Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A svájciak tudnak valamit. Tudják, hogy egy kis sajttal könnyedén baráti lakomákat lehet csapni, csak néhány plusz alapanyag és egy speciális eszköz kell hozzá, aztán már indulhat is a vendégség!

A raclette és a fondü alapja egyaránt a sajt. A svájci csodás sajtokból ugyanis nem csak a szendvicsbe és a sajttálra kerülhet egy kevés, hanem olvasztva is kitűnő választás.

A legfinomabb svájci sajtok >>>
A nagy közös sütögetés: Raclette

Ha hiányzik a nyári grillszezon, akkor jöhet egy kiadós a raclettezés, ahol szó szerint mindenki a saját pecsenyéjét süti. A raclette -hez egy speciális, általában elektromos ketyere szükségeltetik, amelynek fűtőszála a tetején lévő rostlapot melegíti, s egyben segít összesütni a rostlap alá tolható piciny tálkák tartalmát. A raclette rostlapjára bármilyen hús mehet, bár t-bone steakben nem érdemes gondolkodni, inkább falatnyi, előre pácolt húsokat, virslit, kolbászocskákat célszerű sütögetni rajta, illetve a tálkákba kerülő falatokat is előpiríthatjuk itt, vagy csak kedvünkre süthetünk egy kevés zöldséget, gombakalapot vagy krumplit a hús mellé.

Az alulra tolható tálkákba a legtöbb esetben gyöngyhagyma, gomba, bacon, vékonyra szelt sonka, szalámi, kukorica, paradicsom, olajbogyó, vörös- vagy lila hagyma kerül, valamit a raclette sajt, aminek a különlegessége, hogy olyan sajtok keverékéből alkották, amelyek jól olvadnak, de nem folynak szét. Ha összeállítottuk, hogy mennyi gombát, sonkát, hagymát szeretnénk összesütni a sajttal, akkor nincs más dolgunk, mint a sajttakaró alatt pihenő tálkát a helyére tolni, s várni, hogy elkészüljön. A kész, olvadt, pirult sajtban gazdag finomságot pedig főtt, tört krumplin szokás tálalni, ami pont fel tudja venni a felesleges nedvességet és tökéletes kiegészítése a fogásunknak.

VAriációk sült sajtra: raclette >>>
Egy tálból cseresznyézünk: Fondü

A fondü szintén a közös étkezésre és a sokféle finomság sajttal történő találkozására alkalmas. Akárcsak a raclette, a fondü is megkívánja a saját, speciális sajtját , ami jól olvad, de nem folyik szét és az állaga mellett az íze is kitűnő. Ha van kedvünk, akkor félkemény sajtokból mi is kikísérletezhetjük a magunk keverékét, de a legtöbb hiperszuperben árulnak direkt fondühöz való sajtkeveréket. A sajt mellett az edény is fontos, bár a raclette-tel ellentétben a fondünél egy indukciós főzőlapon melegen tartott szendvicstalpú lábas is jó szolgálatot tehet.

FONDÜ: HIDEG ESTÉK FORRÓ VACSORÁJA >>>

Fontos, hogy mielőtt nekikezdenénk a fondübe való sajt felolvasztásának, az edényt 2-3 gerezd fokhagymával alaposan kenjük ki, majd a már olvadó sajthoz egy kevés cseresznyepálinkát vagy annak hiányában másféle pálinkát is adjunk.

Ha megolvadt a sajtunk, akkor már csak mártogatni kell. A fondü annál izgalmasabb játék, minél többféle falat közül választhatunk. A különféle kenyérkockák mellett, kockázott sült hús, aprócska garnéla, sonka, bármilyen más felvágott is szóba jöhet, de blansírozott zöldségeket, gyöngyhagymát, apró csemegeuborkát is nyugodtan a rotyogó sajtba márthatunk. Ha van kedvünk és időnk, akkor apró égetett tésztából készített fánkokat is kínálhatunk a sajt mellé, a kínálat alapvetően csak rajtunk és a fantáziánkon múlik.

NAGY SAJT-KÖRKÉP! MELYIK FAJTÁT HOGY HASZNÁLD FEL? >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.