Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Minestrone recept
Minestrone
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mintegy 400 eredettvédett olasz sajt létezik, ebből választottunk ki a hatot. Elsőként a Gorgonzola, a Parmigiano és a Mascarpone jöjjön, majd a második részben a Mozzarella, a Pecorino és a Ricotta következik.

A Gorgonzola

Észak-Olaszországban járunk, a helyszín Piemont és Lombardia (Milánó és Torino a fővárosuk). A gorgonzolát ezer éve készítik, eredetileg Gorgonzola faluból származik, mely mára egybeolvadt Milánóval.

Kétféle legenda szól a Gorgonzola születéséről. Az egyik egy fiatal sajtkészítőt idéz, aki addig udvarolt, míg az esti tej megsavanyodott, a másik pedig egy vendéglőst, aki egy megpenészedett sajtot adott a vendégeknek, akik meglepetésére imádták azt.

Belsőpenészes sajt, tehéntejből készül, zsírtartalma 48-55%. 6-12 kilós korongokban készítik, érlelési ideje 2-4 hónap. Kétféle Gorgonzola ismert, az egyik a „dolce”, kicsit édeskésebb, ezt salátákhoz, előételnek fogyasztjuk, a másik a karakteresebb „picante”, mely inkább a főtelekbe kerül. Fogyasztjuk rizottóban, pizzán és természetesen tésztával is, de ilyenkor inkább a rövid tésztákat részesítsük előnyben (penne, rigatoni).

 

Gorgonzola
Gorgonzola

 

A Parmigiano

A Parmigiano (ejtsd: pármidzsáno) jelentése pármai. Emilia-Romagna régió sajtja, melynek egyik megyéje Parma. A hasonló sajtokat Európán kívül „parmesan”gyűjtőnéven is forgalmazzák, általában reszelve, de ez nem az eredeti változat. Ha az igazit keressük, ragaszkodjunk a Parmigiano Reggianóhoz. (ejtsd: pármidzsáno redzsáno).

Eredeti formában készítik a 13. század óta. Már Boccaccio is említi a Decameronban.

Kemény sajt, tésztája sárga és töredezett, zsírtartalma 32%. 24-40 kg-os cipókban készül, igen szigorú előírásokat betartva. Nem mindegy, hogy mit esznek a tehenek, a tejet fejés után két órával fel kell dolgozni, csak természetes alapanyag kerülhet a sajtba. Érlelési ideje minimum 12 hónap. Külső héja sötét, nem ehető. Hónapokig eláll, jól tűri a mélyhűtést is.

Tésztákkal, rizottóval, zöldségekkel kitűnő, de a Minestronéból is kihagyhatatlan. A hajszálvékonyra szeletelt Parmigiano balzsamecettel fenséges.

 

Parmigiano Reggiano
Parmigiano Reggiano

 

A Mascarpone

A hazánkban is egyre ismertebb Mascarpone (ejtsd: mászkárpóne) inkább sűrű tejszínre, mint sajtra emlékeztet, de népszerűsége egyre nő, szerencsére itthon is.

Ismét a longobárdok hazájában járunk, a színhely Lombardia. A Mascarpone Lodi és Abbiategrasso környékén készül. Állítólag innen, a Mascherpa család egykori farmjáról származik a Mascarpone.

Évszázadok óta készítik tehéntejből ezt a puha, tejfehér, krémes állagú sajtot. Íze magában sótlan, kicsit jellegtelen, édeskés. Zsírtartalma 70% körüli. Régen kizárólag ősszel és télen készült.

Szószok és mártások készülnek Mascarponéból, de a legnagyobb mennyiségben édességekhez használják. A tiramisu (ejtsd. tiramiszu) mindig jó minőségű mascarponéból készüljön.

Receptek Mascarponéval a Mindmegettén >>>

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.