Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
A sajtok egy igen speciális csoportja azoké a sajtoké, amit a népnyelv csak büdös sajtként emleget. Ezek a sajtok- a nevükből is sejthető mód - az érettségüket elég erőteljes illattal jelzik. Talán épp az illatuk miatt az ebbe a típusba tartozó sajtfélék rendkívül megosztóak, van, aki imádja őket, van, aki ki nem állhatja.

A sörkorcsolyának remek, zsíros sajtok közül a magyarok számára legismertebb sajt a Pálpusztai. Pálpuszta térképen való keresése helyett érdemes utánaolvasni a sajt eredettörténetének. A XIX. század utolsó évtizedében Heller Pál gyártulajdonosnak köszönhetően létrejött sajt nevében csak a gyár tulajdonosára utal, ízében viszont a XVIII. század óta ismert belga Romadurra, illetve a Pálpusztaival azonos baktériumtenyészettel kezelt Limburger sajtra emlékeztet.

Pálpusztai, a legbüdösebb sajtunk
Pálpusztai, a legbüdösebb sajtunk

A sajtok érését is elősegítő baktériumokat, amelyek a rúzsflórát, azaz a vörös penészt alkotják, egy finoman sós oldattal juttatják a sajtra, amit két-hátrom naponta átkenegetnek vele. Az így kapott baktériumköpeny az, ami beindítja a sajt érését. A sajtok mérete is befolyásolja az érést, nem véletlen, hogy a különféle „büdös” sajtok nagyjából azonos méretűek, illetve nem túl nagyok, hiszen ez a forma optimális az érési folyamat szempontjából. Maga az érés eredményezi az erős illatot is, amely nem más, mint a baktériumoknak köszönhetően kialakult bomlás folyamán létrejött gáz.

A legtöbb sajtnak jellegzetes illata van, ami az éréssel fokozódik
A legtöbb sajtnak jellegzetes illata van, ami az éréssel fokozódik

A jellemzően savanyú szagú sajtok közül a középkor után jelentek meg Európában. A korábban említett Romadurt megelőzően jött létre a magyarok által is ismert és kedvelt Quargel azaz kvargli, amelynek igazi bölcsője a morvaországi Olmütz. A legtöbb erősen illatozó társához hasonlóan a Quargel is tehéntejből készül, ám a többi hasonló sajttal ellentétben – amelyeknek zsírtartalma megközelíti a 45-50 %-ot – a kvargli viszonylag alacsony zsírtartalmú.

A gyakorlott sajtfogyasztók az ilyen típusú sajtokat jól lezárható edényben (fedeles dobozban, esetleg befőttes üvegben) tárolják. Erre nem csak az illata miatt van szükség, a tárolás azért is fontos, hogy a sajt teljesen meg tudjon érni. Az érési folyamata ezeknek a sajtoknak viszonylag rövid, épp ezért ha nem vigyázunk eléggé, akkor túlérnek, elfolyósodnak és ehetetlenné válnak. Érésüket gyorsíthatjuk, ha szobahőmérsékleten hagyjuk őket állni néhány napig (természetesen jól lezárható edényben).

A hagyma jól illik a penészes sajtokhoz
A hagyma jól illik a penészes sajtokhoz

Az egyszerű tároláson kívül a sajtot többféleképp is érlelhetjük. Tehetjük fűszeres olajba, illetve ecetes, citromos marinádba is, az üvegben vagy dobozban érlelt sajtot megszórhatjuk különféle fűszerekkel. Az így kapott sajtot az érés folyamán ezek az extra ízek is megfűszerezik, a végeredmény egy még teljesebb ízű sajt.

Pácolhatjuk is a sajtokat fűszerekkel, hagymával - olajban
Pácolhatjuk is a sajtokat fűszerekkel, hagymával - olajban

A jól előkészített, kellően érett sajtot ehetjük magában, például friss kenyérrel, mustárral, savanyúsággal, hagymával kiegészítve, vagy különféle fűszerekkel (borssal, zöldfűszerekkel) készíthetünk belőle sajtkrémet is. A mi körözöttünkre emlékezve elkeverhetjük vajjal, apróra vágott vöröshagymával, pirospaprikával, sóval, borssal és egy kis sörrel, ahogy a bajorok készítik. Ezen kívül a nem túl érett kvarglit akár meg is süthetjük.

Bárhogy is fogyasszuk ezeket az erősen illatozó sajtokat, javasolt szem előtt tartani, hogy masszív illatának és karakteres ízének köszönhetően érdemes sör vagy testes bor mellé fogyasztani.

Más penészes sajtok is igen jellegzetes szagokkal bírnak...
Más penészes sajtok is igen jellegzetes szagokkal bírnak...

Obazda

Hozzávalók:
12 dkg camembert
10 dkg Pálpusztai sajt
10 dkg puha vaj
10 dkg krémsajt
1 fej vöröshagyma
pirospaprika
őrölt köménymag
0,5 dl pilseni sör

frissen őrölt feketebors

Elkészítés: A vajat és a krémsajtot kikeverem, majd hozzáadom a villával alaposan megtört érett camembert sajtot és a lágy Pálpusztai sajtot. Ezután hozzáadom az apróra vágott hagymát, majd fűszerezem, s a kész krémet lefedve néhány órára a hűtőbe teszem. Ha homogén krémet szeretnék, akkor botmixerrel elsimítom a masszát. Snidlinggel, újhagymával gazdagítva is nagyon finom.

Nagyon *kemény* illata van, viszont elképesztően finom
Nagyon *kemény* illata van, viszont elképesztően finom

Ha szereted a sajtokat, itt sok sajtról olvashatsz >>>

Sajtos receptek >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.