Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Tésztaféle

Ezzel a legjobb a bolognai! Így párosítsd a mártásokat a tésztákkal

Tagliatelle al ragu - az eredeti olasz bolognai
A legegyszerűbben elkészíthető és a legnagyobb népszerűségnek örvendő olasz étel a pasta, vagyis a tészta, amelynek annyi megjelenési formája van, ahány falu csak akad széles Itáliában. A különféle formák nem csak az elkészítés módjára utalnak, hanem meghatározzák a főzés idejét és a felhasználás módját is. Mikor máskor, ha nem a tészta világnapján tegyük tisztába azt, melyikhez, milyen mártás passzol leginkább!

Legkedveltebb formáink

Mifelénk a kisebb-nagyobb boltokban csak az olasz tésztakínálat töredéke érhető csak el, de így is épp elég széles a választék ahhoz, hogy fejfájást okozzon. Ott van a spagetti, az azzal majdnem azonos vermicelli, a gyerekkorunk emblematikus tésztája a macaroni. A rövidebbek között ott a tollhegyre emlékeztető penne, a masniformájú farfalle, a csavart fussili, vagy a nagyobb méretű cső, a rigatoni.

A forma természetesen nem véletlen, hiszen a tészta nem önmagában készül, nem köret, mint nálunk, hanem maga az étel, ergo tökéletesen alkalmasnak kell lennie a feladatára, magába kell bolondítania a hozzá készített szószt. Éppen ezért a szósz, a mártás mibenléte határozza meg, hogy milyen formájú, fajtájú tésztát használunk.

A szósz, a mártás mibenléte határozza meg, hogy milyen formájú, fajtájú tésztát használunk. (Fotó: Shutterstock)
A szósz, a mártás mibenléte határozza meg, hogy milyen formájú, fajtájú tésztát használunk. (Fotó: Shutterstock)



A sima, nagyobb darabokat nem tartalmazó szószokhoz érdemes használni a spagetti típusú, vékony, mindenféle flikk-flakk nélkül készített tésztákat. Azokban az esetekben azonban, ahol apró vagy darált hús, apróra vágott zöldség, tengeri herkentyű vagy más darabosabb dolog is szerepet kap az ételben, ott érdemes bevetni azokat a tésztákat amelyeknek a hajlatiban, formáiban, könnyedén meg tudnak ülni a mártás részét képező darabok.

Olasz tészta, jól elkészítve

Az olasz tésztával kapcsolatban egy kifejezés tuti, hogy mindig elhangzik: al dente. Azaz a tészta elkészítésénél minden esetben ügyeljünk rá, hogy a tésztát ne főzzük túl, mikor leszűrjük és a szószhoz adjuk, mindig fogkemény legyen. Ennek semmi más oka nincs, mint az, hogy így, ebben az állapotában tud a tészta még plusz nedvességet felvenni, azaz a végső puhaságot már a szószban nyeri el, annak ízét, karakterét magába olvasztva. A főzőlevet sem szabad kiönteni rögtön, egy-két leveseskanálnyi főzőlével tökéletes alakítható a mártás, a kész tésztaétel is.

Kedvenc szószaink

A gazdag olasz tésztaétel-kínálatnak hála sokunknak sokféle kedvence akad, de van kettő, illetve három, amely biztos befutó lehet minden családban. A bolognait nem kell bemutatni, régóta velünk van, bár nem biztos, hogy a nyolcvanas években kóstolt és megszeretett bolognainak bármi köze lenne az eredeti bolognaihoz, de finom alakítgatásokkal azért el lehet jutni az olasz változathoz is. Igaz, ebben kevesebb a hús és több a zöldség, de érdemes kipróbálni, nagyon finom.

Tagliatelle al ragu - az eredeti olasz bolognai (Fotó: Mindmegette)
Tagliatelle al ragu - az eredeti olasz bolognai (Fotó: Mindmegette)


A másik, sokat emlegetett, s annál is többféle úton-módon készített olasz tésztaétel a carbonara. A szénégetők spagettije számtalan alakban került már elénk, itt sem árt, ha egyszer nem rutinból, hanem egy olasz szakácskönyv nyomdokain haladva készítjük el ezt a fogást.

Az ismertebbek mellett ott figyel az arrabiata is, amelyet a csípős ízeket kedvelő magyarok számára érdemes bemutatni. Az egyszerű, minőségi alapanyagokból készített szósznak köszönhetően az pasta arrabiata valóban függőséget tud okozni.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.