Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Holstein szelet recept
Holstein szelet
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Több ezer éve, a világ különböző vidékein élő emberek egymástól függetlenül fedezték fel, hogy a háziasított állatok tejéből nyert túró kiváló ételt. Egészséges, finom, sósan és édesen is elkészíthetjük.

A sajtok éretlen alapanyaga, tulajdonképpen sav vagy oltóenzim hatására a tejből kicsapódott fehérje. Legismertebb képviselői a tehéntúró, a juhtúró és a gomolyatúró. A tehéntúró fehér, enyhén savanykás, jellegzetes ízű, zsírtartalmától függően zsíros, félzsíros és sovány. A gomolya darabos, gyakran tejszínt is tartalmazó nedves túróféleség. A juhtúró erős, csípős szagú és ízű, sárgásfehér színű termék.

Nemcsak finom, egészséges is

Mint minden tejtermék, a túró is kitűnő, jól felszívódó kalciumforrás. Gyakori fogyasztásával megelőzhető a csontritkulás. A sovány tehéntúró szinte minden diétába beilleszthető, így egészséges színesítője a fogyókúráknak. A laktózintoleranciával együtt élő emberek egyéni tűrőképességüknek megfelelően fogyaszthatják a túrót, amely laktóztartalma a tej tejcukortartalmánál alacsonyabb. Fontos szerepet tölt be továbbá a kompenzált stádiumban lévő májbetegek étrendjében, hiszen a máj regenerálódásához szükséges aminosavakat megfelelő arányban tartalmazza, így ennek az étrendnek alappillére. Zsíros változata fejlődésben levő gyermekek vagy legyengült szervezet táplálására kiváló.
 

Ha szereted a túrót, otthon is elkészítheted, egyszerű receptünk segítségével!

Hozzávalók: tetszés szerinti mennyiségű aludttej Elkészítés:Tedd az aludttejes edényt meleg sütőbe, de a sütő ajtaját hagyd nyitva. Nem szabad főnie, éppen csak meleg legyen. 4 órai állás után a tetején képződött savót öntsd le, a visszamaradt sűrű részt pedig tedd vászonzacskóba, és akaszd fel úgy, hogy alátehess egy tálat, ami felfogja majd lecsurgó levet. Akkor kész, ha a zacskó tartalma darabosra összeállt. A friss házi készítésű túródat innentől felhasználásig már hűtőben tárold.

A fűszeres túróval töltött zöldségek ideális falatok vacsorára vagy vendégvárónak
A fűszeres túróval töltött zöldségek ideális falatok vacsorára vagy vendégvárónak

Ricotta, az olasz túró

A ricotta tradicionális olasz, félzsíros savótúró. Édes és sós ételekhez egyaránt használható. A ricottát értékes tulajdonságai miatt mindenkinek érdemes fogyasztani.

Gazdag fehérjében, laktózban, ásványi anyagokban és vitaminokban. Alacsony kalóriatartalmú, ugyanakkor kiváló tápértékű, nagyon jól emészthető tejtermék. Esszenciális aminosav tartalma a legértékesebb.

Juhtúró, a védett szlovák termék

 

A juhtúró a körözött lényege
A juhtúró a körözött lényege

Az igazi juhtúró a Szlovákia területén készülő brindza. A szlovák juhtúró megszerezte az európai uniós védett termék státuszát. Bár a brindza bejegyzése a védett márkanevek jegyzékébe nem hoz semmiféle előnyt a gyártók részére, hosszú távon azonban korlátozza a konkurenciát a juhtúrópiacon, s főképp a tradicionális gyártási folyamatok megtartását segíti elő.

A hagyományos juhtúró gyártásának az alapját a nem kezelt juhtej képezi. Belőle először gomolyatúró készül, s azt a brindzakészítőben jellegzetes ízű, lágy, sós anyaggá dolgozzák, amely külföldön „Liptói sajt“ vagy Liptauer néven ismert. Sima, könnyen kenhető, kissé csípős és sós, jellegzetes ízű. A körözött és a sztrapacska elengedhetetlen alapanyaga.

Receptcsokor túrós ételekből:

Zöldfűszeres ricottával töltött füstölt lazac

Hozzávalók: 
8 szelet füstölt lazac
20 dkg ricotta
10 szem olajbogyó
10 szem kapribogyó
1 citrom
fél csokor snidling
6 db koktélparadicsom
őrölt bors

Elkészítés: Keverd a ricottába az apróra vágott olaj- és kapribogyókat, a feldarabolt paradicsomot és a snidlinget, sózd, borsozd, majd locsold meg a citrom levével. Ezt a keveréket tedd a lazacszeletekre, majd csavard fel. Friss salátával tálald!


Ricottás-áfonyás mini palacsinta

Hozzávalók 16 darabhoz:
35 dkg szobahőmérsékletű ricotta
2dl tej
4 tojás szétválasztva
14 dkg liszt
10 dkg cukor
1 teáskanál sütőpor
fél narancs reszelt héja
fél vaníliarúd kikapart belseje 
25 dkg mélyhűtött áfonya

Elkészítés: A ricottát keverd simára a tejjel és a tojássárgájával. Szitáld bele a lisztet, add hozzá a sütőport és a cukrot, valamint egy csipet sót. Keverd bele a narancs reszelt héját és a vaníliát. A tojásfehérjét verd kemény habbá, majd óvatosan forgasd bele a masszába. Add hozzá a fagyott áfonyát – ez a sütés alatt pont jó állagú lesz, nem kell előtte felolvasztani. Serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd 2-2 evőkanálnyi adagokat tegyél bele. Amikor látszik, hogy az alja pirul, a teteje pedig kezd szilárdulni, hirtelen mozdulattal fordítsd meg, és a másik oldalát is süsd aranybarnára.


Sztrapacska

Hozzávalók:
50 dkg meghámozott burgonya lereszelve
1 tojás
kevés só
liszt
kockára vágott füstölt szalonna
1 kanál zsiradék
10 dkg juhtúró

Elkészítés: A reszelt krumpliból, 1 tojásból, kevés sóból, 1 kanál zsiradékból és annyi lisztből, amennyit felvesz, keverj tésztát. Szaggass galuskát, és lobogó vízben főzd ki. Egy lábasban a kockára vágott füstölt szalonnát olvaszd ki, majd a szalonnadarabokat szedd ki belőle. A kifőtt galuskát tedd a forró zsírba, keverd össze a juhtúróval, és a szalonnapörcöt tedd a tetejére.
 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.