Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mákos guba  recept
Mákos guba
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
A körözött nem hungarikum, Liptauer néven fogyasztják Ausztriában, Szlovákiában Smirkas néven kerül az asztalokra, és Észak-Olaszországban is lehet vele találkozni.
Körözés indul

A körözött vagy körített túró neve valószínűleg onnan származik, hogy köröző mozdulatokkal keverjük össze a hozzávalókat. Eredetileg juhtúróból készül, de ha ez az igen intenzív íz túl sok, akkor csináljuk nyugodtan tehéntúró és juhtúró keverékéből. Elkészítése igazán egyszerű, a túrót csak krémesre kell keverni kevés tejföllel - és persze ízesíteni, elsősorban fűszerpaprikával. A többi már ízlés kérdése, de jó tudni, hogy rengeteg variáció létezik. Ha kicsit több tejföllel, esetleg joghurt hozzáadásával készítjük, kiváló mártogatós.

Ha több tejföllel készítjük, kiváló mártogatós
Ha több tejföllel készítjük, kiváló mártogatós
Ízesítés

A túrón kívül általában tejföl, esetleg joghurt adja az alapot. A fűszerek közül alap az édes pirospaprika, kerülhet bele köménymag őrölve vagy egészben, só és bors.

Vöröshagyma apróra vágva vagy reszelve, újhagyma vagy snidling is kerülhet bele. Vannak, akik fokhagymával szeretik. A mustárból elég egy kiskanálnyi, de az legyen jó minőségű, akár dijoni mustár.

Van, aki krémesebben szereti, a túrót ebben az esetben át is lehet törni
Van, aki krémesebben szereti, a túrót ebben az esetben át is lehet törni

Kiváló ízesítője a körözöttnek egy kis szardellafilé vagy paszta, és lehet bele tenni egy kis sört is. Vannak, akik Worchestershire szósszal bolondítják meg, de a kapribogyó is kimondottan illik hozzá.

Megszórhatjuk petrezselyemmel vagy snidlinggel, de Erdélyben szoktak beletenni tárkonylevelet is. Kaporral sem rossz, de tavasszal leginkább medvehagymával ajánljuk.

Friss kenyérrel és friss zöldségekkel abbahagyhatatlan a körözött :)
Friss kenyérrel és friss zöldségekkel abbahagyhatatlan a körözött :)
Körözöttes, körözöttel töltött

Egy szelet fehér- vagy rozskenyérrel kiváló vacsora, tálalhatunk hozzá friss zöldségeket, sajtokat, sonkákat, friss paradicsomot, paprikát, uborkát.

Ha mártogatóst készítünk belőle, megy hozzá a répa, a karalábé, az uborka is, de nagyon finom grissinivel.

A körözött tölthető félbevágott paprikába, kivájt paradicsomba és főtt tojásba is. Hidegtálakra tölthetünk vele sajt- vagy sonkaszeleteket, melyeket feltekerünk. Göngyölt húsokba is tölthetjük, melyeket aztán dekoratívan lehet szeletelni.

Vendégváráshoz, borozgatáshoz vagy előételnek is tökéletes, készíthetünk mellé más tojáskrémet, padlizsánkrémet, tonhalkrémet, hummuszt, guacamolét, sajtkrémeket vagy más kencéket.

Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött
Más kencékkel kiegészítve tökéletes vendégváró a körözött

Körözött

Hozzávalók:
30 dkg juh- vagy tehéntúró, esetleg vegyesen
1 fej vöröshagyma
1 teáskanál mustár
pirospaprika

bors
köménymag
ízlés szerint tejföl

Elkészítés: A hagymát apróra felvágjuk vagy lereszeljük. A túrót eldolgozzuk a pirospaprikával (akkor elég a paprika, ha a krém narancssárga színűvé válik), sózzuk, borsozzuk, majd hozzáadjuk a hagymát és a köménymagot is. Az egészet jól kikeverjük, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük - és máris ehető a finom körözött.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.