmigiano balzsamecettel fenséges.

 

Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano

 

A Mascarpone

A hazánkban is egyre ismertebb Mascarpone (ejtsd: mászkárpóne) inkább sűrű tejszínre, mint sajtra emlékeztet, de népszerűsége egyre nő, szerencsére itthon is.

Ismét a longobárdok hazájában járunk, a színhely Lombardia. A Mascarpone Lodi és Abbiategrasso környékén készül. Állítólag innen, a Mascherpa család egykori farmjáról származik a Mascarpone.

Évszázadok óta készítik tehéntejből ezt a puha, tejfehér, krémes állagú sajtot. Íze magában sótlan, kicsit jellegtelen, édeskés. Zsírtartalma 70% körüli. Régen kizárólag ősszel és télen készült.

Szószok és mártások készülnek Mascarponéból, de a legnagyobb mennyiségben édességekhez használják. A tiramisu (ejtsd. tiramiszu) mindig jó minőségű mascarponéból készüljön.

Receptek Mascarponéval a Mindmegettén >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.