Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Dúl a kánikula, az ilyenkor létfontosságú folyadékpótlás jegyében ezért most egy finom levest, valamint egy finom turmixot készítettem a mindmegette olvasóinak. Úgy is mondhatnám: kapnak tőlem hideget-meleget. :)

Ribizli, kilátással
Ribizli, kilátással

A forróságra tekintettel a turmixszal kezdem, melyet egyik kedvenc gyümölcsünkből, ribizliből készítek. A nemrég vásárolt, nagy tartályos készülék működésekor egy ipari centrifuga zajszintjével vetekszik, ellenben seperc alatt finom italt kever (és mi mindent fog még! – levest, krémeket stb.).

Ő most tehát az aktuális konyhai kedvenc, örömmel kísérletezem a mindenféle tejes-habos nedűkkel – de hogy miért nem jár hozzá füldugó...?

Ribizliturmix: eszem és iszom

Hozzávalók:
- 20 dkg érett, leszemezett piros vagy fehér ribizli
- 1 liter jó hideg tej (legjobb a zsírszegény, 1,5%-os)
- 5-7 dkg cukor (az egészség jegyében lehetőleg szőlőcukor vagy barna cukor – mézzel még nem próbáltam, na ennyi eszem van!)
- 2 teáskanál reszelt citromhéj

Egészségünkre!
Egészségünkre!

Elkészítés: A leszemezett, megmosott ribizlit, cukrot és citromhéjat tegyük a tartályba, öntsünk rá 3 dl tejet, majd lassú fokozaton 15-20 másodpercig mixeljük. Ezután öntsük hozzá a maradék 7 dl tejet, majd eggyel magasabb fokozatra állítva további mintegy fél percig járassuk a gépet. Sokáig ne keverjük, mert besűrűsödik, s elveszti folyadék jellegét. Kár lenne érte, mivel nagyon finom hűsítő ital! A ribizli magjai sem zavaróak – akinek ez gondot okoz, szűrje át a kész turmixot. Jómagam a kortyok között előszeretettel rágcsálom a kis magokat – na persze ezt csak a négy fal között, illem- és tánctanároktól kellő távolságban teszem. :)

Mindehhez már csak annyit tennék hozzá, hogy én ugyan kimondottan édesszájú vagyok, a turmix mégis akkor ízlik a legjobban, ha éppen csak édes, ezért oly csekély a fenti cukoradag. Nos, remélem, sikerült kedvet csinálnom egy hűsítő koktélhoz!

Bimbó? Kell!

Először diákmunkásként, a káposztaföldön találkoztam a kelbimbóval, a ...években (szóval régen) :). Akkor még nem számított hétköznapi csemegének, ám azóta a kis golyóbisok itthon is begurultak a konyhába, diadalútjuk töretlen.

Legutóbb levest készítettem belőle, mégpedig egy mindmegettés recept átdolgozásával. Könnyű, gyors és mutatós – elő a fakanállal!

A bimbaját, de jól néz ki! :)
A bimbaját, de jól néz ki! :)

Hozzávalók:
- 40 dkg mélyhűtött kelbimbó
- 0,5 dl étolaj
- 1 közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 2 középnagy vagy 3 kisebb sárgarépa
- 1 középnagy fehérrépa
- 3 evőkanál liszt
- 1 evőkanál pirospaprika
- 1,5 liter víz
- 2 húsleveskocka
- 2 teáskanál sűrített paradicsom
- 1 kisebb zöldpaprika
- egy kis csokor aprított petrezselyem
- 2x1 teáskanál kakukkfű
- pici cukor
- pici só
- 2 dl főzőtejszín

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát fél deci olajon megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a felaprított fokhagymagerezdeket, a karikára vágott répákat, mindezt 2-3 percig együtt pirítjuk. Hozzáöntünk fél deci (jut eszembe: jólesne egy féldeci):) vizet, majd a lisztet rászórva folyamatos keverés mellett fél percig tovább pirítjuk – vigyázzunk, le ne égjen.

A tűzről lehúzva megszórjuk pirospaprikával, átforgatjuk, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Beledobjuk a két leveskockát, aztán jöhet a paradicsompüré, a karikára vágott, magjaitól megfosztott zöldpaprika, a petruska, 1 teáskanál morzsolt kakukkfű, pici cukor, pici só (a leveskocka is sós!). Egy alapos keverést követően, fedő alatt, takaréklángon főzni kezdjük.

Ha a répafélék félpuhára főttek, a fazékba gurítjuk a kelbimbót, beleszórjuk a kakukkfűadag másik felét, és a fedőt visszatéve készre főzzük a levest. Ám még mielőtt kényelmesen hátradőlnénk a hokedlin (ne tegyük, mert nincs támlája):), keverjünk a sorára váró tejszínhez néhány kanálnyi fövő levest (hőkiegyenlítés), majd folyamatos kavarás mellett öntsük ezt a kutyulékot a fazékba. Rottyantsunk rajta egyet-kettőt, aztán oltsuk el a tüzet alatta – ugyanis elkészült.

Legközelebb füstölt sajt is kerül bele
Legközelebb füstölt sajt is kerül bele

Könnyű, mégis tartalmas levest főztünk ma, kedves Olvasóim. A színe gyönyörű, az íze gömbölyű. Akinek ez sem elég, tálaláskor szórjon a levesbe füstöltsajt-forgácsot és pirított zsemlekockát – ezt üzeni Pistuc.

Jó étvágyat!

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.